برای هر دین و مذهب ومکتبی جهت تشکل پیروان خود و اجرای برنامه هایشان یک پایگاه لازم و ضروری است .از تاریخ استفاده میشود که تمام مکتب ها اعم از حق و باطل از پایگاهی برخوردار بوده اند مانند کنیسه برای یهودیان و کلیسا برای مسیحیان و آتشکده برای زرتشتیان. ولی برای دین اسلام پایگاهی است که خداوند خودش آن را نامگذاری کرده است به نام مسجد که در لغت یعنی سجده گاه و در اصطلاح به مکان سیاسی،عبادی ،فرهنگی،مشورتی و تربیتی مسلمانان گفته میشود که از قداست و معنویت بالایی برخوردار است.
فضیلت و جایگاه مسجد در روایات :
فضایل مسجد در آیات و روایات فراوانی مورد تاکید قرار گرفته است از جمله :
امام صادق علیه السلام می فرمایند: مَنْ مَشَى إِلَى الْمَسْجِدِ لَمْ یَضَعْ رِجْلَهُ عَلَى رَطْبٍ وَ لَا یَابِسٍ إِلَّا سَبَّحَتْ لَهُ الْأَرْضُ إِلَى الْأَرَضِینَ السَّابِعَة[1] ... هر کس به مسجد رود،پایش را بر هیچ تر و خشکی نمیگذارد مگر اینکه تمام زمین های هفتگانه برای او تسبیح میکنند .
همچنین از رسول خدا صلوات الله علیه و آله نقل شده: مَنْ مَشَى إِلَى مَسْجِدٍ مِنْ مَسَاجِدِ اللَّهِ فَلَهُ بِكُلِّ خُطْوَةٍ خَطَاهَا حَتَّى یَرْجِعَ إِلَى مَنْزِلِهِ عَشْرُ حَسَنَاتٍ وَ مُحِیَ عَنْهُ عَشْرُ سَیِّئَاتٍ وَ رُفِعَ لَهُ عَشْرُ دَرَجَاتٍ[2] ... هر کس به مسجدی از مساجد خدا برود برای او در مقابل هر قدمی که برمیدارد ده حسنه نوشته میشود و ده سیئه(گناه) از او پاک میشود و ده درجه بر درجاتش افزوده میشود تا اینکه به خانه برگردد .
نقش مسجد و جماعت مسلمانان :
حضور در مساجد و جمع امت اسلامی برکات زیادی دارد و فاصله گرفتن از جامعه اسلامی خطرناک است آنان که نمیخواهند در جمع مسلمین باشند نوعا آدم های بی توفیق و بی تفاوتی هستند و چندان علاقه ای به پیشرفت دین اسلام ندارند ترسو و ضعیف و محروم هستند .ببینید این روایات را :
از پیامبر اکرم : الجماعة رحمة و الفرقة عذاب[3] ... جماعت (موجب نزول) رحمت و جدایی (باعث) عذاب است.
یا فرمودند : من سرّه أن یسكن بحبوحة الجنّة فلیلزم الجماعة[4] ... هر کس دوست دارد در وسط بهشت ساکن شود،باید همراه با جماعت(مسلمین) باشد.
اهمیت حضور در نماز جماعت :
مرد نابینایی خدمت ایشان رسید و عرض کرد یا رسول الله من نابینا هستم گاهی اذان را میشنوم اما کسی را نمی یابم که مرا به جماعت و نماز با تو برساند پیامبر فرمود: شُدَّ مِنْ مَنْزِلِكَ إِلَى الْمَسْجِدِ حَبْلًا وَ احْضُرِ الْجَمَاعَة[5] ...از منزلت تا مسجد طنابی ببند و در نماز جماعت حاضر شو .
[1]- بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج81، ص: 13
[2]- وسائل الشیعة، ج5، ص: 201
[3]-نهج الفصاحة ص: 433
[4]- نهج الفصاحة ص: 736
[5] - تهذیب الأحكام (تحقیق خرسان)، ج3، ص: 266