مرســـــــلون

بانک محتوای مذهبی مرسلون
MORSALUN.IR

خانه مطالب نسبت انقلابی بودن با هویت طلبگی و راهکارهای تقویت شور انقلابی در حوزه
امتیاز کاربران 5

تولیدگر متن

علمدار هستم. از تاریخ 24 فروردین 1394 کنشگری رو شروع کردم و همواره سعی کردم بهترین باشم. در این مسیر آموزش های لازم را پیگیری و از اساتید و مشاوران در تولید محتوا استفاده می کنم. من در نقش تولیدگر با قالب های تولیدگر متن تولید محتوا می کنم.
من در مرسلون تعداد 5 مطلب دارم که خوشحال میشم شما هم ذیل مطالبم نظر بنویسید و امتیاز بدید تا بتونم قوی تر کار کنم.


محیط انتشار
مخاطب
0 0
نسبت انقلابی بودن با هویت طلبگی و راهکارهای تقویت شور انقلابی در حوزه

با 0 نقد و بررسی | 0 نظر | 0 دانلود | ارسال شده در تاریخ سه‌شنبه, 02 آبان 02

در گفتگو با حجت­ الاسلام و المسلمین پناهیان

اگر طلبه‌ای روحیه انقلابی نداشت، باید در طلبه بودن خودش تجدید نظر کند

*****

از جمله محورهایی که حضرت آقا در سفرشان به قم مورد تأکید قرار دادند، ضرورت حفظ احساسات و شور انقلابی در حوزه است. شاید بتوان گفت، امروز «انقلابی بودن» بخشی از رسالت طلبه است؛ یعنی بخشی از هویت طلبگی، داشتن احساسات و شور انقلابی است.

*****

اگر هدف از طلبگی خدمت به اسلام است، نمی‌توان بدون روحیه انقلابی به اسلام خدمت کرد.

*****

تا زمانی که در دوران غیبت به سر می‎بریم، و غربت اسلام با «ظهور» بر طرف نشده است، نمی‎شود محافظه­کارانه و عافیت­طلبانه از اسلام دفاع کرد؛ حتی نمی­توان بدون روحیه انقلابی به تبیین دقیق مفاهیم اسلام ناب پرداخت.

*****

وقتی اسلام، دشمنان بسیار جدی دارد، تربیت یک مسلمان، یعنی تربیت یک سرباز برای مقابله با دشمنی‌های فراوانی که با اسلام می‎شود، مسلّماً نمی­تواند با یک روحیه غیر انقلابی و عافیت­طلبانه توأم باشد. چه رسد به تربیت طلاب که باید خط مقدم این مقابله باشند.

*****

اساسا کسی که می‌خواهد از اسلام دفاع کند، به دنبال تحقق کلمه «لیظهره علی الدین کلّه» است، و نتیجۀ چنین دفاعی، ورود به یک درگیریِ باعظمت و همه­جانبه است. در هر نوع درگیری، حتی در مقابلۀ علمی هم انسان باید روحیه انقلابی داشته باشد.

*****

روحیه انقلابی، با نظم، آرامش روحی و برخورداری از عواطف بی­دریغ نسبت به مردم و به­ویژه نسبت به ضعفا، منافات ندارد و با همۀ اینها قابل جمع است؛ بلکه تقویت­کنندۀ آنهاست.

*****

انقلابی بودن نه تنها بخشی از رسالت طلبگی است، بلکه این روحیه، تمامیت­بخش هویت طلبگی بوده و بدون وجود آن، رسالت طلبگی از اساس شکل نمی­گیرد.

*****

اگر طلبه‌ای روحیه انقلابی نداشت، باید در طلبه بودن خودش تجدید نظر کند.

*****

انقلابی بودن، جزء لاینفک هویت طلبگی است. همچنان که اگر کسی علاقه به دین نداشت یا انگیزه‌ای برای رعایت احکام شرعی نداشت حتما باید از سلک طلبگی خارج شود.

*****

اگر کسی روحیه انقلابی را در خودش پیدا نکرد، باید در انگیزۀ خودش برای طلبه شدن، تجدید نظر جدی کند.

*****

یکی از راهکارهای تقویت شور انقلابی این است که شور انقلابیِ موجود در حوزه، در خود حوزه انعکاس پیدا کند.

*****

الان حوزه از یک کمیت نسبتا فراوانی برخوردار است و هر گروه اجتماعی که دارای یک کمیت انبوه باشد، مجبور است برای هرگونه ارتباطی، از ابزار ارتباطی و انواع رسانه­ها استفاده کند. باید با بهره‌گیری از انواع رسانه‌ها این شور انقلابی که در حد مطلوبی هم در حوزه وجود دارد، نشان داده بشود.

*****

نشان دادن شور انقلابی موجود در حوزه، موجب شکوفایی و تقویت شور انقلابی خواهد شد. دیدید که این شور انقلابی چگونه در جریان سفر مقام معظم رهبری خود را نشان داد.

*****

طبیعتا هر چه شور انقلابی در اساتید و فضلایی که در حوزه محوریت دارند بیشتر دیده شود، آثارش در دامنه بیشتر خواهد بود.

*****

این، قله‌های حوزه هستند که در جهت تحقق آرمان‌های اسلام عزیز باید سری نترس و دلی پرشور داشته باشند و با روحیه‌ای انقلابی جامعه را به سمت آرمان‌های اسلام حرکت دهند. آن­وقت است که این دامنه، تحت تأثیر آن قله‌ها، طبیعتا از شور انقلابی بیشتری برخوردار خواهد شد.

*****

شور انقلابیِ جاری در میان جوانان حوزه بسیار ارزشمند است و گاهی از اوقات برای بزرگان هم الهام­بخش است.

*****

جوان به دلیل اقتضائات روحی و پاکیِ ضمیر و عدالت­خواهی و آرمان­گرایی که دارد، زمینۀ فراوانی برای انقلابی بودن دارد. حالا اگر این جوان، طلبه هم باشد، با برخورداری از معرفت دینی بیشتر، از شور انقلابی بهتری نیز برخوردار خواهد شد، که منشأ خلاقیت‌ها و ابتکارات بسیار زیبایی نیز می‎شود.

*****

یکی دیگر از مهم­ترین راهکارهای تقویت بُعد انقلابی حوزه، توجه به ذکر مصائب اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است.

*****

ما ذکر مصائب اهل بیت (ع) را بیش از هر چیز، تربیت­کننده نیروی انقلابی می‏دانیم؛ البته اگر درست به آن پرداخته شود.

*****

ما طلبه‌ها که همیشه از عموم مردم تقاضا داریم به مصائب اهل بیت (ع) به عنوان مسائلی صرفا عاطفی-شخصی نگاه نکنند و با مصائب، عمیق و حماسی برخورد کنند، خودمان باید بیش از دیگران این­گونه باشیم.

*****

یکی از وجوه عمیق نگاه کردن به روضه‌ها، سیاسی نگاه کردن است. همچنان که حضرت امام (ره) اینچنین نگاه می‌کردند.

*****

روضه‌هایی که در دل حوزه جاری است و تطهیرکننده دل­ها و نورانی­کننده نفوس است، باید با تحلیل‌های انقلابی خوانده شوند. درست نگاه کردن به مصائب اهل بیت (ع) دقیقا یعنی انقلابی نگاه کردن به آن.

*****

توجه به حضرت ولی عصر (عج) می‏تواند یکی از عوامل مهم انقلابی‌گری باشد.

*****

ما می‏توانیم به گونه‌ای بسیار انقلابی با انتظار ظهور و آمادگی برای فرج حضرت برخورد کنیم. و اگر از زاویه درستی به حضرت ولی عصر (عج) و معارف مهدوی توجه کنیم،‌ یقینا نتیجۀ آن، پیدا کردن شور انقلابی خواهد بود.‌

*****

چه چیزی مثل دعای ندبه می‏تواند یک انسان انقلابی تربیت کند؟ اینها نعمات و راه‌هایی هستند که برای ما باز و در دسترس­اند. فقط باید یک کاری کنیم که در حوزه، بهره­برداری بهتری از اینها صورت بگیرد.

*****

یک راهکار خیلی مهم برای انقلابی شدن و تقویت انقلابی‌گری پیشنهاد می‏شود، مطالعه سخنان حضرت امام (ره) و پی­گیری بیانات مقام معظم رهبری است. ارزش مطالعه سخنان حضرت امام (ره) در صحیفه، بسیار بالا است.

*****

با مطالعه صحیفه امام (ره)، در واقع شما متن اصلی یک انقلاب باشکوه را مطالعه می‏کنید. بعید می‏دانم کسی بدون مطالعه سخنان حضرت امام (ره)، همچنین صحبت‌های مقام معظم رهبری که «مؤید من عندالله» است، بتواند یک عنصر فهیم انقلابی شود.

*****

بیانات امام و رهبری، می‏تواند برای پیدا کردن یک دید انقلابی صحیح، بسیار راه‌گشا باشد. به هیچ­وجه نباید از مطالعه سخنان این دو بزرگوار غفلت کرد.

*****

برخی از بیانیه‌های مهم امام (ره) مانند وصیت­نامۀ ایشان و منشور روحانیت، باید در حوزه درس داده شود و یا روی آن مباحثه شود. ارزش علمیِ اینها کمتر از بسیاری از متون علمی رایج نیست، اگر بیشتر نباشد.

*****

اساتید حوزه میتوانند الگوی جوان­ها قرار بگیرند و شور انقلابی خود را به دامنه، یعنی طلاب، منتقل کنند.

*****

به نظر می‏رسد عموم اساتید ‌حوزه از شور انقلابی برخوردارند. ولی اشکال اساسی در دیده­نشدن وجوه انقلابی‌گری اساتیدی است که در این زمینه می‌توانند الگو باشند.

*****

حوزۀ ما در کل، یک حوزۀ انقلابی به حساب می‏آید؛ اگرچه می‏شود انتظار داشت که در این زمینه رشد بیشتری پیدا کنیم.

*****

باید به تجلیات و تظاهرات انقلابی‌گری در حوزه بیشتر بها بدهیم؛ تظاهراتی که به­مثابه تظاهر و خودنمایی نیست؛ بلکه از باب «و من یعظّم شعائر الله»، نشانه تقوای قلب هم به حساب می‌آید.

*****

در حوزه دیدگاه‌های مختلفی را در زمینۀ چگونگی انقلابی بودن شاهد هستیم. برخی از اساتید توصیه می‏کنند کاری به این کارها نداشته باشید و فقط درستان را بخوانید. همّ و غم طلبه، خصوصا تا پایان سطح، باید فقط درسش باشد؛ حتی بعضی از مدارس سر این مسئله، حساسیت نشان می­دهند. گروه دیگر معتقدند که خیر؛ طلبه در کنار درس، باید به فکر سیاسی بودن و انقلابی بودنش هم باشد.

*****

مسلّم است که ما درباره نحوه انقلابی بودن، نیاز به آموزش داریم. ضمن آنکه طبیعی است اکثر طلاب در بحران­ها آمادگی دفاع جانانه از اسلام را دارند، اما در روند زی طلبگی، باید جایگاهی برای انقلابی بودن و آموزش‌ها و تمرین‌های آن مشخص شود.

*****

انقلابی شدن برای طلاب امری است که نیاز به برنامه‌ریزی دارد. ما باید به آداب و لوازم انقلابی بودن، توجه کنیم.

*****

یک طلبه انقلابی به بصیرت احتیاج دارد و این بصیرت به مرور و با ممارست به دست می‌آید.

*****

همچنین اگر وجود اصل شور انقلابی را به عنوان یک ضرورت می‌پذیریم، باید به آداب انقلابی بودن و آداب تجلی این شور انقلابی بپردازیم.

*****

نمی‏شود ما ارادتمند به ائمه معصومین (ع) باشیم و زیارت نرویم؛ زیارت یکی از آداب ارادت به اهل بیت (ع) است. بالاخره این یک رفتاری است که پیش­بینی شده و به ما توصیه شده است. نمی‏شود ما ارادت به اباعبدالله­الحسین داشته باشیم و در مجالس ذکر مصیبت اهل بیت شرکت نکنیم.‌ و نمی‏شود در مجالس ذکر مصیبت شرکت کنیم و آدابش را رعایت نکنیم.

*****

انقلابی بودن هم برای خودش لوازم و آدابی دارد. یکی از آنها، خبر داشتن از اخباری است که در کشور می‏گذرد‌ و در طول هفته -هرچند کم- برای تحلیل اخبار سیاسی وقت گذاشتن است.

*****

یکی از آداب انقلابی بودن، گفتگوهای سیاسی است که باید بین طلبه‌ها رواج پیدا کند.‌

*****

یکی از آداب انقلابی بودن، اقداماتی است که طلبه‌ها -به اندازه خودشان- می‏توانند در جهت روشنگری افکار عمومی جامعه انجام دهند.

*****

باید انقلابی بودن را در زندگی خودمان تعریف بکنیم؛ ما اگر بخواهیم انقلابی باشیم، در کنار انگیزه‌ انقلابی بودن، باید بخشی از وقت خودمان را به صورت بسیجی‌وار به چنین موضوعاتی اختصاص بدهیم.

*****

اگر برای انقلابی بودن برنامه‌ریزی شود، بسیاری از اختلاف ­نظرها و اختلاف سلیقه‌ها برطرف خواهد شد.

*****

مدارسی که از طلاب می‏خواهند به سیاست­ کاری نداشته باشند، حتما منظورشان این است که از درس و بحث طلبگی نمانند و بتوانند افراد مستعدّی در فهم دین شوند.

*****

اگر مدارس توجه به مسئله انقلابی بودن داشته باشند که درک سیاسیِ بالا، درک دین را تسهیل می‏کند، و در تربیت معنوی و اخلاقی هم بسیار مؤثر است، در فوق­برنامه‌های آموزشی خود، توجه به مسائل سیاسی را خواهند گنجاند.

*****

البته افراط در پرداختن به سیاست، آفاتی دارد که یکی از آنها بازماندن از درس است؛

*****

افراط در پرداختن به عبادت آفاتی دارد؛ همچنان که افراط در پرداختن به خانواده نیز آفاتی دارد.‌ انسان به هر موضوعی بخواهد زیادی بپردازد، طبیعتا از کار اصلی خودش باز می‏ماند؛ در این تردیدی نیست.

*****

در مورد توجه به خانواده، طلبه‌ها یاد گرفته‌اند که اگر بخواهند به خانواده بپردازند، بیشتر باید از زمان‌های تعطیلی درس‌ها استفاده کنند. یا مثلا اگر بخواهند به عبادت بپردازند، بیشتر باید از مناسبت­ها و فرصت‌های عبادی استفاده کنند. اما اگر بخواهند به سیاست بپردازند، باید چه کار کنند؟

*****

یقینا برخورداری از یک برنامۀ هفتگی برای رسیدگی به ابعاد انقلابیِ حیات طلبگی، یکی از لوازم این راه خواهد بود.

*****

ما نباید از آثار بسیار با برکت معنوی و اخلاقیِ «انقلابی بودن» غفلت کنیم. همچنان­که در دفاع مقدس، «جهاد فی سبیل الله» روحیۀ معنوی را افزایش می‌داد، در متن «روحیۀ انقلابی داشتن» هم آثار معنوی خوبی وجود دارد.

*****

راهکارهای تقویت شور انقلابی در حوزه از منظر حجه الاسلام پناهیان:

1-انعکاس شور انقلابی موجود در حوزه در خود حوزه

2- بیشتر شدن شور انقلابی در اساتید حوزه

3- توجه به ذکر مصائب اهل بیت

4- وجه به حضرت ولی عصر (عج)‌

5- مطالعه سخنان حضرت امام (ره) و پی­گیری بیانات مقام معظم رهبری

 

راهکارهای بصیر بودن فرد انقلابی از دیدگاه حجه الاسلام پناهیان

1- مطالعۀ دقیق و تحلیلی تاریخ اسلام

2- خبر داشتن از وضعیت جهان معاصر، به­ ویژه خبر داشتن از محرومان و مستضعفان عالم

3- خبر داشتن از نظام سلطه و ظلم‌هایی که صورت می‏دهد

4- خبر داشتن از وضعیت سیاسی جامعه

5- لزوم زمان­شناس بودن

 

راههای پیش روی حوزه برای رساندن طلبه به بصیرت نابِ پیش­گفته و تربیت طلاب انقلابی از نظر استاد پناهیان:

1- باید بساط درس و بحث فقهی در موضوعات حکومتی و حاکمیتی، گسترده‌تر شود

2- طلبه‌ها در فعالیت­های فرهنگی و تبلیغی خودشان باید در محیط­هایی حضور پیدا کنند که هم طعم شیرین انقلابی بودن را بچشند و هم ضرورت انقلابی بودن را درک کنند

3- اخلاق اسلامی که در حوزه و حتی در جامعه می­بایست درس داده شود

نظرات 0 نظر

شما هم نظری بدهید
پرونده های ویژه نقد و بررسی آثار شبکه تولیدگران
تمامی حقوق برای تیم مرسلون محفوظ است | 1400 - 2021 ارتباط با ما