مرســـــــلون

بانک محتوای مذهبی مرسلون
MORSALUN.IR

خانه مطالب بررسی دو مقوله‌ی قدرت و استطاعت
امتیاز کاربران 5

تولیدگر متن

سعید هستم. از تاریخ 18 اردیبهشت 1395 کنشگری رو شروع کردم و همواره سعی کردم بهترین باشم. در این مسیر آموزش های لازم را پیگیری و از اساتید و مشاوران در تولید محتوا استفاده می کنم. من در نقش تولیدگر با قالب های تولیدگر متن تولید محتوا می کنم.
من در مرسلون تعداد 41 مطلب دارم که خوشحال میشم شما هم ذیل مطالبم نظر بنویسید و امتیاز بدید تا بتونم قوی تر کار کنم.


محیط انتشار
مخاطب
0 0
بررسی دو مقوله‌ی قدرت و استطاعت

با 0 نقد و بررسی | 0 نظر | 0 دانلود | ارسال شده در تاریخ جمعه, 12 آبان 02

. بررسيِ دو مقوله­ ی قدرت و استطاعت فردی به نام عتابة بن ربعی،[1]

 از حضرت علي علیه السلام پرسيد: «استطاعت» چیست؟ 

حضرت فرمود: بگو بدانم! آيا بدون خدا مي­خواهي مستطيع شوي یا با خدا؟ 

گفت: نمی­دانم! 

فرمود: تو مالک استطاعت می­شوی ولی به سبب خدایی که مالک قدرتهاست، چرا كه بدون او مالک هیچ قدرتي نخواهي شد. پس اگر خداوند به تو قدرتی داد، آن را از عطایای الهی بشمار و اگر قدرتی را از تو سلب نمود، این نيز آزمایشي از آزمايشات الهی خواهد بود، زیرا مالکیت هر چیزی از آنِ حضرت حق بوده و تنها اوست که می­تواند تو را مالکیت داده و قدرتی بخشد.[2] 

توضیح حدیث:

 در بحث اختيار بشر، سه ديدگاه وجود دارد: 

الف) «ديدگاه اشاعره»؛ كه مي­گويند: اراده ­ي أزلی خدا، اراده ­ي بنده را از اثر می­اندازد. به بيان ديگر؛ اين عده، قائل به جبرند.

 ب) «ديدگاه مفوضه» (اعتزال)؛ كه مي­ گويند: برای حل اين مشکل بايد بگوييم دو نوع خالق داریم: يكي انسان؛ كه «خالق افعال خودش» است. و ديگري خدا؛ كه «خالق تمام موجودات» است. ج) «ديدگاه امامیه»؛ كه معتقدند: اختیار بشر معلول اختیار الهی است، مانند این که مولايي تمام وسایل زندگی عبدش را- از خانه گرفته تا ساير اثاثیه­ي منزل- تأمین کند؛ در اين حالت، عبد مذكور مالک اموال نمی­شود چرا كه مالکیت، با عبد بودن او در تضاد است. و لهذا اگر بگوئیم: عبد به هیچ­وجه مالک نیست! دچار اشتباه جبریون شده­ایم. و اگر هم بگوئیم: مالک، همان عبد است! دچار اشتباه معتزله شده­ایم. در حالي كه اگر قائل به مالکیت طولیه شويم،‌ مشكل حل خواهد شد، به اين بيان كه بگوئیم: مولی در مقام مولویت، و عبد در مقام عبوديت، هر دو مالک هستند. یعنی اگر عبد از مولي چیزی بگیرد آن چيز،‌ در ملكيت مالك، مِلك اوست.[3]

 آری، خداوند نيز به بشر قدرت داد، او را مسلوب القدرة ننمود و از مالکیت نینداخته است، لكن بشر بايد بداند كه اگر قدرت و اختياري هم دارد از ناحيه ­ي حق تعالي به ايشان إفاضه شده و او مخلوق حق تعالي است، وقتي كه چنين شد، آن­گاه قدرت و اختيار نيز آفريده­ي انسان نبوده و در طول قدرت خداوند تعريف مي­شود. و لهذا، تنها خداوند است كه مالک قدرت بشر خواهد بود.

پی نوشت:

 [1]. عتابة یا عبایة بن ربعی أسدی.

 [2]. برای اطلاعات بیشتر، ر.ک: طبرسى، احمد بن على‏(1403هـ ق)ج2، ص۴۵۲؛ همچنین، ر.ک: ابن شعبه حرانى، حسن بن على‏(1404هـ ق)النص، ص213 و 214؛ و نیز، ر.ک: بحرانى، هاشم بن سليمان‏(1411هـ ق)ج‏6، ص26 و 27.

 [3]. برای اطلاعات بیشتر، ر.ک: طیب، سيد عبدالحسين(1378هـ ش)ج‏1، ص۱۱۱-۱۰۹.

نظرات 0 نظر

شما هم نظری بدهید
پرونده های ویژه نقد و بررسی آثار شبکه تولیدگران
تمامی حقوق برای تیم مرسلون محفوظ است | 1400 - 2021 ارتباط با ما