علت تفاوت زن و مرد در شهادت دادن؟
در زمینه شهادت دادن زن و مرد باز مطالبی که راجع به موضوع قضاوت بیان شد، مطرح می شود. شهادت دادن یک وظیفه و تکلیف است نه یک حق و از آنجایی که شهادت در موضوعات اجتماعی نیاز به توجه به این موضوعات دارد، و از آنجایی که معمولا زنها به موضوعاتی مثل قتل و دعوا و مسائل اینچنینی چندان توجهی ندارند، ممکن است در مقام شهادت دچار نسیان و فراموشی شوند. بنابراین آیه قرآن شهادت یک زن را با همراهی یک زن دیگر موجب پایین آمدن خطا و اشتباه در شهادت می داند.
همچنین باید در موضوع شهادت توجه داشت که در موضوعاتی که مربوط به خود زنها ست مثل به دنیا آمدن بچه، که مشمول قوانین ارث می شود، شهادت زن برابر با شهادت مرد هست و تفاوتی از این حیث ندارد.
بنابراین این تفاوتها از جهت تکریم مرد و یا تحقیر زن نیست. چون آنچه که مهم است در آثار وجودی انسانیت است که تفاوتی بین زن و مرد نیست. اما در احکام یک جایی مثل جهاد بر مرد واجب است و زن وظیفه ای ندارد و در جایی مثل پوشش، زن صرفا به خاطر بهره ی بیشتر از زیبایی، به پوشش بیشتر امر شده است که همه این تفاوتها برآمده از تفاوت جسم و روح زن و مرد است. نه در جهت تکریم یکی و تحقیر دیگری...
تفاوت زن و مرد در ارث و علت آن؟!
نکته ای هم که در ارث بین زن و مرد متفاوت است از این جهت است که خرج و مخارج زن بر عهده ی شوهر اوست. بنابراین ارثی که او میبرد کاملا مال خود اوست و برای خودش هزینه می کند. از طرفی شوهرش هم که دو برابر ارث می برد، یک دوم برای خودش خرج می کند و یک دوم را برای زنش.
در این صورت اگر نیکو بنگریم، در واقع مدیریت دو برابر مال و سهم الارث از آن مرد هست. ولی در بهره مندی زن دو برابر مرد بهره مند می شود. چرا که یک دوم از خانه پدری ارث می برد که مستقلا مال خودش هست. و یک دوم ارث همسرش هم خرج او می شود که جمعا می شود گفت دو برابر مرد بهره مند می شود. فقط اینجا مرد به علت اینکه هزینه خانواده با اوست مدیریت مال بیشتری به او سپرده می شود. ( کمی نیاز به دقت دارد)