بسمه تعالی
احادیث شریف ائمه معصومین (ع) بسیاری در آداب روزه ماه مبارک رمضان روایت شده است . برخی از آنها مستحب و برخی دیگر واجب است . برخی افعال حرام نیز در ماه رمضان مورد تاکید قرار می گیرند. ما در اینجا مهمترین مواردی که علما و فقها ذکر کرده اند، بیان می کنیم:
استقبال ماه رمضان از طریق به جا آوردن توبه وخود داری ودل کندن از محرمات و دعا و استغفار بسیار نمودن وادای امانت ها و باز گرداندن آن به صاحبانش و کینه را نسبت به مومنین از دل زدودن . (توجه کامل و خالصانه به خدای متعال ودعا برای پذیرش روزه و اعمال آن.
استفاده از اعضاء واندام های بدن در اطلاعت خداوند متعال وخود داری از گناه و معصیت.
تلاش و کوشش در عبادت وافزایش تلاوت قرآن و نماز ودعا و استغفار و درود فرستادن بر پیامبر (ص).
نماز را پیش از افطار به جا آوردن مگر آن کسی که منتظر افطار باشد.
ردنکردن گدا و نیازمندی که دست نیاز به پیش می آورد و صدقه فراوان دادن و کار نیکو بسیار کردن.
خود داری از آزار و ترک نزاع ودرگیری و کینه ورزی و مشاجره و امتناع از نا سزا گویی.
افطار دادن به روزه داران ، به آنچه میسراست. در حدیث آمده است امام موسی کاظم (ع) فرمودند:« فِطرُكَ أخاكَ الصّائِمَ أفضَلُ مِن صِيامِكَ»افطارى دادن به برادر روزه دارت از روزه ات بهتر است.[1]
مستحب است که شخص روزه دار با غذای شیرین مانند خرما و شکر با آب گرم افطار کند.
غذای سحری و لو با مقداری خوردن آب مستحب است. پیامبر (ص) فرمود: غذای سحر بخورید، حتی اکر با جرعه ای آب باشد. همانا درود خدا بر کسانی که سحری می خورند.
در هنگام افطار سوره مبارکه قدر را بخواند.
تلاوت قرآن: انچه می تواند قرائت کند
در هر شب خواندن هزار مرتبه سوره«انا انزلناه» مستحب است.
صله رحم، به دیدار نزدیکان و آشنایان برود. رسول خدا(ص) فرمود:« مَن مَشى اِلى ذى قَرابَةٍ بِنَفسِهِ وَ مالِهِ لِيَصِلَ رَحِمَهُ اَعطاهُ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ اَجرَ مِأَةِ شَهيدٍ»
هر كس با جان و مال خود در راه صله رحم كوشش كند، خداوند عزّوجلّ پاداش يكصد شهيد به او مى دهد.[2]
استغفار، از خدا طلب آمرزش کند.
توبه؛ از گناه توبه کند معنای توبه در لغت، بازگشت است و در شرع اسلام عبارت است از احساس پشیمانی از گناه و نیت بر عدم و تکرار آن.
دعا: همیشه، به خصوص هنگام نماز و عبادت دعا کند.
درود و فرستادن صلوات بر پیامبر(ص)رسول خدا(ص) فرمود: هر کس در این ماه بر من درود فراوان بفرستد، خداوند در روزی که ترازو سبک می شود، ترازوی او را سنگین خواهد ساخت.
در هر روز 100مرتبه این ذکر را بگوید:« پاک و منزه است خداوند بلند مرتبه و بلند مقام پاک و منزه است، او را حمد می کنم ، و پاک و منزه است.
[1] . کافی(ط-الاسلامیه) ج 4 ، ص 68 ، ح 2 - تهذیب الاحکام(تحقیق خرسان) ج 4 ، ص 201 ، ح 580
[2] . من لايحضره الفقيه ج 4، ص 16