مرســـــــلون

بانک محتوای مذهبی مرسلون
MORSALUN.IR

خانه مطالب اطاعت کفار از دیدگاه قرآن
امتیاز کاربران 5

تولیدگر متن تولیدگر گرافیک

نصاری هستم. از تاریخ 07 آبان 1394 کنشگری رو شروع کردم و همواره سعی کردم بهترین باشم. در این مسیر آموزش های لازم را پیگیری و از اساتید و مشاوران در تولید محتوا استفاده می کنم. من در نقش تولیدگر با قالب های تولیدگر متن تولیدگر گرافیک تولید محتوا می کنم.
من در مرسلون تعداد 19 مطلب دارم که خوشحال میشم شما هم ذیل مطالبم نظر بنویسید و امتیاز بدید تا بتونم قوی تر کار کنم.


محیط انتشار
مخاطب
0 0
اطاعت کفار از دیدگاه قرآن

با 0 نقد و بررسی | 0 نظر | 0 دانلود | ارسال شده در تاریخ شنبه, 13 آبان 02

این پرونده را با 256 اثر دیگر آن ببینید

...الَّذِينَ كَفَرُوا أَوْلِياؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُماتِ...

خداوند متعال در چندین آیه قرآن کریم، مسلمانان و شخص پیامبر را به جهت عبرت آموزی مسلمانان، مورد خطاب قرار داده و آنان را از اطاعت کفار و منافقان برحذر داشته است. در برخی از این آیات، نتیجه پیروی از کفار را خسران و شکست و عقب ماندگی می داند و تنها خداوند تبارک و تعالی را ولی و سرپرست مسلمانان دانسته و به اطاعت از خود دعوت کرده است. در این مقاله به چند آیه به اختصار اشاره می شود:

«يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ تُطيعُوا الَّذينَ كَفَرُوا يَرُدُّوكُمْ عَلى‏ أَعْقابِكُمْ فَتَنْقَلِبُوا خاسِرينَ بَلِ اللَّهُ مَوْلَئكُمْ وَ هُوَ خَيرُ النَّاصرِين» [1]

اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد! اگر از كسانى كه كافر شده‏اند اطاعت كنيد، شما را به گذشته ‏هايتان بازمى‏گردانند؛ و سرانجام، زيانكار خواهيد شد. (آنها تكيه‏گاه شما نيستند،) بلكه ولى و سرپرست شما، خداست؛ و او بهترين ياوران است‏

تفسیر آیه:

آيه، نخست به مسلمانان اخطار مى‏كند و از پيروى آنها بر حذر مى‏دارد و مى‏گويد: اگر از كفار پيروى كنيد شما را به عقب برمى‏گردانند و پس از پيمودن راه پر افتخار تكامل معنوى و مادى در پرتو تعليمات اسلام، به نقطه اول كه نقطه كفر و فساد بود سقوط مى‏دهند و در اين موقع، بزرگترين زيانكارى دامنگير شما خواهد شد چه زيانى از اين بالاتر كه انسان، اسلام را با كفر و سعادت را با شقاوت وحقيقت را با باطل معاوضه كند.

سپس تاكيد مى‏كند كه شما بالاترين پشتيبان و بهترين ياور را داريد و مى‏گويد:

" بَلِ اللَّهُ مَوْلاكُمْ وَ هُوَ خَيْرُ النَّاصِرِينَ‏": خدا پشتيبان و سرپرست شما است و او بهترين ياوران است، ياورى است كه هرگز مغلوب نمى‏شود و هيچ قدرتى با قدرت او برابرى ندارد در حالى كه ياوران ديگر ممكن است گرفتار شكست و نابودى شوند. [2]

در آیه بعد، خداوند به سرانجام مؤمنان در اطاعت آنان از خداوند متعال و کافران در اطاعت آنان از غیر خدا اشاره می کند و به گونه ای دیگر مسلمانان را از اطاعت نامشروع برحذر می دارد:

«اللَّهُ وَلِيُّ الَّذينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ وَ الَّذينَ كَفَرُوا أَوْلِياؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُماتِ أُولئِكَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فيها خالِدُونَ» [3]

خداوند، ولى و سرپرست كسانى است كه ايمان آورده‏اند؛ آنها را از ظلمتها، به سوى نور بيرون مى‏برد. (اما) كسانى كه كافر شدند، اولياى آنها طاغوتها هستند؛ كه آنها را از نور، به سوى ظلمتها بيرون مى‏برند؛ آنها اهل آتشند و هميشه در آن خواهند ماند.

تفسیر آیه:

در اينجا وضع مؤمنان و كافران را از نظر راهنما و رهبر مشخص مى‏كند، مى‏فرمايد:" خداوند ولى و سرپرست كسانى است كه ايمان آورده‏اند" (اللَّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُوا). و در پرتو اين ولايت و رهبرى" آنها را از ظلمتها به سوى نور خارج مى‏سازد" (يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النُّورِ).

ممكن است گفته شود كه هدايت مؤمنان از ظلمتها به نور تحصيل حاصل است ولى با توجه به سلسله مراتب هدايت و ايمان، روشن مى‏شود كه چنين نيست زيرا مؤمنان در مسير هدايت و قرب الى اللَّه، شديدا محتاج راهنماييهاى الهى در هر مرحله هستند، و نيازمند هدايتهاى او در هر قدم، و در هر كار و برنامه‏اند، درست شبيه آنچه شبانه روز در نمازها مى‏گوييم: اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِيمَ‏،" خدايا پيوسته ما را به راه راست هدايت فرما".

سپس مى‏افزايد:" اما كسانى كه كافر شدند، اولياء آنها طاغوت (بت و شيطان و افراد جبار و منحرف) هستند كه آنها را از نور به سوى ظلمتها بيرون مى‏برند" (وَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَوْلِياؤُهُمُ الطَّاغُوتُ يُخْرِجُونَهُمْ مِنَ النُّورِ إِلَى الظُّلُماتِ‏).

" به همين دليل آنها اهل آتش‏اند و براى هميشه در آن خواهند بود" (أُولئِكَ أَصْحابُ النَّارِ هُمْ فِيها خالِدُونَ‏).

در این آیه شریفه، تشبيه" ايمان" و" كفر" به" نور" و" ظلمت" رساترين تشبيهى است كه در اين مورد به نظر مى‏رسد نور، منبع حيات و همه بركات و آثار حياتى و سرچشمه رشد و نمو و تكامل و جنبش و تحرك است نور، آرام بخش و مطمئن كننده و آگاه كننده و نشان دهنده است در حالى كه ظلمت، رمز سكوت و مرگ، خواب و نادانى، ظلالت و وحشت مى‏باشد ايمان و كفر نيز چنين هستند.

همچنین در اين آيه و آيات مشابه آن در قرآن مجيد، ظلمت به صيغه" جمع" آورده شده (ظلمات) و نور به صيغه" مفرد" و اين اشاره به آن است كه در راه حق، هيچگونه پراكندگى و دوگانگى وجود ندارد بلكه سراسر وحدت و يگانگى است. ولى باطل و كفر، مركز انواع اختلافها و پراكندگيها است حتى اهل باطل در باطل خود هماهنگ نيستند و وحدت هدف ندارند درست مانند خطوط انحرافى است كه در ميان دو نقطه كشيده مى‏شود كه تعداد آن در دو طرف" خط مستقيم" بى‏شمار و نامحدود است. [4]

«فَلا تُطِعِ الْكافِرينَ وَ جاهِدْهُمْ بِهِ جِهاداً كَبيراً» [5]

بنا بر اين از كافران اطاعت مكن، و بوسيله آن [قرآن‏] با آنان جهاد بزرگى بنما.

تفسیرآیه: 
در این آیه شریفه که مخاطب آن پیامبر اسلام می باشد، از اطاعت کفار نهی شده است و سپس فرمان جهاد با کافران داده شده است. نکته ای که در تفسیر این آیه وجود دارد مرجع ضمیر در «به» است. بنابر برخی تفاسیر، مرجع ضمیر در این آیه، «قرآن» است که از آیات سابق، قابل استفاده است. اما بنابر نظر برخی از علماء، مرجع ضمیر در این کلمه، قسمت اول آیه، یعنی «فَلا تُطِعِ الْكافِرينَ» است. بنابراین ترجمه آیه به این صورت خواهد بود: از كافران اطاعت مكن، و بوسيله عدم اطاعت از کفار، با آنان جهاد بزرگى بنما.

بنابراین عدم اطاعت از کفار، مصداق جهاد کبیر است. [6]

این معنا در برخی تفاسیر آمده است:

صاحب تفسیر کنز الدقائق در تفسیر این آیه شریفه می نویسد:

«وَ جاهِدْهُمْ بِهِ‏: بالقرآن. أو: بترك طاعتهم الّذي يدلّ عليه، فَلا تُطِعِ. و المعنى أنّهم. يجتهدون في إبطال حقّك، فقابلهم بالاجتهاد في مخالفتهم و إزاحة باطلهم». ‏[7]

مقصود از عبارت «وَ جاهِدْهُمْ بِهِ»، این است که با قرآن با کافران جهاد کن و یا اینکه مقصود این است که با عدم اطاعت از آنان با آنها جهاد کن. معنای دوم از عبارت «فَلا تُطِعِ»، قابل استفاده است. و معنای آن این است که آنها برای باطل کردن حق تو کوشش می کنند، بنابراین تو نیز با مخالفت با آنها و از بین بردن باطلشان، با آنان جهاد کن.

اطاعت از کفار در آیات متعدد مورد نکوهش قرار گرفته است که به جهت رعایت اختصار به ذکر دو مورد دیگر بسنده می کنیم:

«يا أَيُّهَا النَّبِيُّ اتَّقِ اللَّهَ وَ لا تُطِعِ الْكافِرينَ وَ الْمُنافِقينَ إِنَّ اللَّهَ كانَ عَليماً حَكيماً» [8]

اى پيامبر! تقواى الهى پيشه كن و از كافران و منافقان اطاعت مكن كه خداوند عالم و حكيم است‏.

«وَ لا تُطِعِ الْكافِرينَ وَ الْمُنافِقينَ وَ دَعْ أَذاهُمْ وَ تَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ وَ كَفى‏ بِاللَّهِ وَكيلاً» [9]

و از كافران و منافقان اطاعت مكن، و به آزارهاى آنها اعتنا منما، و بر خدا توكّل كن، و همين بس كه خدا حامى 
 مدافع (تو) است‏.

پی نوشت: 

[1]آل ‏عمران، 150- 149
[2]مکارم شیرازی، تفسير نمونه، ج‏3، ص 124
[3]البقرة، 257
[4]مکارم شیرازی، تفسير نمونه، ج‏2، ص 284
[5]الفرقان، 52
[6]آیه الله سید ابوالحسن مهدوی به نقل از مقام معظم رهبری. http://www.rasanews.ir/detail/news/454940/75
[7]قمی مشهدی، تفسير كنز الدقائق و بحر الغرائب،ج‏9، ص 409
[8]الأحزاب، 1
[9]الأحزاب، 48

نظرات 0 نظر

شما هم نظری بدهید
پرونده های ویژه نقد و بررسی آثار شبکه تولیدگران
تمامی حقوق برای تیم مرسلون محفوظ است | 1400 - 2021 ارتباط با ما