سلام وقت بخیر:
عید سعید فطر بر همه شما دوستان مبارک باد.
یکی از نکات اساسی درباره عید فطر، که عید بندگی و مغفرت است، حفظ درجات و رحمتهای جلب شده در این ماه شریف میباشد، تا بتوان از آن رشد معنوی در تمام طول سال بهره برد و در ماه رمضان سال بعد بر آن افزود. نه آنکه با پایان یافتن ماه مبارک رمضان، دوباره به اشتباهات و خدای نکرده گناهان گذشته بازگشت نماییم و این عید معنوی را به سرعت تبدیل به عزا کنیم.
امام باقر (علیه السلام) به نقل از نبی مکرم اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) میفرمایند: هنگامی که اولین روز از ماه شوال شود، منادی ندا میدهد که ای مؤمنان، به سوی جوائزتان بشتابید. سپس فرمودند: ای جابر، جوائز خداوند مانند جوائز پادشاهان (از متاعهای دنیوی) نمیباشد. سپس فرمودند: عید فطر، روز جایزههاست.
عن أَبِی جَعْفَرٍ (علیه السلام) قَالَ قَالَ النَّبِیُّ (صلی الله علیه و آله و سلم) إِذَا کَانَ أَوَّلُ یَوْمٍ مِنْ شَوَّالٍ نَادَى مُنَادٍ أَیُّهَا الْمُؤْمِنُونَ اغْدُوا إِلَى جَوَائِزِکُمْ ثُمَّ قَالَ یَا جَابِرُ جَوَائِزُ اللَّهِ لَیْسَتْ بِجَوَائِزِ هَؤُلَاءِ الْمُلُوکِ ثُمَّ قَالَ هُوَ یَوْمُ الْجَوَائِزِ(1).
از این کلام شریف معلوم میشود که خداوند متعال، جوایز فراوانی را در پرونده اعمال مؤمنینِ روزهدار ثبت خواهد کرد، اما از آنجایی که قرار نیست جوایزی از جنس متاعهای دنیوی به افراد عنایت شود، جوایز این روز را میتوان اموری از قبیل میل قلبی و توفیق در انجام عبادات و اعمالی بیش از گذشته، توفیق زیارت قبورائمه و بزرگان، توفیق ترک گناهان و عادات بد، رهایی از تبعات گناهان گذشته، نعمات بهشتی و نزدیکتر شدن دعاها به اجابت، دانست.
از همین رو، در ماجرایی از امام حسن مجتبی (علیه السلام) آمده است که ایشان در روز عید فطر گروهى را دید که مشغول بازى و خنده بودند. پس در حالى که به آنان اشاره میکرد به اصحاب خویش فرمود: «همانا خداوند عزّ و جلّ ماه رمضان را میدان مسابقه براى بندگان خود قرار داده است تا با طاعت و عبادت خود براى رسیدن به رضوان و خشنودى خداوند از یکدیگر پیشى بگیرند. پس گروهى در این میدان تاختند و به خشنودى الهى فائز شدند و عدّهاى دیگر عقب افتادند و تقصیر کردند و زیان دیدند. پس شگفتا و بسیار شگفتا از آن که به خنده و بازى مشغول باشد در چنین روزى که نیکوکاران در این روز پاداش مىیابند و تقصیرکاران زیان مىبینند».
بنابراین اگر مؤمنین جایزههای ذخیره شده در نزد خداوند متعال را مشاهده کنند، با اشتیاق هر چه بیشتر به سوی کارهای خیر روانه میشوند؛ همانگونه که افراد بدکار و ستمگر اگر بفهمند که تنها تا زمان مرگ آزاد بوده و پس از آن به سوی عذابی دردناک رهسپار خواهند شد، با انگیزهای مضاعف سعی میکنند تا در فرصت باقی مانده، از دنیا و نعمات مادی بهرهمند شوند و در این مسیر به مانند گذشته از هیچ ظلم و گناهی إبا نخواهند کرد.
1- الکافی (شیخ کلینی)، ج ٤، ص ١٦٨
2- محمد بن علی بن بابویه (شیخ صدوق)، کتاب من لا یحضره الفقیه، ج ١، ص ٥١١.
موفق باشید.
======================================================
برای مشاهده ی مطالب مرتبط:
شعر در مورد عید فطر
معنای لغوی و اصطلاحی عید
خداحافظ ای ماه خوب خدا
عید فطر، عید فطرت
عید فطر یکی از اعیاد بزرگ
عید فطر یافطرت خدایی
تشابه عید فطر به قیامت