بسم الله الرحمن الرحیم
ماه روزه آمد و ای دل چقدرآماده ای
عذر خالی بی اثر باشد، نگو شرمنده ای
همتت را بیش باید جزم این میدان کنی
تا به جای آری طریق بندگی، تو بنده ای [1]
واقعا هم همین است اگر انسان اهل بندگی خدا باشد در وهله اول، همتش را بر روی روزه گرفتن (و سایر فرامین الهی) قرار می دهد، و اگر به عللی (که در دین مشخص است) نتوانست روزه بگیرد؛ در پی جبران آن در مواقع دیگر بر می آید.
البقرة : 184 «أَيَّاماً مَعْدُوداتٍ فَمَنْ كانَ مِنْكُمْ مَريضاً أَوْ عَلى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَ عَلَى الَّذينَ يُطيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعامُ مِسْكينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْراً فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَ أَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ»
ترجمه آیه: روزهايى به شماره معين روزه داريد (تمام ماه رمضان)، و هر كسى از شما مريض باشد يا مسافر، به شماره آن از روزهاى غير ماه رمضان روزه دارد، و كسانى كه روزه را به زحمت توانند داشت عوض هر روز فدا دهند آن قدر كه فقير گرسنهاى سير شود، و هر كس بر نيكى بيفزايد آن براى او بهتر است. و (بىتعلل) روزه داشتن براى شما بهتر خواهد بود اگر (فوايد آن را) بدانيد. [2]
برای تقریب به ذهن مثالی بزنیم؛ دانش آموزی که به عللی نتوانست در امتحانات خرداد قبول شود؛ این دانش آموز گوش به زنگ می ماند که امتحانات جبرانی شهریور چه زمانی هست تا او بتواند جبران مافات کند،ما هم دراین دنیا در سر کلاس بندگی قرار داریم، باید به فکر بوده و اهمیت بدهیم وگرنه وظیفه مسلمانی خود را به جا نیاورده ایم.
خدا همه ما را کمک کند تا وظیفه بندگی خود را شایسته و بایسته انجام دهیم.
====================
پی نوشتها
1ــ اشعار خودم
2ــ ترجمه الهی قمشه ای ص 28
برای مطالعه در مورد حکم کسانی که نمی توانند روزه بگیرند؛ کلیک کنید