سوره یس آیه 66 : وَ لَوْ نَشاءُ لَطَمَسْنا عَلى أَعْیُنِهِمْ /// ترجمه: و اگر بخواهیم دیدگانشان را نابینا مىكنیم.
این آیه شریفه را دو جور معنی کرده اند : یکی این است که انسان هایی از نعمت بینایی برخوردارند ولی در اثر عارضه چشمی و به طور ناگهانی این نعمت را از دست می دهند .چه بسا افرادی داشتیم که سال های گذشته چشم داشتند اما الان نمی بینند و چشم هایشان از کار افتاده است .
معنی دوم این است که در طول تاریخ انسان هایی داشتیم که چشم های معنوی داشتند و آدم های بینایی بودند یعنی اهل عبادت و تقوا بودند ولی عاقبت چشم های معنوی خود را از دست داده و آدم های بی تقوا و بی بصیرتی شده اند و از صراط مستقیم و راه حق منحرف شده اند و در اثر تمایلات نفسانی و دنیاگرایی از راه حق خارج شده اند.
انسان باید همواره از انحراف و دنیاگرایی به خداوند متعال پناهنده شود و از او بخواهیم که فضل و رحمتش را به طور مستمر شامل حال ما کند . در سوره نور آیه 21 می فرماید : ... وَ لَوْ لا فَضْلُ اللَّهِ عَلَیْكُمْ وَ رَحْمَتُهُ ما زَكى مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ أَبَداً وَ لكِنَّ اللَّهَ یُزَكِّی مَنْ یَشاءُ /// ترجمه: اگر فضل و رحمت پروردگار شامل حال شما نشود، یك نفر از شما در هیچ زمانى پاكیزه نخواهد شد و لكن خداوند هر كه را بخواهد پاكیزه مىنماید.
دعا برای حسن عاقبت :
یکی از محوری ترین دعاهای معصومین دعا برای حسن عاقبت بوده است و این نشان دهنده این این حقیقت است که یکی از دغدغه های اصلی و اساسی بزرگان ، دغدغه حسن عاقبت بوده است . امام زین العابدین چنین دعا میکردند: اللهم انی اسئلک الطریقة المثلی واجعلنی علی ملتک اموت و احیی ... ترجمه : بارخدایا مرا به بهترین راه راهنمایی فرما و چنانم گردان که بر دین تو بمیرم و زنده شوم(در قیامت).[1]
عاقبت ابن سیرین معروف :
به نقل از شهید مرتضی مطهری [2] ، در کتاب دارالسلام محدث نوری اینطور نقل شده که ابن سیرین که معروف بود به تعبیر خواب ، عاقبت در اثر لقمه حرامی که حجاج بن یوسف سفاک به او داد چنان اخلاقش عوض شد که وقتی امیر المومنین را در منابر و مساجد لعن میکردند اصلا ناراحت نمی شد اما وقتی حجاج بن یوسف را لعن می کردند آن قدر ناراحت میشد و تحملش برایش سخت بود که از مسجد خارج می شد.
[1]- صحیفه سجادیه دعای 20
[2]- مرتضی مطهری – فلسفه اخلاق – ص30