بر اساس حكمت الهی گروهی از مردم بهرهی بیشتری از مادیات دنیا دارند که در عوض، خداوند وظايف بیشتری را بر ایشان محوّل کردهاست؛ بعلاوه اینکه ثروتشان را سنگ محکی برای سنجش ایمانشان قرار داده است...
ندای اصفهان- مرضیه رمضانقاسم (عضو گروه نویسندگی صریر)
سرمايهداری در اسلام با رعايت موازين شرعی جايز شمرده شدهاست؛ به گونهای که خداوند در قرآن میفرماید:
«وَلَا تَنسَ نَصِیبَکَ مِنَ الدُّنْیَا» سهم خود را از دنیا فراموش مکن.
و در جای دیگر نیز میفرماید: «وَابْتَغِ فِیمَا آتَاکَ اللّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ» در آنچه خدا به تو داده سرای آخرت را بطلب.
یعنی به دنیا به حد متعارف بپرداز؛ به دیگر سخن، اگر انسان به دارائیهای خود به چشم وسيله بنگرد نه هدف، با توان مادی خواهد توانست توان معنوی را نیز کسب کند و به سعادت اُخروي نائل آید اما؛ اسلام مالاندوزانی که از یاد خدا غافل شوند را مورد تقبیح قرار دادهاست زیرا محصول غفلت از یاد خدا، دنيا پرستي و ترجيح دنيا بر آخرت است که امری مذموم بوده و در اسلام از آن نهي شده است.
خداوند در قرآن کریم از نمونههای بارز ثروتمنداني که اهل ایمان بودهاند نظیر حضرت سلیمان و… به نیکی یاد کرده است؛ همچنین از ثروتمندانی چون قارون که ثروت آنها منجر به کفرشان شد نیز نام برده است.
بر اساس حكمت الهی گروهی از مردم بهرهی بیشتری از مادیات دنیا دارند که در عوض، خداوند وظايف بیشتری را بر ایشان محوّل کردهاست؛ بعلاوه اینکه ثروتشان را سنگ محکی برای سنجش ایمانشان قرار داده و به آنها میفرماید: «وَأَحْسِن کَمَا أَحْسَنَ اللّهُ إِلَیْکَ» و همانگونه که خدا با تونیکی کرده، نیکی کن و ثروتت را در راه فساد و تباهی به کارنگیر و یا در آیهای دیگر میفرماید: «وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِی الْأَرْضِ إِنَّ اللَّهَ لَا یُحِبُّ الْمُفْسِدِینَ» و هرگز در زمین در جستجوی فساد مباش که خدا مفسدان را دوست ندارد.
افزون بر آنچه گفته شد، ثروتمندان دربرابر فقیران، مسئولیت ویژهای دارند، برای آنان یگانه راه پیمودن مسیر تکامل، رسیدگی به یتیمان واطعام مسکینان است، چرا که از نظر قرآن، اهتمام به امور فقیران و تلاش در جهت فقرزدایی آنها از اهمیت فراوانی برخوردار است.
از دیگر وظایف سرمایهداران فراهم کردن بستری مناسب برای اشتغال محرومین است تا آن دسته از افراد که مهارت در کسب و کار دارند شناسایی شده و در حوزهی کسب و کار مشغول شوند.
از جمله ثروتمندانی که مال فراوان خود را در راه خدا و برای پیشبرد اسلام صرف کرد و زمینهی اشتغال و کارآفرینی را برای یتیم و امین قریش فراهم کرد، حضرت خديجه -سلام الله علیها- است. طبق اسناد تاریخی حضرت خدیجه صاحب امکانات تجاری گسترده، با کارگزاران امین و درستکار بود. او از شیوههای نامشروع تجاری اعم از رباخواری، کم فروشی و… که در آن زمان در بازارها رواج داشت دوری میکرد؛ داد و ستدهای حضرت خدیجه با صداقت و هوشمندی و از راههای مشروع و عادلانه انجام میگرفت؛ صادرات و واردات ایشان در جهت خدمترسانی، رشد و ترقی کشور، کارآفرینی و پرورش نیروهای متعهد و متخصص بود.
حضرت خدیجه ثروتمندترین زن قریش، زنی با فضلیت و دارای کمالات علمی و معنوی بود که از علمای یهود و نصاری سخنانی در تأیید نبوت پیامبر شنیده بود. از همه مهمتر آن حضرت در سفر بازرگانی به سرزمین شام، اطلاعات زیادی از کرامات و معجزات پیامبر شنید و بر عشق و ایمانش افزوده شد؛ لذا پس از مبعوث شدن به رسالت الهی نخستین شخصی که به حضرت محمد ایمان آورد خدیجه بود؛ خدیجه از نظر ایمان و عقیده به جایی رسید که از او با عنوان افضل زنان پیامبر و برترین زنان عالم و جهان یاد میشود.
ایمان حضرت خدیجه به او این اجازه را نداد تا معیار ازدواجش را بر پایهی ماديات بنا نهد؛ بلکه با آگاهی و شناخت کامل از اخلاق، رفتار و خانوادهی پیامبر حضرت محمد را برای ازدواج انتخاب کرد. حضرت خدیجه پس از ازدواج در برابر رسول خداوند فروتن، خاضع، یار، همراه و همدم بود و از هیچ کوششی در خدمترسانی به همسر خود دریغ نکرد. او تمام اموال و دارایی خود را با افتخار در راه گسترش توحید به مصرف رساند؛ علاوه بر این حضرت خدیجه با حُسن معاشرت با پیامبر اسلام جهاد همسرداری خود را به خوبی به منصهی ظهور رساند و زندگی مشترک خود را بر پایههای صداقت، صمیمیت، احترام و محبت پایهگذاری کرد.
اولین بانوی مسلمان (امالمؤمنین) پس از ازدواج با پیامبر از نزدیک شاهد فضائل اخلاقی ایشان بود. او ویژگیهایی نظیر کرامت، شرافت، اصالت خانوادگی و رفتاری نظیر تقوی، معنویت، پاکدامنی، عفت، امانتداری، حُسنخلق، راستگویی و صداقت و… را در وجود مقدس پیامبر به وضوح شاهد بود به همین دلیل ثروتمندترین زن قریش بر آن شد تا همهی دارائی خود را در اختیار همسرش بگذارد تا آن حضرت هرگونه میخواهد آن اموال را در راه خدا به مصرف برساند.
حضرت خدیجه زنی بود که در نهایت فداکاری همهی ناملایمات و تلخیهای سیاسی و اجتماعی آن زمان را تحمل کرد و مایهی آرامش و مرهمی بر اندوه قلب پیامبر بود و ایشان را در ادامهی سیر الهی یاری رسانید.
آری! همهی مجاهدتهای حضرت خدیجه -سلاماللهعلیها- حاصل درک ارزشهای واقعی در برابر فریبندگیهای ظاهری دنیا بود؛ زیرا او گوهرشناس خوبی بود و وقتی همهی کمالات را در وجود پیامبر اکرم -صلیاللهعلیهوآلهوسلم- یافت، حاضر شد جان و مال خود را در راه آن حضرت و آرمانش فدا کند.
ابراز علاقهی شدید پیامبر به حضرت خدیجه در طول حیات ایشان و حتی پس از رحلت او دلیل واضحی است بر اینکه انگیزههای فرامادی موجب ازدواج پیامبر با حضرت خدیجه شده است به گونهای که به زنانشان فرمودند: گمان نکنید مقامتان از خدیجه بالاتر است، او زمانی که کافر بودید، ایمان آورد و مادر فرزندانم است.»
وقتی حضرت خدیجه وفات یافت، پیامبر به شدت گریه کردند و همانگونه که اشک از چشمان آن حضرت جاری بود وارد قبر شدند، در آنجا خوابیدند، بیشتر گریستند، برای ایشان دعا کردند و برخاستند و با دست خویش یاور خود را در قبر گذاشتند و در جای دیگر فرمودند: «خَديجَةُ وَ أيْنَ مِثْلُ خَديجَةَ، صَدَّقَتْني حِينَ كَذَّبَني النَّاسُ وَ وَازَرَتْني عَلي دينِ اللهِ وَ أعانَتْني بِمالِها»
خديجه و كجاست مثل خديجه؟ او مرا تصديق كرد آنگاه كه مردم مرا تكذيب نمودند و با مال خود مرا بر دين خدا كمك و ياري كرد.
ایمان آوردن حضرت خدیجه به عنوان اوّلین زن در برابر پیامبر، همچنین صبوری او در برابر بیمهریهای زنان قریش و مقاومت او در برابر ناملایمات شِعب ابىطالب همه از ایمان راسخ خدیجه نشات میگیرد؛ در تاریخ اسلام هم یکی از مواردی که موجب گسترش و پیشرفت اسلام شده است ثروت حضرت خدیجه بود به ویژه در شِعب ابیطالب آن هنگام که مسلمانان با محاصرهی اقتصادی دشمن مواجه شدند حضرت خدیجه همهی دارائی خود را با سخاوت تمام در راه خدا داد تا موجبات پایداری مردم فراهم شود.
با توجه به آنچه گفته شد بخشی از مسئلهی حکومت به مسائل اقتصادی مربوط است، مسئلهی اقتصاد به قدری مهم است که در مسائل اجتماعی و فرهنگی جامعه نیز تاثیر گذار میباشد. به همین جهت از جمله ترفندهای دشمن از قدیمالایام ایجاد فشار اقتصادی و تحریمهای ظالمانه برای ایجاد يأس و ناامیدی در مردم است.
امام خامنهای در بیانیهی گام دوم درباره اقتصاد فرمودند: «اقتصاد یک نقطهی کلیدی تعیین کننده است و اقتصاد قوی نقطهی قوت و عامل مهم سلطهناپذیری و نفوذناپذیری کشور است.»
امید که هر یک از ما به نوبهی خود با سرلوحه قرار دادن زندگی حضرت خدیجه -سلام الله علیها- با بصیرت و پایداری حامی رهبر معظم انقلاب باشیم و در هنگام مواجهه با تحریمها و یا هرگونه مشکلات در کشور اعم از اقتصادی و … از اهداف و آرمانهای انقلاب دست برنداریم.
http://nedaesfahan.ir/144090