ماه مبارک رجب آمده تا دلهای مجذوب را به میهمانی شعبان ببرد. رجب ماه خداست. ماهی که تلنگری به دلها می خورد که معبود را چگونه بپرستیم و چگونه عبادت کنیم و ... خوشا به حال آنان که رجب را از پیشگاه معبود شروع کردند و به سوی نور شتافتند.
هلال ماه رجب، زندگی و تولدی دوباره را بـه عاشقان نوید می دهد. ماه رجـب فصل جدیدی در كتاب زندگی را می گشاید كه از عطر دل انگیز نیایش سرشار است. پیامبر رحمت (صلی الله علیه و آله) با دیدن هلال ماه مبارك رجب، دست به دعا بر می داشت و پس از حمد و ثنای الهی، سی بار تكبیر و لااله الا اللّه می گفت و می فرمود: ماه رجب، ماه استغفار برای امت من است. در این ماه بسیار طلب آمرزش كنید كه خداوند آمرزنده مهربان است.
این ماه همانند ماه شعبان و ماه رمضان از ماه های بسیار با شرافت و با فضیلت است که در روایات اسلامی بر آن تأکید و توصیه شده به طوری که ماه رجب شهر الله الأصب، یعنی ماه "سرای خداوند" نامیده شده که رحمت خدا در آن بر بندگان سرازیر است پس شایسته است انسانهای با ایمان بسیار استغفار و توبه نمایند.[1]
در روایتی آمده است که حضرت نوح(علیه السلام) روز اول این ماه، سوار بر کشتی شد و نجات یافت و فرمودند: کسانی که با او هستند روزه بدارند و هر کس این روز را روزه بدارد آتش عذاب یک سال از او دور می شود.[2] و نیز بر اساس فرمایش امام صادق(علیه السلام) خواندن زیارت امام حسین(علیه السلام) در روز اول این ماه مستحب و تأکید شده است.[3]
امام صادق(علیه السلام) فرمود: پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) فرمود: هر کس از رجب سه روز روزه بگیرد خدای تعالی وی را به ازای هر روز، روزه یک سال بنویسد و هر کس هفت روز روزه بگیرد، هفت در دوزخ بر او بسته می شود و هر کس هشت روز روزه بگیرد، هشت درِ بهشت برای او گشوده می شود و هر کس پانزده روز روزه بگیرد خدای تعالی حساب وی را آسان کند و هر کس همه ماه رجب روزه دارد خدای تعالی وی را خشنود کند و خشنودی خود بنویسد و از هر کس خشنود باشد، وی را عذابی نباشد.
پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله) فرمودند: رجب برای امّت من، ماه استغفار است پس در این ماه به محضر پروردگار از گناهان خویش پوزش طلبید که خداوند بخشنده ای مهربان است.[4]
نوید پیامبر به مسلمانان
پیامبر خدا که گام در مسجد نهاد، سلام و تحیت بود که از گوشه گوشه مسجد بر او نثار می شد. حضرت، گویی شادمان تر از همیشه بود و این، نوید خبری تازه و شیرین را می داد. و سرانجام سرّ شادمانی پیامبر (صلی الله علیه و آله)، آشکار شد؛ رسول اکرم(صلی الله علیه و آله)، مژده حلول ماه رجب را دادند ... آنگاه فرمودند:
«در آسمان هفتم، خداوند متعال فرشته ای را قرار داده که «دعوت کننده» خوانده می شود. وقتی ماه رجب فرا می رسد، این فرشته از شب تا صبح، این ندا را در عالم طنین انداز می کند: «خوشا به حال تسبیح کنندگان خدا! خوشا به حال فرمانبرداران خدا! خدای متعال می فرماید: هر کس با من همنشینی کند، همنشین او خواهم بود و هر کس فرمانبردار باشد، فرمانبردارش خواهم بود و هر کس از من بخشایش بطلبد، بر او بخشایش خواهم نمود؛ ماه، ماه من است و بنده بنده من و رحمت، رحمت من. هر کس در این ماه مرا بخواند، اجابتش خواهم کرد و هر کس از من چیزی طلب نماید، به او عطا خواهم نمود. هر کس از من هدایت بطلبد، هدایتش خواهم کرد؛ من این ماه را رشته ارتباط میان خود و بندگانم قرار داده ام که هر کس به آن وصل شود به من خواهد رسید.» [5]
پوینده طریق بندگی و سالك راه ملكوت و رهسپار وادی معرفت و چشم انتظار بهار طاعت و مشتاق دعا و مناجات و مسئلت كه شیر روز و زاهدی در دل ظلمت است و با اقلیم توحید آشنایی دارد و از جام محبت و دلدادگی جرعه هایی جانبخش نوشیده و طالب قرب، كرامت، تعالی و فضیلت می باشد گاه رسیدن پر بركت سال همچون رجب، شعبان و رمضان همچون انسان هایی تشنه و مشتاق در انتظار گمشده آشنای خود در این مواقع بسر می برد تا از آب گوارا و نوشین حیات و معنویت سیراب شده و روح و روان خود را جانی نوین و طیب و طاهر ببخشد و با نظافت خانه دل و آراستن درون، خود را برای میهمانی خدا و درك لیلة القدر ماه مبارك مهیا كند.
این ماه همانند ماه شعبان و ماه رمضان از ماه های بسیار با شرافت و با فضیلت است که در روایات اسلامی بر آن تأکید و توصیه شده به طوری که ماه رجب شهر الله الأصب، یعنی ماه "سرای خداوند" نامیده شده که رحمت خدا در آن بر بندگان سرازیر است پس شایسته است انسانهای با ایمان بسیار استغفار و توبه نمایند.
بر كسی كه می خواهد به تصفیه درون بپردازد لازم است كه برای دستیابی به خرسندی خداوند تمامی توش و توان خود را به كار گیرد و برای خالص نمودن اعمال و احوال خویش و مصون نگه داشتن آنها از هر گزندی، در ایام ماه رجب مبادرت ورزد كه اگر بنده ای به اندك عملی به این شیوه و با این خصوصیات توفیق یابد او را كفایت می كند، زیرا پاداشی كه پروردگار برای عمل ناب و عاری از آلودگی خودخواهی و شرك و نفاق، در نظر گرفته از حساب و شماره بیرون است.
ارزش روزه ماه رجب
از امام صادق(علیه السلام) نقل شده كه پیامبر ختمی مرتبت، حضرت محمد مصطفی(صلی الله علیه و آله) فرمود: ماه رجب، ماه خداست در غایت حرمت و فضیلت. اگر کسی روزی از این ماه را روزه بگیرد خدای را خشنود و شعله غضب الهی را خاموش نموده است و دری از درهای جهنم به روی او بسته می شود. رجب ماه استغفار امت من است، پس در این ماه طلب آمرزش كنید كه خداوند آمرزنده و مهربان است و رجب را "اصب" می گویند زیرا كه رحمت خداوند در این ماه بر امت من بسیار ریخته می شود، پس بسیار بگویید «استغفر الله و اسئله التوبه.»
امیرالمؤمنین علی(علیه السلام) این ماه را روزه گرفت و فرمود: رجب، ماه من است و شعبان ماه رسول خداست و ماه رمضان، ماه خدای تعالی است. و امام صادق(علیه السلام) فرمود: پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) فرمود: هر کس از رجب سه روز روزه بگیرد خدای تعالی وی را به ازای هر روز، روزه یک سال بنویسد و هر کس هفت روز روزه بگیرد، هفت در دوزخ بر او بسته می شود و هر کس هشت روز روزه بگیرد، هشت درِ بهشت برای او گشوده می شود و هر کس پانزده روز روزه بگیرد خدای تعالی حساب وی را آسان کند و هر کس همه ماه رجب روزه دارد خدای تعالی وی را خشنود کند و خشنودی خود بنویسد و از هر کس خشنود باشد، وی را عذابی نباشد.
پی نوشت:
[1] بحارالانوار، ج 97، ص 39.
[2] بحارالانوار،ج 97،ص35.
[3] بحارالانوار، ج 97، ص 33.
[4] بحارالانوار، ج 97، ص 38.
[5] فرشتهِ نویدبخش، روح الله حبیبیان.