ای آنکه عاشقی برسی بر خدای خود ایمان طلب یقین بود آن رهنمای خود
ایمان وسیله ای است به خدا اوج می دهد می پرورد روان تو را بر سرای خود1
وسیله در لغت چیزی را گویند که توسط آن به دیگری تقرب جویند. وقتی در روایات می خوانیم حضرات ائمه اطهار علیه السلام وسیله هستند، علتش این است که آنها باعث رسیدن بندگان به خداوند می باشند، امیر المومنین در نهج البلاغه در این رابطه می فرمایند:
اسباب تقرب به خداوند ده تا است
قال علی علیه السلام: إِنَّ أَفْضَلَ مَا يَتَوَسَّلُ بِهِ الْمُتَوَسِّلُونَ إِلَى اللَّهِ الْإِيمَانُ بِاللَّهِ وَ رَسُولِه.2 حضرت فرمود: همانا برترین وسیله تقرب به خداوند که متوسلین به سبب آن به خداوند نزدیک می شوند(ده چیز است).
1-تصدیق و اعتراف به وحدانیت و یگانگی حضرت سبحان و به رسالت فرستاده او حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله.
2-جهاد و جنگیدن در راه خداست که انسان با دشمنان دین بجنگد و در مقابل کفار ایستادگی نماید، این عمل سبب بلندی و رکن اعظم اسلام است.
3-گفتن کلمه اخلاص «لا اله الا الله» است که فطری و جبلی بندگان الهی است. خداوند مردم را بر این فطرت آفریده که هر کس برای خود خدائی بی همتا و بی شریک بداند.
4- بر پا داشتن نماز است که نشانه دین اسلام است، بلکه بزرگترین رکن دین است. حضرت در جای دیگر به اصحاب خود چنین توصیه می فرمایند: امر نماز را مراعات کنید( که معراج مومن و ستون دین و نخستین چیزی است که در قیامت از بنده باز پرسی می شود، اگر قبول شد سائر اعمال پذیرفته است، و اگر به حساب نیاید هیچ یک از اعمال سودی ندارد) و آن را محافظت نمایید( از وقت فضیلت آن غافل نمانید) و بسیار به جا آورید و به وسیله آن به خدا نزدیک شوید،3 زیرا نماز( همانطور که در قرآن می فرمایند:« كانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنينَ كِتاباً مَوْقُوتاً »4. بر مومنین فریضه ای است نوشته و وقت آن تعیین گردیده، آیا گوش دل به پاسخ اهل دوزخ نمی دهید، آنگاه که از آنها می پرسند: چه چیزی شما را گرفتار دوزخ ساخت؟ می گویند: از نمازگزاران نبودیم.
5-زکات است که سهمیه ای است از جانب خدا تعیین گشته، دادن و پرداختن آن به مستحقین واجب است. در فضیلت زکات همین بس که خداوند در قرآن مجید زکات را در مورد زیادی در کنار نماز قرار داده است.
6-یکی دیگر از اسباب تقرب روزه است که حضرت علی علیه السلام می فرماید: روزه ماه رمضان سپری است(برای جلوگیری) از عذاب الهی.
7-حج خانه خدا نمودن و به جا آوردن عمره آن می باشد که آنها فقر و پریشانی را می زداید و گناه را می شوید و پاک می سازد. بلی مراسمی که در ایام حج انجام می شود، از احرام پوشیدن تا آخر اعمال علاقه های معنوی انسان را لحظه به لحظه به خدایش محکمتر و رابطه او را نزدیکتر و قوی تر می سازد، او را از گذشته تاریک و گناه آلودش بریده و به آینده ای روشن و پر از صفا و نور پیوند می دهد.
8- هشتمین اسباب تقرب، صله رحم( احسان و نیکویی به خویشان) است که سبب افزایش مال و طول عمر است.
9-نهمین وسیله صدقه دادن( احسان به فقرا و درماندگان) است، صدقه پنهانی گناه را می پوشاند( به سبب آن خداوند عقاب معصیت و گناه را کم می کند) و صدقه آشکار مردن بد( مرگ پنهانی، غرق شدن، سوختن، زیر آوار رفتن و مانند آنها) را دفع می کند.
10-آخرین وسیله تقرب به جا آوردن کارهای پسندیده(مانند احسان و نیکی و اصلاح بین برادران) که کارهای نیک، شخص را از مبتلا شدن به ذلتها و خواریها حفظ می کند.( نیکوکار در دنیا و آخرت سر فراز بوده و به ذلت و بدبختی دچار نمی شود.)
اگر کسی این اسباب دهگانه را نردبان خود قرار دهد صد در صد به خدا می رسد.
و وسیله دیگری که علل تمام وسائل و اسباب است قره عین الرسول دخترش بتول است. ان شاء الله که وساطت حضرت زهرا علیها السلام شامل حال همه گنهکاران خواهد شد پس به دامن زهرا چنگ بزنید به خدا او وسیله همه ما گنهکاران است.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. شعری از سید ابراهیم حسینی لیلابی
2. الزهد، كوفى اهوازى، حسين بن سعيد، النص،ص14
3. نهج البلاغه،خطبه190
4. سوره نساء،آیه103