خیلی از اونایی که به قول خودشون با کلاسن هر جا که می روند آماررسم و رسوم اونجا رو در میارند . مثلا تو رستوران می بینند فلان غذا رو چطوری می خورند؟ فضای جاهایی مثل رستوران یه جوریه که طرف احساس می کنه همه دارن نگاهش می کنند واسه همین خیلی حواسشون جمعِ که یه وقت سوتی ندهند.
خب این قصه با کلاس هاست که برای هر جایی یه آداب و رسومی قائلند و سعی می کنند که هر جا رفتند طبق سلیقه و رسم میزبانشون عمل کنند .
اما وقتی پای آداب و رسوم خدا به میون میاد انگار نه انگار که تو این دنیا، خدا هم یه حساب و کتابایی داره! یه عده اصلا نمی دونند که خدا هم تو این عالم یه حساب و کتاب هایی داره یه عده هم می دونند ولی نمی خواند کلاس اجتماعی شون به هم بخوره حالا جالبش اینجاست که تاوان سختی هم پس می دهند .
اهلبیت علیهم السلام برای اینکه مردم از حساب و کتاب این عالم بیخبر نمونند مدام حساب و کتابای دنیا رو گوشزد می کردند. روایت زیر یکی از آن رهنمود های حکیمانه آن بزرگوار هاست.
امام باقر علیه السلام فرمودند.
مَا مِنْ عَبْدٍ يَمْتَنِعُ مِنْ مَعُونَةِ أَخِيهِ الْمُسْلِمِ وَ السَّعْيِ لَهُ فِي حَاجَتِهِ قُضِيَتْ أَوْ لَمْ تُقْضَ إِلَّا ابْتُلِيَ بِالسَّعْيِ فِي حَاجَةِ مَنْ يَأْثَمُ عَلَيْهِ وَ لَا يُؤْجَرُ وَ مَا مِنْ عَبْدٍ يَبْخَلُ بِنَفَقَةٍ يُنْفِقُهَا فِيمَا يُرْضِي اللَّهُ إِلَّا ابْتُلِيَ بِأَنْ يُنْفِقَ أَضْعَافَهَا فِيمَا أَسْخَطَ اللَّه(تحف العقول عن آل الرسول ص ص : 292)
هيچ بندهاى نيست كه از يارى و كمك به برادر مسلمان خود و تلاش در راه نيازش- چه برآورده شود و چه نشود- خوددارى كند و امتناع ورزد، جز آنكه گرفتار تلاش [بر آوردن] حاجت كسى شود كه بر عليه او مرتكب گناه گردد و اجرى هم نخواهد داشت. و هيچ بندهاى نيست كه از صرف هزينه و خرجى در راه خدا بخل ورزد جز آنكه گرفتار صرف مخارج چند برابر آن- در آنچه خداى را بخشم آرد- گردد.
به زبان ساده اینکه :
مثلا اگه برا دخترتون یه خواستگار مومن ولی فقیر اومد جواب رد بهش ندید چون خدا وعده داده که هواشون رو نگر میداره. اگه به این قانون خدا توجه نکنیدممکنه یه داماد بی دین و ایمان با پول و ثروتش دل دختر شما رو بدزده و قصه یه چیز دیگه ای بشه که اصلا فکرش رو هم نمی کردید.
یا اگه خمس و زکات ندید حواستون به فقرا و ایتام نباشه به جاش پولتون خرج دکترا می شه.
منبع روایت: ابن شعبه حرانى ، تحف العقول عن آلالرسول (ص)، جامعه مدرسين، قم، 1404 ق
برچسبها: احادیث امام باقر , ع , کمک به مومنان , برآرودن حاجات