حوزه علمیه در سطوح مختلفی می تواند در فرآیند تحقّق هنر اسلامی، به ایفای نقش بپردازد که استنباط و تولید علم از آن موارد است.
*****
امتدادبخشی به تراث حکمی و عرفانی غنی اسلامی و محصولات دانش هایی چون فلسفه، عرفان نظری و کلام اسلامی و کشاندن آنها تا عرصه های هنری، در فرآیند استنباط و تولید علم هنری موثر است.
*****
ترسیم ویژگی های هنر اسلامی، آرمان ها، غایات و مقاصد، مبانی دانشی، راهبردهای کلان، اصول و قواعد کلّی و... در باب هنر اسلامی، در فرآیند استنباط و تولید علم هنری موثر است.
*****
تعیین چارچوب ها و محدوده های کلان؛ مانند مبانی و احکام فقهی و اخلاقی و آنچه به لحاظ صورت یا محتوا، باید یا نباید بدان پرداخت؛ یعنی واجبات، محرّمات، در فرآیند استنباط و تولید علم هنری موثر است.
*****
شرکت در کلان بحث های نظری فلسفه هنر، در فرآیند استنباط و تولید علم هنری موثر است.
*****
تولید و تنقیح روش های کلان مورد نیاز برای استنباط در عرصه هنر؛ مانند روش استنباط به معنای عام در دانش هایی مانند اصول استنباط، فلسفه فقه، فلسفه استنباط و...]و رفع خلأها و کمبودهای روشی مورد نیاز برای استنباط روشمند در تمامی عرصه ها [، در فرآیند استنباط و تولید علم هنری موثر است.
*****
پرداختن علمی به مباحث دانشی مورد نیاز در عرصه هنر در عالی ترین سطوح، مانند تشکیل دروس خارج فقه هنر، رسانه و ...، در فرآیند استنباط و تولید علم هنری موثر است.
*****
نشان دادن و برجسته سازی سرمایه های علمی و هنری نهفته در منابع اسلامی و تراث تاریخی مسلمین، در فرآیند استنباط و تولید علم هنری موثر است.
*****
رهبری و مدیریت راهبردی صحنه هنر، یکی از موارد تحقق هنر اسلامی است.
*****
رهبری رویکردهای موجود در عرصه هنر و سامان دهی و جهت دهی آنها در راستای تحقّق هنر اسلامی، به مدیریت راهبردی صحنه هنر می انجامد.
*****
مشارکت در تدوین و تعیین رسالت ها، اهداف کلان، مأموریت ها، راهبردهای میانی و...، به مدیریت راهبردی صحنه هنر می انجامد.
*****
حضور تخصّصی در جامعه هنری و مباحث جاری آن و به دست گرفتن رهبری و مدیریت کلان آن، به مدیریت راهبردی صحنه هنر می انجامد.
*****
استفاده از ظرفیّت های بالفعل و بالقوّه جامعه هنری در معماری و مهندسی فرهنگی جامعه اسلامی و در مسیر تمدّن سازی اسلامی، به مدیریت راهبردی صحنه هنر می انجامد.
*****
آموزش و تربیت نیرو، یکی از موارد تحقق هنر اسلامی است.
*****
انتقال عمیق و دقیق معارف دینی و نظام اندیشه دینی و مبانی اعتقادی لازم، به هنرمندان و اصحاب هنر، منجر به آموزش و تربیت نیروی تحقق هنر اسلامی می شود.
*****
برقراري ارتباط علمی هنرمندان با دانش های اسلامی، از طريق برگزاری دوره های آموزشی فلسفه، عرفان نظری، فقه هنر و ... برای ایشان، منجر به آموزش و تربیت نیروی تحقق هنر اسلامی می شود.
*****
تربیت اخلاقی هنرمندان، منجر به آموزش و تربیت نیروی تحقق هنر اسلامی می شود.
*****
تربیت و سامان دهی نیروهای حوزویِ علاقه مند به شرکت در صحنه هنر به صورتی متناسب با حیات صنفی ایشان، منجر به آموزش و تربیت نیروی تحقق هنر اسلامی می شود.
*****
تربیت هنری عموم طلّاب و تأمین نیازهای علمی، انگیزشی و مهارتی آنان در بُعد «رشد هنری»، به عنوان یکی از ابعاد رشد مورد نیاز آنها که باید در دوران تحصیل بدان دست یابند، منجر به آموزش و تربیت نیروی تحقق هنر اسلامی می شود.
*****
تبلیغ و ترویج، یکی از موارد تحقق هنر اسلامی است.
*****
ارائه و ترویج سبک های زندگی هنرمند مسلمان، در راستای تبلیغ و ترویج تحقق هنر اسلامی است.
*****
پدیدآوردن فضای ارزشی مناسب در عرصه های نخبگانی برای فعالیّت هنری متعهّدانه، در راستای تبلیغ و ترویج تحقق هنر اسلامی است.
*****
فرهنگ سازی عمومی برای حرکت دادن جامعه از تقاضای هنر موجود به طرف هنر اسلامی مطلوب، در راستای تبلیغ و ترویج تحقق هنر اسلامی است.
*****
کمک به ایجاد و ترویج جریان های علمی، هنری، اجتماعی و... که در جهت تحقّق هنر اسلامی مورد نیاز است.
*****
نباید نقش حوزه را در عرصه هنر تنها به موارد فرودستی مانند نوشتن فیلم نامه، مشاوره هنری و... منحصر نمود و آن را تا این حدّ تنزّل داد.
*****
عموم طلاب، به خصوص طلاب جوان، و نیز هنرمندان متعهّد و خواستار تحقّق هنر اسلامی نيز می توانند در پدیدآیی مطالبه و دغدغه پی گیریِ اموری که منجر به تحقق هنر اسلامی می شوند، نقش بسیار مهمّی داشته باشند.
*****