هنگامی که فتنه جامعه ای را دربرگیرد، حق و باطل با هم مخلوط می شود. در این هنگام باطل لباس حق را بر تن میکند و با آن جلوه نمایی می کند. در چنین حالتی برای اینکه اسیر و گرفتار فتنه نشویم و بتوانیم در این آزمون سخت موفق بیرون بیاییم بصیرت و اراده ی محکم رکن اساسی میباشد که باید آنها را اجرا نماییم. باید نسبت به فضای موجود شناخت عمیق داشته باشیم و از سطحی نگری پرهیز کنیم و در واقع همان بصیرت صحیح نسبت به اتفاقات را داشته باشیم.
خداوند نعمت بزرگ انبياء و ائمّه معصومين علیهم السلام را و در اين زمان وليّ فقيه را به ما ارزاني داشته تا در اين شرايط گمراه نشويم. بنابراين اگر ما گوش به فرمان آن ها باشيم، هرگز به بيراهه نخواهيم رفت. حداقل فايده اين كار اين است كه از لحاظ ظاهري وظيفه خود را انجام داده ايم و حتي در صورت خطا نيز در پيشگاه خداوند معذور هستيم.
مرحله بعد تقویت اراده می باشد که رکن دوّم مقابله با فتنه را تشکیل می دهد. کسی که اراده قویّ دارد، می تواند در اجرا آنچه فهمیده است ثابت قدم باشد. این مرحله به مراتب مهمتر از مرحله قبل است چرا که به گواهی تاریخ در رکاب پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلّم و حضرت علی علیه السّلام افرادی بودند که با وجود اینکه حقّ را می شناختند، به مخالفت با حقوق پرداختند و در برابر آن ايستادند و در نهایت گمراه شدند. ما در كنار كارهاي تشكيلاتي و مانند آن بايد براي تقويت اراده از عبادات و توسل به اولياء و ائمه ـ عليهم السلام ـ غافل نشويم و از آن ها هم براي تشخيص و هم عمل به تشخيص مدد بجوييم.