آیات تلاوت شده در خطبه فدکیه
«وَ ما مُحمّدٌ الّا رسولٌ قَدْ خَلَتْ مِنْ قَبْلِهِ الرُّسُل اَفِأنْ ماتَ أَوْ قُتِل اِنْقَلَبْتُم عَلى اَعْقابِکم وَ مَنْ یَنْقَلِبْ عَلى عَقِبَیْهِ فَلَنْ یُضُرَّ اللّهَ شَیْئاً وَ سَیَجْزِى اللّهُ الشّاکِرین ( ۱۴۴ آل عمران). محمد صلىالله علیه وآله تنها فرستاده ى خدا بود و قبل از او رسولان دیگرى آمدند و رفتند. آیا اگر او بمیرد یا کشته شود، شما بر پاشنه ى پا می چرخید و به عقب برمی گردید [و با آیین اسلام وداع گفته، رو به خرافات جاهلیت مىآورید؟] هر کس به عقب بازگردد، به خداوند زیانى نمىرساند و خداوند به زودى پاداش سپاسگزاران را مىدهد. ».
ﻣﻮﺕ: ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎﻱ ﺭﻓﺘﻦ ﺭﻭﺡ ﺍﺯ ﺑﺪﻥ ﻭ ﺑﻄﻠﺎﻥ ﺣﻴﺎﺕ ﺍﺳﺖ.
ﻗﺘﻞ: ﺑﻪ ﻣﻌﻨﺎﻱ ﻣﺮﺩﻧﻲ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﺑﻪ ﺳﺒﺒﻲ ﻋﻤﺪﻱ ﻭ ﻳﺎ ﺷﺒﻪ ﻋﻤﺪ ﻣﺴﺘﻨﺪ ﺑﺎﺷﺪ.
ﺍﻧْﻘَﻠَﺒْﺘُﻢْ ﻋَﻠﻰ ﺃَﻋْﻘﺎﺑِﻜُﻢْ: ﺍﻋﻘﺎﺏ" ﺟﻤﻊ" ﻋﻘﺐ" ﺑﻪ- ﻣﻌﻨﻰ ﭘﺎﺷﻨﻪ ﭘﺎ ﺍﺳﺖ. ﺍﻧﻘﻠﺎﺏ ﺑﺮ ﻋﻘﺒﻴﻦ (ﺩﻭ ﭘﺎﺷﻨﻪ) به ﻣﻌﻨﺎﻱ ﺍﻳﻦ ﺍﺳﺖ ﻛﻪ ﻓﻠﺎﻧﻲ ﻣﺘﻤﺎﻳﻞ ﺑﻪ ﺑﺮﮔﺸﺘﻦ ﺷﺪ ﻭ ﺑﺮﮔﺸﺖ.
آیه اى که حضرت فاطمه علیهاالسلام تلاوت نمودند، شان نزول آیه فوق این است که تعدادى از مسلمین در جنگ احد با سرپیچى از دستور رسول خدا صلی الله علیه وآله و براى جمع آورى غنایم از محل استقرار خود خارج شدند و از طرفی دشمن با تاکتیک شایع قتل پیامبر اکرم روحیه مسلمین ضعیف کرد و خالد بن ولید با دویست سوار به مسلمین حمله کرد و مسلمین را شکست داد.
فاطمه زهرا علیهاالسلام نیز بعد از رحلت پیامبر صلىالله علیه وآله آنگاه که شاهد نافرمانى مردم از حکم خدا و رسولش صلی الله علیه وآله بود، با استشهاد به این آیه، عواقب سوء رویگردانى مردم از دین الهى را متوجّه آنها دانسته و بر جاودانگى شریعت رسول خدا تأکید نموند.
حضرت یک تنه به پا می خیزد و در یک خطابه آتشین، جاودانگى اسلام را از زبان قرآن متذکّر می شود.