بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند متعال همواره و در همه حال ناظر و شاهد بر اعمال، رفتار و نیات انسان است و اگر انسان این حقیقت را همیشه در برابر چشم خویش قرار دهد و خدای سبحان را ناظر بر کارها، رفتارها و نیت های خود بداند از هرگونه لغزش، خطا و خیانت در امان خواهد ماند.
توجه به این واقعیت که تمام عالم هستی محضر خداست و چیزی از اعمال و حتی نیات آدمی از او پنهان نیست، می تواند روی زندگی انسان اثر بگذارد، بنابراین اگر بنده بداند که خدا می داند آنچه را که انجام می دهد و می بیند او را، موجب مسابقه و مبادرت به طاعت و ترک معصیت می شود.
باید به خود بقبولانیم که در محضر خدا هستیم و خداوند متعال شاهد وناظر برتمام اعمال ماست.
خداوند متعال در قرآن کریم می فرماید:
أَلَمْ یعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ یرَی (آیا انسان نمی داند خدا دارد نگاهش می کند؟)علق /14
إِنَّ رَبَّک لَبِالْمِرْصَادِ« (همانا ربّ تو به کمین نشسته است.) فجر/ 14
یعْلَمُ خائِنَةَ الأعْینِ وَ ما تُخْفِی الصُّدُورُ. (او چشم هایی را که به خیانت گردش می کند می داند، و از آنچه در سینه ها پنهان است باخبر است.) سوره غافر/ 19
أَ یَحْسَبُ أَنْ لَمْ یَرَهُ أَحَدٌآیا (انسان) گمان مى کند هیچ کس او را ندیده؟ (که عمال و کردارش را ثبت کند) بلد /7
إِذْ یتَلَقَّی الْمُتَلَقِّیانِ عَنِ الیمِینِ وَ عَنِ الشِّمالِ قَعِیدٌ. (به خاطر بیاورید هنگامی را که دو فرشته سمت راست و چپ انسان که مراقب و ملازم او هستند اعمال او را گرفته و ضبط می کنند.) سوره ق/ آیه 7
در حقیقت هدف از بیان نظارت الهی، توجه دادن انسان به این نکته مهم است که: حاسبوا انفسکم قبل ان تحاسبوا وزنوها قبل ان توزنوا و تجهزوا للعرض الاکبر.
بنابراین، همه اعمال انسان تحت نظارت دقیق الهی است.