از نگاه اسلام چه معیارهایی برای شغل همسر آینده باید لحاظ شود؟ 2
در مطلب قبلی با برخی از ویژگی های یک شغل خوب آشنا شدیم و در این مطلب می خواهیم چند معیار دیگر را ذکر نماییم.
4. بر اساس برنامه ریزی و هدفمند بودن شغل: در سخنان گوهربار حضرت علی علیه السلام روایتی وجود دارد که ایشان اوقات روزانه را سه بخش کرده اند. در این روایت می خوانیم که: اوقات شبانه روز را به سه قسم بايد تقسيم كرد. بخشي از وقت را بايد براي كار اختصاص داد و از بقيه آن براي امور ضروري ديگري مثل عبادت، بهره مندي از لذات حلال زندگي، ديد و بازديد با ارحام و دوستان خوب بايد استفاده كرد.(1)
بنابراین باید هدفمند و با اسلوب صحیح شغل را انتخاب کرد تا به دیگر برنامه های انسان ضربه ای وارد نشود.
5. مراعات شأن اجتماعی: شأن اجتماعی و آبروی انسان اهمیّت ویژه یی دارد که در انتخاب شغل نیز باید به این مسئله توجّه شود. به عقیده ی روانشناسان کسانی که اگر کار موجب لطمه زدن به شأن افراد باشد به مرور زمان باعث می شود که افراد احساس يكنواختي، نارضايتي شغلي، اندوه رواني و حتي بيماري جسمي براي افراد ايجاد مي كند.
6. از نكات بسيار مهم ديگري كه در اسلام بر آن تاكيد شده است توجه به تاثير شغل در شخصيت انسان است مثلاً انتخاب شغل قصابي در صورت وجود قصاب در حد نياز جامعه (و چنانچه به اندازه نياز جامعه وجود نداشته باشد به شكل كفائي بر همه واجب مي شود) كراهت دارد چرا كه ممكن است يك عمر سلاخي كردن در انسان ايجاد قساوت نمايد و يا مثلا شغل كفن فروشي كراهت دارد چرا كه به طور طبيعي همة افراد علاقه به كسب در آمد بيشتر دارند و اين گرايش ولو به شكل غير مستقيم و ناخودآگاه خواستي غير صحيح در انسان بوجود مي آورد.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. وسائل الشيعه، تهران، كتابفروشي اسلاميه، 1403 هـ ، ج12، ص30.