امام باقر(علیه السلام)
«یَا بُنَیَّ اصْبِرْ عَلَى الْحَقِ وَ إِنْ کَانَ مُرّا»(1)
«ای پسرم بر حق صبر کن هرچند تلخ باشد»
از حدیث شریف دو حالت قابل تصور است:
الف-از آنجایی که حضرت توصیه به صبر بر حق میکنند میشود فهمید که بی صبری و نداشتن استقامت در مقابل حق هم قابل تصور است.
ب-از آنجا که حضرت توصیه به صبر بر حق میکنند "هر چند تلخ باشد" میشود فهمید که حالتی که صبر بر حق "لذت بخش" باشد نیز قابل تصور است.
مطلب اول اینکه حق در مقابل باطل است و اگر شما "باطل" را تعریف کنید معنی حق خودش را نشان خواهد داد، واز طرفی تعریف حق در موارد مختلف متفاوت است ولی اگر بخواهیم در مقابل علماء جسارت خرج کنیم وتعریف جامع ومانعی از حق ارائه بدیم شاید اگراینگونه بگوییم:
«حق در جزیئات، عبارت است از هر تفکر وعقیده ای که جوابگو، تأمین کننده وتقسیم کننده "عدالت وقسط ومساوات" برای هر مخلوق، هم بصورت فردی وهم بصورت جمعی در عرصه زندگی اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، آموزشی و... باشد» و «حق در کلیات، در مرحله اول عبارت است ازهر تفکر وعقیده ای که مطابق با واقع باشد ودر مرحله دوم هر عملی که "باقی" باشد ورنگ "فناء ونیستی" به خود نگیرد که این تفکرات وعقیده همان تفکرات وعقیده ای است که شرع مقدس به انسان ارائه میدهد واین اعمال همان اعمالی است که از جنس آخرت باشند یعنی "لهو ولعب"(2) نباشد»
تعریف مناسبی کرده باشیم.
مطلب ادامه دارد...
-------------
پاورقی
1-الکافی (ط - الإسلامیة)، ج2، ص: 91، ناشر: دار الکتب الإسلامیة، مکان چاپ: تهران، سال چاپ: 1407 ق
2-«وَ ما هذِهِ ... لَوْ کانُوا یَعْلَمُون» «این زندگى دنیا چیزى جز لهو و بازى نیست و به درستى که زندگى حقیقى، آخرت است اگر بناى فهمیدن داشته باشند» سوره مبارکه عنکبوت آیه 24
3-آیا حق تلخ است؟
برای مطالعه ی بیشتر می توانید :
آیا حق تلخ است؟!(قسمت دوم)