سؤال
معجزه هایی انبیاء الهی که در قرآن آمده برای چه بوده است؟
پاسخ
دسته اول: معجزات[1] اثباتی (تخویفی)
معجزاتی که پروردگار در همان ابتدای بعثت پیامبران به آنان به عنوان حجتی برای پیامبریشان عطاء فرموده است
بنابراین همه پیامبران خدا برای اثبات ادعای خود از معجزاتی متناسب با وضعیت فرهنگی و اجتماعی مردم دوران خود، بهره گرفته اند. همچنین تشویق ایمان آورندگان و ترساندن منکران نیز جهت دیگری برای آوردن این دسته از معجزات پیامبران بوده است.
عصای حضرت موسی علیه السلام با رواج سحر و جادو در عصر او تبدیل به اژدها می شد و دستش با خارج شدن از گریبان, مثل ماه می درخشید. حضرت عیسی علیه السلام نیز در دورانی که درمان بیماری های مختلف کار مرسوم و رایجی بود، مردگان را به اذن خدا زنده می کرد و کور مادرزاد را شفا می داد. پیامبر اسلام نیز در دوران رواج بازار فصاحت و بلاغت, قرآن را بر همگان عرضه کرد تا معجزه جاوید پیامبر خاتم باشد.
دسته دوم: معجزات پیشنهادی (اقتراحی)
معجزاتی است که عمدتاً کفّار از انبیاء خود خواسته اند[2] مانند ناقه صالح یا عذاب های هفتگانه ای[3] که حضرت موسی علیه السلام درباره قوم فرعون به کار برد
دسته سوم: معجزات مناسبتی
معجزاتی است که خداوند متعال در مواقعی که احتیاج و ضرورتی ایجاب می کرده آن را ارائه می داد، مانند شکافته شدن رود نیل برای نجات از فرعون
[1] - تعریف معجزه: در اندیشه اسلامی، معجزه امر خارقالعادهای است که از راه علل ماوراء طبیعی با اراده خدا از شخص مدّعی نبوت به نشانه صدق ادّعای وی، همراه با مبارزه طلبی ظاهر می شود.
[2] - این درخواست ها گاهی خالی از هرگونه غرض ورزی و لجاجت بوده و تنها برای کسب اطمینان و یافتن حقیقت صورت گرفته است.
[3] - مانند ملخ، شپش، قورباغه و....