مرســـــــلون

بانک محتوای مذهبی مرسلون
MORSALUN.IR

خانه مطالب اقسام مفهوم‏
امتیاز کاربران 5

تولیدگر متن

میری هستم. از تاریخ 18 تیر 1395 کنشگری رو شروع کردم و همواره سعی کردم بهترین باشم. در این مسیر آموزش های لازم را پیگیری و از اساتید و مشاوران در تولید محتوا استفاده می کنم. من در نقش تولیدگر با قالب های تولیدگر متن تولید محتوا می کنم.
من در مرسلون تعداد 56 مطلب دارم که خوشحال میشم شما هم ذیل مطالبم نظر بنویسید و امتیاز بدید تا بتونم قوی تر کار کنم.


محیط انتشار
مخاطب
0 0
اقسام مفهوم‏

با 0 نقد و بررسی | 0 نظر | 0 دانلود | ارسال شده در تاریخ دوشنبه, 05 دی 01

قواعد التفسیر


مبحث دهم: قاعده مفهوم و منطوق


اقسام مفهوم‏


مفهوم بر دو قسم است:


الف) مفهوم موافق: معناى لازمى است كه از كلام برداشت مى ‏شود (بدون آنكه لفظى براى آن آمده باشد) و حكم موجود در مفهوم، از جهت اثبات و نفی هم سنخ حكم موجود در منطوق است، مثلًا هر دو واجب است.[1]

مفهوم موافق بر دو قسم است:


1- مفهوم موافق با اولويت(فحوى الخطاب): مانند آیه (فَلَا تَقُل لَّهُمَآ أُفٍّ)[2]منطوق اين آيه، نهى از گفتن «افّ» دارد؛ يعنى كوچك‏ترين چيزى كه دلالت بر انزجار از پدر و مادر مى ‏كند به آنان نگوييد. مفهوم آن با دلالت اولويت آن است كه «فحش دادن» به آنان جايز نيست؛ چون علت نهى كه آزار پدر و مادر است در موارد ديگر نسبت به مورد آيه شديدتر است.


2- مفهوم موافق مساوى(بدون اولویت یا لحن الخطاب): مانند آیه (يا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذا نُودِيَ لِلصَّلاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلى‏ ذِكْرِ اللَّهِ وَ ذَرُوا الْبَيْع‏)[3] منطوق آيه عبارت از ترک بیع هنگام نماز جمعه است و مفهوم موافق مساوی آن، ترک تمام مشاغلی است که سبب تأخیر حضور در نماز جمعه می  شود، می باشد.


ب) مفهوم مخالف یا دلیل الخطاب: مفهومی که از حیث نفی و اثبات عکس منطوق است و آن معنایی است که در جمله توسط متکلم بیان نشده است ولی ما آن را از جمله متوجه می شویم ،به طوری که حکم آن از لحاظ سالبه و موجبه بودن مخالف و متفاوت با حکم منطوق است و شامل موارد شش گانه[4] زیر مى ‏شود:


1.مفهوم حصر و استثناء؛ 2.مفهوم شرط؛ 4.مفهوم عدد؛ 5.مفهوم غایت؛ 6.مفهوم لقب؛ 6.مفهوم وصف. برخی مفهوم زمان و مفهوم مکان را نیز جزو مفاهیم مخالف بر می شمارند.

 


[1] - أصول الفقه، مظفر، ج 1، ص 109.

[2] إسراء : 23.

[3] - نساء : 10.

[4] - برخی نیز دو قسم دیگر یعنی تحديد و تعليل را به شش قسم اضافه نموده اند؛ دروس تمهيدية في القواعد التفسيرية(سیفی مازندرانی)، ص 177.

نظرات 0 نظر

شما هم نظری بدهید
پرونده های ویژه نقد و بررسی آثار شبکه تولیدگران
تمامی حقوق برای تیم مرسلون محفوظ است | 1400 - 2021 ارتباط با ما