دین مبین اسلام برای حفظ کرامت و احترام دیگران، حقوقی را برای آنان وضع کرده است. یکی از این دسته انسان هایی که خداوند نسبت به حقوق آنان حساس می باشد، پدر و مادر می باشند. خداوند متعال به قدری روی این مسئله حسّاس می باشد که احترام به والدین در کنار توحید بیان شده است. خداوند در قرآن ميفرمايد: لاتعبدون الّا الله و بالوالدين احساناً(1) جز خداوند را نپرستيد و در برابر پدر و مادر نيكي كنيد.
بنابراین دانستن حقوق والدین لازم می باشد و ما در این نوشته قصد بیان این حقوق را داریم.
1.رعایت ادب: رعایت ادب در مقابل والدین کلید رسیدن به خوشبختی و سعادت می باشد. وقتی به اطرافیان خود نگاه می کنیم، به خوبی متوجه این می شویم فرزنداني كه احترام و ادب پدر و مادر را حفظ و رعايت نميكنند، عاقبت خوبي ندارند، خداوند در قرآن ميفرمايد: لاتعبدون الّا الله و بالوالدين احساناً(2) جز خداوند را نپرستيد و در برابر پدر و مادر نيكي كنيد، يكي از مصاديق نيكي كردن، برخورد نيك و رعايت ادب در مقابل آنها است.
2. خدمت به والدین: هیچ کسی به اندازه ی پدر و مادر برای ما زحمت نمی کشد. والدین ما به سبب مهر و محبتی که خداوند در وجود آنها قرار داده، سخت ترین مشکلات را بخاطر ما تحمّل می کنند و از شيرة وجودشان مايه گذاشته و ما را بزرگ كردهاند. یکی از وظایف ما این است که نسبت به این زحماتی که برای ما کشیده اند غافل نباشیم و هرگاه نیاز به کمک داشتند به آنان کمک کنیم. خداوند ميفرمايد: و وصينا الانسان بوالدين حسناً(3) ما به انسان توصيه نمودهايم كه به پدر و مادر خود خدمت نموده و به نيكي برخورد كنند.
3. دوست داشتن پدر و مادر بسیار پسندیده می باشد و ما باید ميزان علاقه و دوستيمان را نسبت به آنها نشان دهیم. پدر و مادر در صورتي از ما راضي ميشوند كه بدانند ما واقعاً آنها را دوست داريم و به آنها عشق ميورزيم.
4.دعا در حق پدر و مادر: اگر چه انسان ميتواند در زمان حيات پدر و مادر نيز دعا كند و از خداوند براي آنها طلب توفيق و سلامت كنداما بعد از مرگ، آنها بيشتر به دعاي خير ما نياز دارند. در روايات آمده است كه رسول خدا هرگاه دعا ميكرده، ابتدا پدر و مادرش را دعا مينمود. همانگونه كه رضايت پدر و مادر در سعادت انسان مؤثر است، دعاي ما در حق پدر ومادر نيز هم براي آنها و هم خود ما مفيد است و باعث بركت در زندگي ما ميشود.
1. بقره:83.
2.همان
3. عنكبوت:8.
مطالب مرتبط
حقوق والدین(2)