اگر ابتدا و انتهای برنامه تبلیغی جالب و جذاب باشد، در ابتدای برنامه عنوان و موضوع برنامه بیان شود و در پایان خلاصه بحث تکرار شود، برای مخاطبین بسیار قابلاستفاده و مؤثرتر خواهد بود. ازاینرو مبلغ بحث خود را نباید با سخنی آغاز کند که مؤثر و جالب نیست، زیرا اگر از ابتدای برنامه تبلیغی توجه مخاطبین بهسوی سخنان مبلغ جلب نشود، حواسشان پرت شده و جمعکردن مجلس مشکل خواهد شد و نیز اگر برنامه تبلیغی با مطالبی مبتذل و دور از انتظار ختم شود تمام زحمات مبلغ هدر خواهد رفت، چون وقتیکه مردم از مجلس خارج میشوند افکارشان با آخرین سخنان مبلغ، خوب باشد یا بد مشغول است.
خلاصه مطلب هم این است که مبلغ در ابتدا و انتهای برنامه تبلیغی، خلاصه و نتیجه بحث خود را بیان کند، چون اگر خلاصه بحث در اول برنامه بیان شود، مخاطب متوجه موضوع بحث میشود و اگر به مقداری از بحث توجه نکند از خلاصه و کلیات بحث محروم نمیماند، همانطور که یادآوری خلاصه بحث در آخر برنامه، سبب میشود که مخاطب بحث را در ذهن خود مرتب کند و اگر در هنگام اجرای برنامه غفلتی داشته است جبران شود.
به همین دلیل است که میبینیم وسایل ارتباطجمعی خلاصه اخبار را پیش از بیان مشروح اخبار و بعدازآن بیان میکنند و نیز مؤلفین کتب و مقالات برای نوشته خود عنوان، فهرست، چکیده و نتیجه میگذارند.