بسمه تعالی
#قسمت_پنجم
هدف بعدی رسانهها متقاعدسازی مخاطب است. متقاعدسازی دارای ۳ سطح میباشد:
۱- کاهش مقاومت
۲- متابعت و پذیرش بیرونی
۳- تغییر باورهای درونی.
در این راستا مخاطب با تکنیکهای اقناع درگیر میشود و تحت تأثیر آنها تصمیم میگیرد.
حدود ۲۵ تکنیک برای قانع کردن مخاطبین در رسانهها به کار گرفته میشود که عبارتند از:
1- استفاده از واژههای همسنخ در تبلیغات و محتواهای مختلف. ۲-
_ استاد ببخشید!
دکتر احساس کرد گوشی، درون جیبش تک لرزه داشت، همانطور که به سؤال خانم جوان روبرویش گوش میداد، آرام و نامحسوس آن را از جیبش بیرون کشید و کنار برگههای جلو رویش گذاشت.
_ میشه در این باره بیشتر توضیح بدید؟ اصلاً استفاده از کلمات مختلف چه تأثیری میتونه تو پیشبرد اهداف یه رسانه داشته باشه؟
_ این تفاوتها خیلی مهم هستند و نقش به سزایی را ایفا میکنند مثلاً دو واژه پوپولیسم و مردمی را در نظر بگیرید اولی برای مخاطب، بار منفی و دومی بار مثبت دارد. کلمه جنگجو بار منفی دارد در حالی که رزمنده دارای بار مثبت است؛ استفاده از هر کدام در جای مشخص میتواند برای غرضورزی و علیه دشمن باشد یا به نفع خودی و برای تقویت روحیه مردم. امیدوارم متوجه منظورم شده باشید.
_ بله استاد، خیلی ممنون.
۲- برچسبزنی
به یک شخص یا مفهوم، برچسب منفی میزنند. این برچسبها غالباً برای توهین و ناسزا هستند و به مخاطب بارمنفی القا میکنند. مثلاً به یکی از کاندیداها در رقابتهای انتخاباتی، لقب و اسم منفی میدهند تا آن شخص را مورد هجمه قرار دهند. این تکنیک زمانی استفاده میشود که بخواهند کسی را رد کنند یا حتی به او اجازهی صحبت ندهند.
_ که خیلی هم روی سرنوشت یه جامعه و مملکت تأثیر میذاره استاد.
_ بله، درسته
_ ۳-حسن تعبیر
جایگزین کردن کلمات مطلوب به جای ناخوشایند برای آرام کردن جو روانی یک اجتماع. به طور مثال جمله بنزین تک نرخی شد بهجای یارانه بنزین برداشته شد. در عناصر خبری ما این تکنیک یکی از پرکاربردترینهاست.
۴- خبرشویی یعنی دستبهدست کردن خبر از منابع سیاه به منابع خاکستری و از منابع خاکستری به منابع سفید.
_ استاد! این منابع رو بیشتر توضیح بدید لطفا
این سؤال را یک نفر از آخر سالن مطرح کرد، در ردیف آخر دختر جوانی نشسته بود با مانتو طوسی رنگ و شالی همرنگ آن. دکتر لحظهای با دیدن او مکث کرد انگار شخصی را از میان گذشته پیدا کرده باشد؛ خودش را جمعوجور کرد و گفت:
منابع سیاه، منابعی هستند که منشأ معلوم و موثقی ندارند، منابع خاکستری، نیمه درست هستند ولی بازهم تا حدی معلوم نیست منشأ آن ها از کجاست ولی خوب اعتبار دقیقی ندارند، منابع سفید کاملاً مشخص هستند و وثاقت و صداقت آنها معلوم است. خبرشویی را مثل همان پولشویی تصور کنید که در آن پول کثیف را آنقدر دستبهدست میکنند تا بهعنوان پول سالم و تمیز وارد بازار شود؛ خبر شویی هم همان است و آنقدر یک خبر ناموثق دستبهدست میگردد تا بهعنوان خبری موثق وارد خبرگزاریهای معتبر شود. این نکته خیلی مهم است که بدانیم منبع خبر اولینبار از کجا بوده است، چون صحت و رسمیت آن به منشأ مربوط میشود.
_ ممنون آقای دکتر
_ خواهش میکنم.
همان لحظه ذهن دکتر جرقه زد و به خاطر آورد فرد روبرویش خانم اقبالی از اعضای انجمن تازه تأسیس سواد رسانه در یکی از دانشکدههای غیر دولتیست که مدتی پیش در جلسه همان دانشگاه او را دیده بود.
ادامه دارد...