بسم الله الرحمن الرحیم
معیارانتخاب همسر در نزد مردم معمولا چند چیز است:ثروت،زیبایی،حَسب و نَسب.
ولی در حدیث می خوانیم«علیک بذات الدّین»تو در انتخاب همسر،محور را عقیده و تفکّر و بینش او قرار ده. در حدیث دیگر می خوانیم:چه بسا زیبایی که سبب هلاکت و ثروت که سبب طغیان باشد.
رسول خدا(صل الله علیه وآله)فرمودند:هرگاه کسی به خواستگاری دختر شما آمد که دین و امانت داری او را پسندید،جواب ردّ ندهید و گرنه به فتنه و فساد بزرگی مبتلا می شوید.
امام حسن(علیه السلام)به کسی که برای ازدواج دخترش مشورت می کرد فرمود:دامادِ با تقوا انتخاب کن که اگر دخترت را دوست داشته باشد گرامیش می دارد و اگر دوستش نداشته باشد،به خاطر تقوایی که دارد به او ظلم نمی کند.
در روایات می خوانیم: به افرادی که اهل مشروبات الکلی هستندو افراد بد اخلاق و کسانی که خط فکری سالمی ندادند و آنانکه در خانوادهای فاسد رشد کرده اند،دختر ندهید.
ناگفته نماند که ازدواج دو نوع است:دائم و موقّت که برای هر دو در قرآن و روایات اسلامی توصیه ها و دستورات خاصّی آمده است،متأسفانه ازدواج دائم،بخاطر برخی آداب و رسوم بی منطق و بهانه گیری بعضی بستگان و توقّعات خانواده عروس و داماد و آرزوهای دور و دراز،به صورت یک معمّا و گردنه ی صعب العبور در آمده است و ازدواج موقّت نیز آن گونه زشت و ناپسندشمرده شده که فحشا جای آن را گرفته است.
منابع
کنز العمال،ح 46602
میزان الحکمه
بحار ج 103 ص372
مکارم الاخلاق ج 1 ص 446