مرســـــــلون

بانک محتوای مذهبی مرسلون
MORSALUN.IR

خانه مطالب عبرتهای عاشورا...
امتیاز کاربران 5

تولیدگر متن

امیر علی هستم. از تاریخ 20 مهر 1399 کنشگری رو شروع کردم و همواره سعی کردم بهترین باشم. در این مسیر آموزش های لازم را پیگیری و از اساتید و مشاوران در تولید محتوا استفاده می کنم. من در نقش تولیدگر با قالب های تولیدگر متن تولید محتوا می کنم.
من در مرسلون تعداد 23 مطلب دارم که خوشحال میشم شما هم ذیل مطالبم نظر بنویسید و امتیاز بدید تا بتونم قوی تر کار کنم.


محیط انتشار
مخاطب
0 0
عبرتهای عاشورا...

با 0 نقد و بررسی | 0 نظر | 0 دانلود | ارسال شده در تاریخ دوشنبه, 05 دی 01
در پرونده محرّم

این پرونده را با 513 اثر دیگر آن ببینید

عبرتهای عاشورا

نهضت عاشورا و حرکت امام حسین از مدینه تا آخرین لحظات حیات پاکش همه لحظه ها درس عبرت وآزادگی است ؛ زیباترین درس های زندگی در این قیام بزرگ نهفته است ؛ عبرت و درسهايي كه مي‎توان از حادثه عاشورا گرفت بطور فهرست‎وار عبارتند از:در تقسیم بندی کلی درسهای عاشورا می توان آن هارا به عبرتهای سیاسی فرهنگی اجتماعی وعرفانی تقسیم کرد :

1. اطاعت از ولايت و رهبري.

2. امر به معروف و نهي از منكر.

3.ظلم ستیزی

3. باطل ستيزي.

4. جهاد در راه خدا.

5. تدبير و برنامه‎ريزي.

6. آزادگي، ايثار، عزت، عشق به خدا، و...

7. عبرت اجتماعی وبیداری مردم : پس از قیام سید الشهدا قیامهای اجتماعی علیه امویان شروع شد وبیداری اجتماعی شکل گرفت قیام توابین و قیام های دیگر همه مصداق عبرتهای اجتماعی بود.

8. عبرتهای عرفانی که از حالات امام و یارانش و مناجاتی که با خدا داشتند درسهای عرفانی زیبا می توان گرفت وصال حق ورسیدن به معشوق ودر معرض امتحان بزرگ قرار گرفتن وبا سربلندی از این شرایط عبور کردن از منظر عرفانی زیباست.

عاشورا، تبلور زنده نماز، مناجات، حماسه، عدالت، و شهادت است. در مورد اين رخداد بسيار سخن گفته شده است، ولي به ابعاد گوناگون انساني و اجتماعي و درسها و پيامهاي زندگي ساز و حماسه‌‎آفرين آن كمتر توجه شده است. دراین مجال اشاره ای به برخی از عبرتهای عاشورا می شود

عبرتهاي سياسي

حركت و نهضت امام حسين ـ عليه السّلام ـ يك جنبش خصوصي يا خانوادگي نبود ،بلكه حركتي عظيم و انقلابي بزرگ عليه حكومت بني اميه بود. از اين رو يك حركت سياسي محسوب مي‎شود. كه ازجهات گوناگون مي‎تواند الگوي سياسي جوامع باشد كه مهمترين آنها عبارتند:

پای به بندی به عهد وپیمان سياسي

امام حسين ـ عليه السّلام ـ با اينكه معاويه را انسان شايسته‎اي براي رهبري جامعه اسلامي نمي‎دانست ولي تا وقتي معاويه زنده بود، با او درگيري شديد پيدا نكرد، چرا كه مي‎خواست به پيمان صلحي كه امام حسن ـ عليه السّلام ـ با معاويه بسته بود احترام بگذارد.[1]

اطاعت از ولايت و رهبري

از مهمترين اصول اسلام، «ولايت» است. ولايت بر مسلمين را امامان حق خودشان مي‎دانستند و به غاصب بودن ديگران عقيده داشتند. از اين رو امام حسين ـ عليه السّلام ـ فرمودند: « ما خاندان پيامبر بر تصدي اين امر (حكومت بر امت) از اين مدّعيان ناحق سزاوارتريم».[2]

و در زيارتنامه‎ها گاهي لعنت بر كساني آمده است كه ولايت آنان را انكار كردند.

از سرمايه‎ها و عبرتهاي نهفته در حركت عاشورا، معرفي «رهبري صالح» به امت اسلام و افشاي رهبران ناشايسته است.اطاعت از ولایت ورهبر در عاشورا جلوه های زیبایی دارد که نمونه آن اطاعت عباس بن علی واظهار وفاداری یاران امام است آنگاه که امام درشب عاشورا اعلام کرد که بیعت از همه برداشتم اینها بامن کار دارند همه یاران اظهار وفائداری واطاعت نموده و گفتند حاضرند در راه رهبر وامام چندین بار زنده شده وجان تقدیم نمایند.

امر به معروف و نهي از منكر

حيات جامعة اسلامي به حساسيت مردم نسبت به احكام خدا ونظارت عمومي در امور واليان و مسئولان و مردم عادي است. از اين رو امام  حسين ـ عليه السّلام ـ با درك موقعيت حساس جامعه كه روز به روز از سنت رسول خدا فاصله مي‎گرفت، پرچم امر به معروف و نهي ازمنكر را علم كرد و در اين راه جان خود و اطرافيانش را به خطر انداخت و براي هميشه و به همگان آموخت كه سكوت در برابر ظلم، بدعت، انحراف، گناهي بزرگ و قيام عليه آنها بالاترين درجه امر به معروف و نهي از منكر است. حال پيروان فرهنگ عاشورا، با الهام از عاشورا بايد نبض پرحركت جامعه اسلامي باشند و نسبت به جريان امور و وضعيت فرهنگي و سياسي حساسيت نشان دهند و با حضور دائم در ميدان امر به معروف و نهي از منكر، عرصه را بر فساد آفرينان تنگ سازند.

باطل ستيزي

تلاش براي بازگرداندن خلافت اسلامي و حاكميت مسلمين به مجراي حق و اصيل خود و از بين بردن سلطة جائرانه باطل، صفحه ديگري از مبارزات امام حسين ـ عليه السلام ـ مي‎باشد كه تكليف «باطل ستيزي» را بصورت كلي و هميشگي روشن مي‎سازد و اينكه در برابر قدرتهاي باطل، نبايد سكوت و سازش كرد.

ظلم ستیزی :

ظلم امویان همه ممالک اسلامی را دربرگرفته بود کشتار شیعیان و بزرگان مانند حجربن عدی ویارانش که به ظلم فراوان کشته شدند سرکوب مردم و انواع ستمهای امویان همه شرایط را به قیامی علیه آنان آماده و ضروری می نمود واختناق نیز فراگیر شده دراین شرایط سخت امام تصمیم به حرکت گرفت وقیامی نمود تا ‏هم جامعه اسلامی را بیدار کند وهم حاکمیت امویان رانامشروع جلوه نماید.

جهاد

از تكاليف مهم مسلمانان در حراست از دين و كيان خويش و مقابله با دشمنان «جهاد» است كه عامل عزّت مسلمين است. كربلا و عاشورا يكي از مظاهر عمل به اين تكليف ديني بود و درسي براي همه آزادگان جهان كه در همه حال با همة توان تا آخرين دم، به نبرد با دشمنان اسلام و دين خدا برخيزند.

تدبير و برنامه‎ريزي

قيام عاشورا، يك نهضت حساب شده و با برنامه بود نه يك شورش كور و بي‎هدف. براي لحظه به لحظه و روز بروز آن، دورانديشي و تدبير به كار گرفته شده بود؛ اگر امام با خانواده حرکت کرد تدبیر داشت وبرنامه ی دقیق که به نتایج مهمی منجر شود وچنین نیز بود .

 هر روز عاشورا

از عبرتها و درسهاي مهم عاشورا، شناخت تكليف دفاع از حق و مبارزه با باطل و ستم در هر جا و هر زمان است. قيام عاشورا تكليف خاص آنحضرت و يارانش در آن مقطع زماني خاص نبود، بلكه هرگاه هر جا نظير آن شرايط پيش آيد، همان تكليف هم ثابت است.

 


[1] . موسوعة كلمات امام حسين، انتشارات سازمان تبليغات اسلامي، ص 338.

[2] . محمد بن جرير طبري، تاريخ طبري، بيروت، دار الكتب العلميه، ج 4، ص 303.

نظرات 0 نظر

شما هم نظری بدهید
پرونده های ویژه نقد و بررسی آثار شبکه تولیدگران
تمامی حقوق برای تیم مرسلون محفوظ است | 1400 - 2021 ارتباط با ما