بسم الله الرحمن الرحیم
توبه یعنی بازگشت انسان به خدا ، یعنی انسان رو به خداوند رحمان بکند و بگوید که من متوجه اشتباهم شدم و نیاز به دست گیری دارم ، که قطعا به دادمان خواهد رسید چون خود او در قرآن کریم مردم را به توبه و بازگشت به درگاه الهی تشویق کرده ، می فرماید:
اَلَم یَعلَمُوا أَنَّ اللهَ هُوَ یَقبَلُ التَّوبَةَ عَن عِبادِهِ وَ یَأخُذُ الصَّدَقاتِ وَ أَنَّ اللهَ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِیم [ توبه/ ١٠٤ ]
آیا نمی دانستند که فقط خداوند توبه را از بندگانش می پذیرد و صدقات را می گیرد و خداوند توبه پذیر مهربان است؟
در جایی دیگر می فرماید : قُل یا عِبادِیَ الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلیَ أَنْفُسِهِم لاتَقنَطُوا مِن رَحمَةِ اللهِ إِنَّ اللهَ یَغفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیعاً إِنَّهُ هُوَ الغَفُورُ الرَّحِیمُ وَ أَنِیبُوا إِلی رَبِّکُم وَ أَسلِمُوا لَهُ مِن قَبلِ أن یَأتِیَکُم العَذابُ ثُمَّ لاتُنصَرُون [ زمر/ ٥٣ و ٥٤]
بگو ای بندگان من که بر خود اسراف و ستم کرده اید! از رحمت خداوند نومید نشوید که خدا همه گناهان را می آمرزد، به درستی که خداوند بخشنده مهربان است. و به درگاه پروردگارتان باز گردید و در برابر او تسلیم شوید، پیش از آنکه عذاب به سراغ شما آید، سپس از سوی هیچ کس یاری نشوید.
توبه از مهم ترین آموزه های دین است ، که آثار و فواید بی شمار و گرانبهایی دارد که به مواردی از آن اشاره می کنیم:
١- بازیابی شخصیت:
خداوند متعال در قرآن می فرمایند : فَان تابُوا وَ أقامُوا الصَّلوةَ وَ آتَوُا الزَّکوةَ فَإخوانُکُم فِی الدِّینِ [ توبه/ ١١] اگر توبه کنند و نماز را به پا دارند و زکات را بپردازند، برادران دینی شما هستند.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: التائِبُ مِنَ الذَّنبِ کَمَن لاذَنبَ لَهُ؛[ میزان الحکمه، ج ١، ص ٣٣٨، ح ٢١١٦] توبه کنندة از گناه مانند کسی است که گناه ندارد.
2- محبوب شدن نزد خدا: :
خداوند متعال در قرآن می فرمایند : إنَّ اللهَ یُحِبُّ التَّوَّابینَ وَ یُحِبُّ المُتَطَهِّرینَ ( بقره/ ٢٢٢ )
. به راستی که خداوند توبه کنندگان و پاکان را دوست می دارد
اظهار دوستی و محبت ، برد تربیتی و سازندگی مهمی دارد. به همین جهت، در تربیت فرزندان سفارش شده که نسبت به آنها اظهار محبّت شود و همین طور بخاطر با عفّت و با نشاط بودن همسر توصیه شده است که شوهر اظهار محبت کند .
٣ - تبدیل شدن سیئات به حسنات:
اگر توبه واقعی انجام گیرد، خداوند علاوه بر نابودی گناهان، آنها را تبدیل به نیکی و حسنات می کند؛ چنان که می فرماید :
الاّ مَن تابَ وَ آمَنَ وَ عَمِلَ عَمَلاً صالِحاً فأولئِکَ یُبَدِّلُ اللهُ سَیئِاتِهِم حَسناتٍ وَ کانَ اللهُ غَفُوراً رَحیماً؛[ فرقان/ ٧٠]
مگر کسانی که توبه کنند و ایمان آورند و عمل صالح انجام دهند که خداوند گناهان آنان را به حسنات مبدّل می کند و خداوند همواره آمرزندة مهربان بوده است .
٤ -افزایش روزی:
توبه علاوه بر آثار و برکات بی شمار معنوی و اخروی، دارای آثارو برکات دنیوی و مادّی نیز هست که خداوند متعال در قرآن به آن اشاره می فرمایند:
استَغفِرُوا رَبَّکُم إنَّهُ کانَ غَفَّاراً یُرسِل السَّماءَ عَلَیکُم مِدراراً وَ یُمْدِدْکُم بِأموالٍ وَ بَنینَ وَ یَجعَل لَکُم جَنَّاتٍ وَ یَجعَل لَکُم أنهارا [نوح/ ١٠ ١٢]
از پروردگار خود [با توبه] آمرزش بخواهید که بسیار آمرزنده است تا بارانهای پر برکت را از آسمان پی در پی بر شما فرو ریزد و با بخشش اموال فراوان و فرزندان شما را یاری دهد و باغستانها و نهرهای پر آب در اختیار شما گذارد.
ان شاء الله که از توبه کنندگان واقعی درگاه حق تعالی باشیم......
=========================================
برای مشاهده ی مطلب مرتبط
به تأخیر انداختن توبه تا کی؟