آیا خطبه غدیر در منابع اهل سنت آمده است؟
در طول قرنهای متمادی، متن خطبه غدیر بین منابع حدیثی و تاریخیِ شیعی و سنی به صورت مفصّل نقل شده است که در میان راویان، حدود 110 نفر از صحابه پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) که همگی مورد احترام و اعتماد اهل سنت هستند در محل غدیر حاضر بوده و این حدیث ارزشمند را بیواسطه نقل کردهاند و همچنین 83 نفر از تابعین و 360 نفر از علمای اهل سنت نیز نقل کننده حدیث غدیر به شمار میآیند.
مجموعه جامعی از نقل قولها و احادیث در مورد «حدیث غدیر خم» است که در کتب اهل سنت مِن جمله «مسند احمد بن حنبل»، تاریخ مدینات دمشق بن عساکر»، «البدایه و النهایه بن کثیر» و «الولایه محمد بن جریر طبری» به آن اشاره شده است.
یکی از روایاتی که در اینباره نقل شده است، روایتی از حضرت امام صادق(علیه السلام) است که فرات بن احنف میگوید؛ به امام صادق(علیه السلام) عرض کردم: جانم فدایت، آیا مسلمانان عیدی برتر از عید فطر، قربان، جمعه و روز عرفه دارند؟
حضرت در پاسخ فرمودند: آری! با فضیلتترین، بزرگترین و شریفترین روز عید نزد خداوند، روزی است که خدا دین را در آن کامل ساخت و بر پیامبرش محمد(صلی الله علیه و آله) این آیه را نال فرمود؛ «اَلْیوْمَ أکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُمْ وَأتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی وَرَضیتُ لَکُمُ الإِسْلامَ دیناً[1]»
ترجمه: امروز دین شما را کامل کردم و نعمت خود را بدون نقصان برشما تمام گردانیدم و اسلام را به عنوان ایدئولوژی برای شما برگزیدم.
گفتم: آن کدام روز بود؟ حضرت فرمودند: هر گاه یکی از پیامبران بنیاسرائیل میخواست جانشین خود را تعیین کند و انجام میداد، آن روز را عید قرار میدادند. آن روز، روزی است که پیامبر اکرم(صلی الله عیه و آله) حضرت علی(علیه السلام) را به عنوان هادی امت خود نصب کرد و این آیه نازل شد، دین کامل گشت و نعمت خداوند متعال بر مؤمنان تمام شد.
گفتم: آن روز، کدام روز از سال است؟ حضرت امام صادق(علیه السلام) فرمودند: روزها جلو و عقب میافتد، گاهی شنبه است، گاهی یکشنبه، گاهی دوشنبه، تا... آخر هفته.
گفتم: در آن روز، چه کاری سزاوار است که انجام دهیم که ایشان فرمودند: آن روز، روز عبادت، نماز، شکر و حمد خداوند و روز شادمانی است، به خاطر منتی که خدا بر شما نهاد و ولایت ما را قرار داد. دوست دارم که آن روز را روزه بگیرید[2].
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
[1] . سوره مائده، آیه 3.
[2] . تفسیر فرات بن ابراهیم كوفى، در سوره مائده.
مطالب مرتبط با این موضوع در صفحات دیگر وبلاگ (چه کسی بهتر از خدا؟)؛
1. نظر اهل سنت در رابطه را غدیر خم
2. حضرت علی(علیه السلام) امام کل امتها است
3. ولایت از بالاترین نعمات الهی
4. چرا در آیه غدر به پیام غدیر اشارهای نشده است؟