مرســـــــلون

بانک محتوای مذهبی مرسلون
MORSALUN.IR

خانه مطالب فرق دو واژه ی «لا يَشْعُرُونَ» و «لا یَعْقِلُون»
امتیاز کاربران 5

تولیدگر متن

سعید هستم. از تاریخ 18 اردیبهشت 1395 کنشگری رو شروع کردم و همواره سعی کردم بهترین باشم. در این مسیر آموزش های لازم را پیگیری و از اساتید و مشاوران در تولید محتوا استفاده می کنم. من در نقش تولیدگر با قالب های تولیدگر متن تولید محتوا می کنم.
من در مرسلون تعداد 41 مطلب دارم که خوشحال میشم شما هم ذیل مطالبم نظر بنویسید و امتیاز بدید تا بتونم قوی تر کار کنم.


محیط انتشار
مخاطب
0 0
فرق دو واژه ی «لا يَشْعُرُونَ» و «لا یَعْقِلُون»

با 0 نقد و بررسی | 0 نظر | 0 دانلود | ارسال شده در تاریخ چهارشنبه, 10 آبان 02


 «وَ لَكِن لَّا يَشْعُرُونَ»؛ در ارتباط با این بخش از آیه ­ی شریفه، به دو نکته اشاره می­شود: الف) «لا يَشْعُرُون»؛ واژه ­ي «شعور»، نه عقل عملی به حساب می­آید و نه عقل نظری است، بلکه اين واژه به عقلِ اکتسابی و تحصیلی اطلاق می­شود، مسئله ­ی نفاق به قدری در انسان اثر می­گذارد که بصیرت انسان را تحت الشعاع قرار داده و پرده بر روی آن می­افکند تا جایی که این پدیده­ی نامیمون حتی توان درک آشناییِ اجمالی و ابتدایی او را از دین گرفته، فرد را نسبت به فهم احکام و معارف دین کر و کور می­کند، چرا که این گروه، بصیرت خویش را مسدود کرده ­اند، اینان فاقد عقل بوده و تنها از یک شعور ابتدایی- که از آن به شیطنت تعبیر می­شود- برخوردارند.[1] زيرا حقیقتِ عقل، آن چیزی است که در کلام معصوم علیهم السلام وارد شده است چنان­که در حدیثی به نقل از حضرت امام صادق علیه السلام این­گونه می خوانیم: «الْعَقْلُ مَا عُبِدَ بِهِ الرَّحْمَنُ وَ اكْتُسِبَ بِهِ الْجِنَانُ، قِيلَ: فَمَا الَّذِي كَانَ فِي مُعَاوِيَةَ قَالَ: تِلْكَ النَّكْرَاءُ، تِلْكَ الشَّيْطَنَةُ، وَ هِيَ شَبِيهَةٌ بِالْعَقْلِ وَ لَيْسَتْ بِالْعَقْلِ».[2] ب) «لا یَعْقِلُون»؛ عقل بر دو قسم است: «عقل نظري» و «عقل عملي»؛ عقل نظری، کارش درک و شناخت واقعیت‌ها و قضاوت در­باره­ي آنها است[3] و عقل عملی، همان قوه­ای است که کنش و رفتار آدمی را کنترل می­کند.[4] یا این که کارش درک بایدها و نبایدها است در حقیقت، عقلِ عملی مبنای علوم زندگی خواهد بود، به بيان ديگر؛ مورد و متعلقِ قضاوت در عقل عملی آن است که این کار را بکنم یا نه؟[5] سالم بودنِ «عقل نظری» يعني برخورداري از يك معرفت صحيح، و سلامتِ «عقل عملي» نيز به اجراي صحيح يافته‏هاي علمي است، در حالي كه منافقان از هر دو محرومند؛ آنان بر اثر تسويل و تزيين نفس، حق را از باطل و اصلاح واقعي را از اِفساد حقيقي تشخيص نمي‏دهند، بلكه باطل را حق و حق را باطل و صلاح را فساد و فساد را صلاح مي‏پندارند؛ نظير فرعون كه خود بزرگترين عامل فساد بود،[6] ولي خود را هادي و مرشد مي‏پنداشت.[7] جهتش اين بود كه عمل زشتِ فرعون براي او مزيّن شده و وي آن را زيبا مي‏انگاشت.[8] در اين­جا نيز منافقان بر اثر محروميت از عقلِ عمليِ سليم به جاي امر به معروف و نهي از منكر، اهلِ امر به منكر و نهي از معروف بودند.[9] 


[1]. براي اطلاعات بيشتر، ر.ك: مدرسى، سيد محمد تقى(1419هـ ق)ج‏1، ص107. [2]. شیخ حر عاملى، محمد بن حسن‏(1414هـ ق)ج1، ص4؛ نجفی، محمد جواد(1362هـ ش)متن، ص6(پاورقی). [3]. مطهری، مرتضی(1368هـ ش)ص46. [4]. جوادی آملی، عبدالله(1386هـ ش)ج۱، بخش اول، ص۱۵۳. [5]. مطهری، مرتضی(1368هـ ش)ص۳۰-۳۱. [6]. فجر/12. [7]. غافر/29. [8]. غافر/37. [9]. جوادی آملی، عبدالله(1385هـ ش)ج2، ص275.

نظرات 0 نظر

شما هم نظری بدهید
پرونده های ویژه نقد و بررسی آثار شبکه تولیدگران
تمامی حقوق برای تیم مرسلون محفوظ است | 1400 - 2021 ارتباط با ما