سلام وقت بخیر:
بسیاری از آموزهای دینی ما دارای ثمرات مادی و معنوی هستند و بطور کلی هر دستور خدا اعم از واجبات و محرمات آثار فراوانی در زندگی بشر دارد چون از خدای حکیم کار لغو و بیهوده صادر نمی شود.
نمونهای از این آموزهها بحث «خمس» میباشد. که پرداخت خمس فواید زیر را دارد:
1- پرداخت خمس سبب پالایش روح از زنگارها و پاداشهای معنوی را در پی دارد.
2- خمس سبب رضا و خشنودی خداوند میشود.
3- خمس سبب افزایش رزق و روزی و سامان دادن به اقتصاد انسانها می شود.
درباره فایده پرداخت خمس امام رضا(علیه السلام) میفرماید: «کَتَبَ رَجُلٌ مِنْ تُجَّارِ فَارِسَ مِنْ بَعْضِ مَوَالِی أَبِی الْحَسَنِ الرِّضَا(علیه السلام) یسْأَلُهُ الْإِذْنَ فِی الْخُمُسِ فَکَتَبَ إِلَیهِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ إِنَّ اللَّهَ وَاسِعٌ کَرِیمٌ ضَمِنَ عَلَى الْعَمَلِ الثَّوَابَ وَ عَلَى الضِّیقِ الْهَمَّ لَا یحِلُّ مَالٌ إِلَّا مِنْ وَجْهٍ أَحَلَّهُ اللَّهُ وَ إِنَّ الْخُمُسَ عَوْنُنَا عَلَى دِینِنَا وَ عَلَى عِیالَاتِنَا وَ عَلَى مَوَالِینَا وَ مَا نَبْذُلُهُ وَ نَشْتَرِی مِنْ أَعْرَاضِنَا مِمَّنْ نَخَافُ سَطْوَتَهُ فَلَا تَزْوُوهُ عَنَّا وَ لَا تَحْرِمُوا أَنْفُسَکُمْ دُعَاءَنَا مَا قَدَرْتُمْ عَلَیهِ فَإِنَّ إِخْرَاجَهُ مِفْتَاحُ رِزْقِکُمْ وَ تَمْحِیصُ ذُنُوبِکُمْ وَ مَا تُمَهِّدُونَ لِأَنْفُسِکُمْ لِیوْمِ فَاقَتِکُمْ وَ الْمُسْلِمُ مَنْ یفِی لِلَّهِ بِمَا عَهِدَ إِلَیهِ وَ لَیسَ الْمُسْلِمُ مَنْ أَجَابَ بِاللِّسَانِ وَ خَالَفَ بِالْقَلْبِ وَ السَّلَام».(1)
«مردی از بازرگانان فارس که از پیروان امام رضا(علیه السلام) بود، به آن حضرت نامهای نوشت و درباره خمس اجازه خواست. حضرت در پاسخ او نوشت: به نام خداوند بخشنده و مهربان. همانا خداوند، وسعتدهنده و کریم است؛ در مورد عمل و کار ضامن ثواب میباشد و در تنگی، ضامن غم و اندوه. هیچ مالی حلال نیست جز از راهی که خدا آن را حلال کرده است، و همانا خمس کمک ماست بر دین، عیالات و دوستان ما، و وسیلۀ بذل و بخشش ما و مایۀ حفظ آبروی ما از کسی که از او بیم داریم. آن را از ما دریغ ندارید و خود را تا آنجا که میتوانید از دعای ما محروم نسازید. بدرستی که پرداخت خمس کلید روزی شما است، و مایۀ پاک شدن گناهان شما، و چیزی است که برای روز بینوایی خود آماده میکنید، و مسلمان کسی است که به عهدی که خدا با او کرده وفا کند؛ و مسلمان نیست آن کس که با زبان اجابت کند و در قلب مخالفت نماید. والسلام».
موفق باشید.
1- اصول کافی، ثقه الاسلام کلینی، ترجمه: سیدجواد مصطفوی، تهران، دفتر نشر فرهنگ اهلبیت (علیهم السلام)، ج2، ص 504.