امام صادق (ع) فرمودند:
زمين کعبه گفت: کيست مثل من، و حال آن که خانه خداوند متعال بر من بنا شده و مردم از اطراف و اکناف به طرف من ميآيند و حرم امن الهي قرار داده شدهام
و چه فضيلتهايي که براي زيارت اين مکان مقدس وارد شده (از آن جمله: حضرت علي ابن الحسين عليهماالسلام فرمودند: تسبيح گفتن در مکه افضل است از خراج و ماليات که در راه خدا انفاق شود.(۱)
و حضرت باقر عليه السلام ميفرمايند: سجده کننده در مکه به منزله در خون غلطيدن در راه خداست. در روايتي ديگر آوردهاند که طعام خوردن در مکه به منزله روزه داشتن در غير مکه است. و راه رفتن در مکه عبادت خداوند است.(۲) و در ادعيه بسياري درخواست زيارت خانه خدا وارد شده است.
با اين حال خداوند به زمين کعبه خطاب کرد: ساکت باش که فضيلت تو در برابر فضايل زمين کربلاي حسين چون سوزني باشد و اگر نبود خاک و تربت کربلا، هرگز تو را فضيلت نداده بودم و اگر کساني که کربلا ايشان را در بردارد (حضرت سيد الشهدا و اصحابش) نبودند، تو را و آنچه تو هم اکنون به آن فخر ميکني نميآفريدم.
خداوند کربلا را بهترین زمین در بهشت قرار داده است
مقایسه انفاق در حج و در مسیر کربلا
عبدالله بن سنان ميگويد: به امام صادق عليه السلام عرض کردم: فدايت شوم پدرت درباره انفاق در راه حج ميفرمودند به هر درهمي که در اين راه خرج کني براي او هزار درهم حساب ميشود. کسي که در مسير زيارت امام حسين عليه السلام انفاق ميکند براي او چيست؟ حضرت فرمودند: به هر درهمي که در اين مسير صرف ميکند: هزار هزار هزار(تا ده مرتبه هزار را تکرار کردند) براي او حساب ميشود و علاوه بر اين رضايت و خشنودي خداوند و دعاي خير پيامبر اکرم صلي اله عليه و آله و حضرت علي عليه السلام و ائمه معصومين عليه السلام براي اوست.(۳)
ثواب زیارت امام حسین (ع) برابر بیست حج
راوي ميگويد: امام صادق عليه السلام به من فرمودند: تاکنون چند مرتبه حج را بجا آوردي؟ عرض کردم: نوزده مرتبه. فرمودند: اگر حجت را بر بيست برساني (در ثواب) مثل کسي هستي که يک بار قبر امام حسين عليه السلام را زيارت کرده است.(۴)
در روايت ديگري آمده که زيارت امام حسين برابر سي حج مقبول ميباشد.
در حديث ديگري از امام صادق عليه السلام آمده است که امام با يک زائر امام حسين راجع به ثواب زيارت اينگونه فرمودند: براي چه اينجا آمدهاي؟
زائر عرض کرد: براي زيارت حسين عليه السلام آمدهام. فرمود: هيچ خواستهاي نداشتي؟
عرض کرد: هيچ آرزويي مگر اين که آن حضرت را زيارت کنم و سلام دهم و به وطنم برگردم. حضرت فرمودند: شما چه ثوابي در زيارت آن حضرت ميبينيد؟
عرض کرد: ما زيارت حضرتش را مايه برکت در جان، اهل و فرزندان و مال و معايشمان و موجب برآورده شدن حاجاتمان ميبينيم.
حضرت فرمودند: آيا ميخواهي بيش از اين، از فضيلت زيارت آن حضرت براي تو بيان کنم؟ عرض کرد: اي فرزند رسول خدا زيادتر برايم بفرمائيد.
حضرت فرمودند: زيارت امام حسين عليه السلام معادل يک حج مقبول خالصانهاي ست که با رسول خدا صلي الله عليه و آله انجام شود. او از اين مقدار تعجب کرد.
حضرت فرمود: اي والله (تعجب ميکني؟) برابر دو حج. و پيوسته از زيارت آن حضرت زياد فرمودند، تا اين که فرمودند: زيارت امام حسين عليه السلام برابر با سي حج مقبول خالصانه ايست که با رسول خدا صلي الله عليه و آله بجا آورده شود.(۵)
ترس از ترک شدن حج
راوي ميگويد: محضر امام صادق عليه السلام شرفياب شدم، حضرت فرمودند: امسال حج مشرف نشدي؟ عرض کردم: چيزي که حج بروم نداشتم ولي عرفه در کنار قبر امام حسين عليهالسلام بودم. حضرت فرمودند: از آنها که سرزمين منا را درک کردند کم نياوردي، بعد فرمودند:
“حقيقتا اگر اکراه اين را نداشتم که مردم حج را ترک کنند، هر آينه حديثي را براي شما (درباره زيارت امام حسين عليه السلام) بيان ميکردم که هرگز زيارت آن حضرت را ترک نميکرديد.(۶)
و در حديث ديگري امام باقر عليه السلام فرمودند: اگر مردم ميدانستند چه فضيلتي در زيارت امام حسين عليه السلام است، از شوق، جان ميسپردند و نفسشان از روي حسرت و اندوه قطع ميشد.(۷)
مدفن شاه شهيدان کربلا مظهر آيات يزدان کربلا
مخزن اسرار قرآن کربلا مرکز ترويج ايمان کربلا
منشاء غفران يزدان کربلا مظهر الطاف رحمان کربلا
روايات متعددي داريم که زيارت امام حسين عليه السلام معادل حج و عمره ميباشد، و روايات مختلفي که معادل يک حج، دو حج، بيست حج، سي، هفتاد، هشتاد، صد و هزار حج است و ظاهراً اين ثوابهاي مختلف به حسب مراتب معرفت و رعايت آداب و شرايط ميباشد.
پينوشتها:
۱ وسائل الشيعه، ج ۱۳، ص ۲۸۸، باب ۴۵٫
۲- همان.
۳- مکيال المکارم، ج ۲، ص ۴۱۴٫
۴- ثواب الاعمال، ص ۹۲، کامل الزيارات، باب ۶۶٫
۵- وسائل، ج ۱۴، باب ۴۵۰٫
۶- وسائل، ج ۱۴، ص ۴۶۴/ بحارالانوار، ج ۹۸، ص ۹۱، ح ۳۲٫
۷- بحارالانوار، ج ۹۸، ص ۱۸، ح ۱٫
منبع:کامل الزيارات، وسائل، ج ۱۴، باب ۴۵، ابواب مزار و مستدرک، ج ۱۰، باب ۳۴٫