مرســـــــلون

بانک محتوای مذهبی مرسلون
MORSALUN.IR

خانه مطالب خانوادۀ ایده آل از منظر قرآن
امتیاز کاربران 5

تولیدگر متن

اکرمی هستم. از تاریخ 11 آبان 1394 کنشگری رو شروع کردم و همواره سعی کردم بهترین باشم. در این مسیر آموزش های لازم را پیگیری و از اساتید و مشاوران در تولید محتوا استفاده می کنم. من در نقش تولیدگر با قالب های تولیدگر متن تولید محتوا می کنم.
من در مرسلون تعداد 128 مطلب دارم که خوشحال میشم شما هم ذیل مطالبم نظر بنویسید و امتیاز بدید تا بتونم قوی تر کار کنم.


محیط انتشار
مخاطب
0 0
خانوادۀ ایده آل از منظر قرآن

با 0 نقد و بررسی | 0 نظر | 0 دانلود | ارسال شده در تاریخ دوشنبه, 01 آبان 02

 

مقدمه

مفهومی که قرآن از خانواده به تصویر می‎کشد، رایج‎ترین نوع خانواده در تمام دنیا است. خانوادۀ ایده آل مدّنظر قرآن، از جهت ظاهری و کمّی دارای اعضایی مرکّب از نقش پدری، مادری و فرزندان و در بعضی از موارد مرکّب از عموها، دایی‎ها، پدربزرگ و کسانی که به نوعی ارتباطِ رَحِمی با یکدیگر دارند می‎باشد.

 خانواده ‎هایی که از جهاتی کامل نیستند و تک ‎سرپرست هستند و از وجود پدر یا مادر محروم هستند و یا اصلاً سرپرستی ندارند و نیز خانواده‎هایی در آن‎ها فرزندی وجود ندارد،از جهت کمّی و ظاهری کامل به حساب نمی‎آیند که قرآن خانواده‎های این چنینی را دارای نوعی آسیب‎ اجتماعی ـ خانوادگی معرّفی کرده است؛ به‎ عنوان مثال کودکان بی ‎سرپرست و تک‎ سرپرست، نمونۀ خانواده هایی هستند که فرزندان در آن خانواده بدون حضور پدر یا مادر زندگی می‎کنند و قرآن اهتمام ویژه ای به رفعِ مشکلاتِ چنین خانواده هایی دارد و تأکید قرآن کریم به رعایتِ حقوقِ فرزندان ِیتیم برای آن است که این فرزندان در خانواده ‎هایی زندگی می‎کنند که این خانواده ها از وجود پدر محروم هستند. لذا باید همۀ افراد جامعه، یتیمان را مورد توجّه خود قرار دهند و اموال‎شان را در جهت درست صرف کنند و در موقع لزوم نیز اموالشان را در اختیارشان قرار دهند تا دچار مشکل نشوند؛ همچنان که می‎فرماید:

﴿وَآتُواْ الْیتَامَى أَمْوَالهَمْ وَ لا تَتَبَدَّلُواْ الخْبِیثَ بِالطَّیبِ وَلا تَأْكلُواْ أَمْوَالَهُمْ إِلى أَمْوَالِكُمْ إِنَّهُ كاَنَ حُوبًا كَبِیرًا.[1]

و اموال یتیمان را به آنان [باز] دهید و [مال پاک] و [مرغوب آنان] را با  [مال] ناپاک [خود] عوض نکنید و اموال آنان را همراه با اموال خود مخورید که این گناهی بزرگ است﴾.

در آیۀ بعدی نسبت به ازدواج با دختران یتیم و بی ‎سرپرست نیز هشدار می‎دهد که حتّی الامکان از ازدواج با دختران یتیم خودداری کنیم؛ چرا که برقراری عدالت در میان آن‎ها بسیار دشوار است و باید خیلی مراقب باشیم که چیزی از حقوقشان پایمال نشود:

﴿وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِی الْیَتَامَىٰ فَانكِحُوا مَا طَابَ لَكُم مِّنَ النِّسَاءِ مَثْنَىٰ وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً أَوْ مَا مَلَكَتْ أَیْمَانُكُمْ ذَٰلِكَ أَدْنَىٰ أَلَّا تَعُولُوا .[2]

و اگر در اجرای عدالت میان دختران یتیم بیمناک هستید، هرچه از زنان [دیگر] که شما را پسند افتاد، دو، سه یا چهارتا از آن‎ها را به همسری اختیار کنید. پس اگر بیم دارید که به عدالت رفتار نکنید، به یک [زن آزاد] یا به آنچه [از کنیزان] مالک شده‎اید [اکتفا کنید]؛ این [خودداری] نزدیک‎تر است تا به ستم گرایید [بیهوده عیال‎وار گردید]﴾.

  از این نوع آیات در قرآن کریم دربارۀ ایتام به ‎وفور آمده است و به‎ عنوان مثال خوردن مال یتیم در قرآن کریم به منزلۀ خوردن آتش معرفی شده است:

﴿إِنَّ الَّذِینَ یأْكُلُونَ أَمْوَالَ الْیتَامَى‏ ظُلْمًا إِنَّمَا یأْكلُونَ فی بُطُونِهِمْ نَارًا وَسَیصْلَوْنَ سَعِیرًا.[3]

در حقیقت کسانی که اموال یتیمان را به ستم می‎خورند جز این نیست که آتشی در شکم خود فرو می‎برند و به زودی در آتش فروزان درآیند﴾.

 

از طرف دیگر همان‎طور که خانواه های تک سرپرست یا بی سرپرست از منظر قرآن، خانواده‎ای مطلوب نیست، علاوه بر آن وجود خانوادۀ بدون فرزند نیز یک خانوادۀ کامل و ایده آل محسوب نمی‎شود؛ لذا قرآن کریم آرزوی پدران و مادران را توصیف می‎کند و می‎فرماید:

﴿هُنَالِكَ دَعَا زَكَرِیا رَبَّهُ قَالَ رَبّ‏ هَبْ لی مِن لَّدُنكَ ذُرِّیةً طَیبَةً إِنَّكَ سَمیعُ الدُّعَاءِ.[4]

در آن‎جا بود که زکریّا پروردگارش را خواند [و] گفت: پرودگارا، از جانب خود، فرزندی پاک و پسندیده به من عطا کن که تو شنوندۀ دعا هستی﴾.

یا در آیه‎ای دیگر می‎فرماید:

﴿هُوَ الَّذِی خَلَقَكُم مِّن نَّفْسٍ وَاحِدَةٍ وَجَعَلَ مِنْهَا زَوْجَهَا لِیَسْكُنَ إِلَیْهَا فَلَمَّا تَغَشَّاهَا حَمَلَتْ حَمْلًا خَفِیفًا فَمَرَّتْ بِهِ فَلَمَّا أَثْقَلَت دَّعَوَا اللَّـهَ رَبَّهُمَا لَئِنْ آتَیْتَنَا صَالِحًا لَّنَكُونَنَّ مِنَ الشَّاكِرِینَ.[5]

اوست آن کس که شما را از نفس واحدی آفرید، و جفتِ وی را از آن پدید آورد تا بدان آرام گیرد. پس چون [آدم] با او [حوا] در آمیخت باردار شد، باری سبک. و [چندی] با آن [بار سبک] گذرانید و چون سنگین بار شد، پروردگارِ خود را خواندند که اگر به ما [فرزندی] شایسته عطا کنی قطعاً از سپاسگزاران خواهیم بود﴾.

 

 و در آیات دیگر، خانواده هایی که متشکّل از پدر، مادر و فرزندان است، به ‎عنوان خانوادۀ کامل معرفی شده است:

﴿وَالَّذِینَ یقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیتِنَا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا.[6]

و کسانی اند که می‎گویند: پروردگارا، به ما از همسران و فرزندانمان آن ده که مایه روشنی چشمان [ما] باشد و ما را پیشوای پرهیزکاران گردان﴾.

و در آیه‎ای دیگر می‎خوانیم:

﴿وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلًا مِّن قَبْلِكَ وَجَعَلْنَا لَهُمْ أَزْوَاجًا وَذُرِّیَّةً وَمَا كَانَ لِرَسُولٍ أَن یَأْتِیَ بِآیَةٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّـهِ لِكُلِّ أَجَلٍ كِتَابٌ.[7]

و قطعا" پیش از تو [نیز] رسولانی فرستادیم و برای آنان زنان و فرزندانی قرار دادیم و هیچ پیامبری را نرسد که جز به اذن خدا معجزه‎ای بیاورد؛ برای هر زمانی کتابی است﴾.

 علاوه بر این‎ها، یکی از نکاتی که شاید بشود از ملزوماتِ تشکیل خانوادۀ قرآنی دانست، این است که خانواده از دو انسان ِغیرِ هم‎جنس (مرد و زن) تشکیل می‎گردد و لذا روابطِ جنسی دارای نقش بسزایی است؛ در موارد متعدّدی از آیات قرآن، به تشکیل خانواده و تأثیرِ حقوقی و فقهیِ روابطِ جنسی در تکمیلِ شرایطِ یک خانواده اشاره شده است؛ از جمله اینکه مسئلۀ مهریه، نحوۀ پرداخت آن و ارتباطش با مسئله آمیزش در هنگام عقد زوجیت از مواردی است که از منظر آیات قرآن مورد تأکید قرار گرفته است:

﴿لَّا جُنَاحَ عَلَیْكُمْ إِن طَلَّقْتُمُ النِّسَاءَ مَا لَمْ تَمَسُّوهُنَّ أَوْ تَفْرِضُوا لَهُنَّ فَرِیضَةً وَمَتِّعُوهُنَّ عَلَى الْمُوسِعِ قَدَرُهُ وَعَلَى الْمُقْتِرِ قَدَرُهُ مَتَاعًا بِالْمَعْرُوفِ حَقًّا عَلَى الْمُحْسِنِینَ * وَإِن طَلَّقْتُمُوهُنَّ مِن قَبْلِ أَن تَمَسُّوهُنَّ وَقَدْ فَرَضْتُمْ لَهُنَّ فَرِیضَةً فَنِصْفُ مَا فَرَضْتُمْ إِلَّا أَن یَعْفُونَ أَوْ یَعْفُوَ الَّذِی بِیَدِهِ عُقْدَةُ النِّكَاحِ وَأَن تَعْفُوا أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ وَلَا تَنسَوُا الْفَضْلَ بَیْنَكُمْ إِنَّ اللَّـهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِیرٌ.[8]

اگر زنان را مادامی که با آنان نزدیکی نکرده و برایشان مهری [نیز] معیّن نکرده اید، طلاق بدهید، بر شما گناهی نیست و آنان را به‎طور پسندیده به نوعی بهره‎مند کنید؛ توانگر به اندازۀ توان خود و تنگدست به اندازۀ [وُسع] خود. [این کاری است] شایستۀ نیکوکاران * و اگر پیش از آن که با آنان نزدیکی کنید، طلاقشان گفتید در حالی که برای آنان مهری معیّن کرده‎اید، پس نصف آنچه را تعیین نموده‎اید [به آنان بدهید]، مگر اینکه آنان خود ببخشند یا کسی که پیوند نکاح به دست او است ببخشد و گذشت کردن شما به تقوا نزدیک‎تر است و در میان یکدیگر بزرگواری را فراموش مکنید زیرا خداوند به آنچه انجام می‎دهید بینا است﴾.

﴿یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِنَّا أَحْلَلْنَا لَكَ أَزْوَاجَكَ اللَّاتِی آتَیْتَ أُجُورَهُنَّ... .[9]

ای پیامبر! ما برای تو آن همسرانی که مهرشان را داده‎ای حلال کردیم...﴾.

و امر می‎کند:

﴿وَآتُواْ النِّسَاءَ صَدُقَاتِهنَّ نحْلَةً فَإِن طِبْنَ لَكُمْ عَن شیْءٍ مِّنْهُ نَفْسًا فَكلُوهُ هَنِیئاً مَّرِیئاً.[10]

و مهر زنان را به عنوان هدیه‎ای از روی طیبِ خاطر به ایشان بدهید و اگر به میل خودشان چیزی از آن را به شما وا گذاشتند آن را حلال و گوارا بخورید﴾.

 هرچند که قوامِ تشکیلِ اولیّۀ یک خانواده مبتنی بر روابط جنسی است، امّا در یک خانوادۀ واقعی باید علاوه بر آن، نقشِ مادری، نقشِ همسری و نقشِ شوهری نیز به درستی ‎محقّق شود؛ به عبارت دیگر تا زمانی‎که افراد حاضر به پذیرشِ نقش‎هایِ اختصاصی و انجامِ وظایفِ همسری، پدری، مادری و فرزندی نشوند، خانواده به معنای واقعی شکل نگرفته است. قرآن کریم به این تفاوت‎ ِنقش ها در خانواده توجّه ویژه‎ای کرده است؛ تا جایی که مردان را سرپرست زنان قرار داده است:

﴿الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاءِ بِمَا فَضَّلَ اللَّـهُ بَعْضَهُمْ عَلَىٰ بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُوا مِنْ أَمْوَالِهِمْ فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِّلْغَیْبِ بِمَا حَفِظَ اللَّـه وَاللَّاتِی تَخَافُونَ نُشُوزَهُنَّ فَعِظُوهُنَّ وَاهْجُرُوهُنَّ فِی الْمَضَاجِعِ وَاضْرِبُوهُنَّ فَإِنْ أَطَعْنَكُمْ فَلَا تَبْغُوا عَلَیْهِنَّ سَبِیلًا إِنَّ اللَّـهَ كَانَ عَلِیًّا كَبِیرًا .[11]

مردان، سرپرست زنانند، به ‎دلیل آن‎که خدا برخی از ایشان را بر برخی برتری داده و [نیز] به دلیل آن‎که از اموال‎شان خرج می‎کنند؛ پس زنان ِدرست‎کار، فرمانبردارند [و] به پاس آنچه خدا [برای آنان] حفظ کرده، اسرار [شوهران خود] را حفظ می کنند و زنانی را که از نافرمانی آنان بیم دارید [نخست] پندشان دهید و [بعد] در خوابگاه‎ها از ایشان دوری کنید و [اگر تاثیر نکرد] آنان را بزنید. پس اگر شما را اطاعت کردند [دیگر] برآن‎ها هیچ راهی [برای سرزنش] مجویید که خدا والایِ بزرگ است﴾.

به این ترتیب می‎توان گفت که خانواده از دیدگاهِ قرآن، دستِ‎کم از دو فردِ غیرِ هم‎جنسِ همراه با روابطِ جنسی و پرداخت مهر از سوی مرد به زن و پذیرشِ نقش‎هایِ خانوادگی زن و شوهر همراه است.

 

 

 

کلیدواژه ‎ها: قرآن، خانواده، آسیب اجتماعی.

 

 

 

----------------------------------------------------

پی‎نوشت‎ها:

 . نساء/ 2.

2. نساء/ 3.

3. نساء/ 10.

4. آل‎عمران/ 38.

5. اعراف/ 189.

6. فرقان/ 74.

7. رعد/ 38.

8. بقره/ 237 ـ 236.

9. احزاب/ 50.

10. نساء/ 4.

11. نساء/ 34.

نظرات 0 نظر

شما هم نظری بدهید
پرونده های ویژه نقد و بررسی آثار شبکه تولیدگران
تمامی حقوق برای تیم مرسلون محفوظ است | 1400 - 2021 ارتباط با ما