حفظ امنیت رواني در خانواده
«بعد از نیاز جنسی که می توان آن را نخستین عامل تشکیل زندگی مشترك دانست، تأمین نیازهاي عاطفی و روانی را می توان مهمترین عامل براي تدوام و بقاي نظام خانواده دانست»(اخلاق در قرآن، آیه¬الله مصباح یزدي، ج 3، صص 92- 74).
از دیدگاه حضرت علی × «زندگی با ترس واسترس ، گوارا نیست»(عيون¬الحكم والمواعظ؛ ص170).
«به همین دلیل می¬توان گفت یکی از شاخصه¬هاي سبک زندگی اسلامی در محیط خانواده اصالت دادن به عواطف متقابل میان همسران و به طورکلی همۀ اعضاي خانواده نسبت به یکدیگر است. خانوادة اسلامی خانواده¬اي است که محل امنیت و آرامش و سکون است. اضطراب و تشویش و بی¬اعتمادي درآن جایی ندارد. اصولاً یکی از اهداف اصلی توصیۀ اسلام به تشکیل خانواده همین است(روم/21). اسلام می¬خواهد با تشکیل خانواده محلی براي سکونت و آرامش زن و مرد و سایر اعضاي خانواده تأمین نماید»( همیشه بهار، ص 87).
روابط عاطفى در زندگی مشترک حضرت بسيار عميق بود، به گونه¬اى كه فاطمه زهرا ÷ عشق و محبت خود به على × را به سلمان ابراز مى¬دارد. و در شرايطى به على × مى¬گويد: «جان من فداى تو و حافظ تو؛ همواره با تو خواهم بود در خوبى و راحتى و سختى و بلاها»(دشتي، نهج¬الحياة، صص145- 147) از آن سو، على × نيز عشق وافرى به همسرش داشت، به گونه¬اي كه در شهادت او مى¬گويد: «صبرم كم شده و توان خويشتندارى برايم نمانده؛ كار هميشگي¬ام اندوه و شب بيداري است، تا آنكه در دارآخرت با تو باشم»(نهج¬البلاغه، خ 202).
علی × در بیان اهتمام خویش و حضرت زهرا ‘ در جهت ایجاد امنیت روانی خانواده می¬فرمایند: «به خدا قسم هیچ وقت او را خشمگین نکرده و به چیزی مجبورنساختم، تا اینکه خداوند او را قبض روح کرد. او نیز مراخشمگین نکرده در هیچ موردی نسبت به من عصیان ننمود. وقتی به او نگاه مي¬كردم تمام غم و اندوه¬هاي دلم برطرف مي¬شد»(كشف¬الغمة في معرفة¬الأئمة، ج1؛ ص363).