برای روشن شدن این موضوع باید در ابتداء به دو موضوع دیگر مختصراً اشاره ای کنیم.
1-روح وحقیقت نماز
2-اهمیت دوران جوانی
================================
1-روح و حقیقت نماز
لفظ نماز واژه ای است که در متون دینی ما بعنوان(صلواة) ذکر شده دارای معانی گوناگونی ازجمله همین عمل مخصوص است که در دین اسلام تشریع شده.مراد ما از صلوة همان ارکان خاصی است که روزانه با آن مأنوسیم و با نام فریضه یومیه از آن یاد می کنیم.
«اقم الصلاة لدلوک الشمس إلی غسق اللیل»
آنچه برای همگان روشن و مسلّم است ،اینست که این اعمال ظاهری که بدان نماز گفته می شود حقیقت نماز نیست. امّا روح و باطن نماز یعنی؛اخلاص،حضور قلب،ذکر خداوند و تعظیم مقابل او و محو شدن در مقابل ذات ربوی که در مقابل او قیام نموده.
در چنین صورتی است که این امر الهی ستون دین،معراج مؤمن،ممیّز مؤمن از کافران و... قرار می گیرد.
=================================
2-اهمیت دوران جوانی
بر هیچ اهل علمی این مطلب پوشیده نیست که شکل گیری هر فردی در دوران جوانی اوست.به همین دلیل در روایات بر اهمیّت و برتری این مقطع سنی تأکید شده.
از همین روست که پیامبر(ص)می فرمایند: فضیلت و برتری جوان عابد که از آغاز جوانی خدا را عبادت کند بر پیری که وقت پیری مشغول عبادت گردد،چون فضیلت پیغمبران برسایر مردم است. (1)
بنابراین از نظر دین و علم هیچ برهه ای،مهمتر از دوران نوجوانی نیست.تشبیه جوانان و نوجوانان به نهال نورس در کلام معصومین(ع) حاکی از همین مطلب است،که او را برخلاف افراد مسن می توان به راحتی به هر جهتی هدایت نمود.بنابراین جوانی با نوعی انفعالات درونی و اثر پذیری روحی آمیخته است.
آنچه از دیدگاه اسلام مهم است سوق دادن او به سوی تکامل انسانی واهداف متعالی است.
جمع دو مطلب
تنها ملجأ و پناهگاه واقعی اتصال قلوب به عالم لاهوت و سپردن به دست صاحبدل و توجه کامل به خالق قادر است.
انسان موجودی است که در زندگی خود خواه و ناخواه با نگرانی ها و اضطراباتی رو به روست،که در افراد مختلف،گوناکون است.
اما باید راه رسیدن به آرامش را پیدا کرد و چگونه این انسان مضطرب آرامش می یابد؟
بله،خداوند با بیان این آیه هدایت نموده: الا بذکر الله تطمئن القلوب
این اتصال و اعتماد به اوست که سبب نشاط کمال مطلوب انسان می گردد، برای ذکر افراد و مصادیق زیادی در قرآن وسنت آمده، آنچه از فحص روایات و آیات حاصل می شود اینست که نماز مصداق و فرد حقیقی ذکر الهی است.
نتیجه :
نماز بازدارنده از لغزش ها وتنها تکیه گاه امن و مأمن مستحکم برای انسان ها خصوصاً جوانان است،که هرگزنفس خویش را ازافتادن در مهلکه معاصی مصون نمی بینند.
برای تأیید مطالب بیان شده
جوانی از انصار نماز را با پیامبر (ص)بجا آورد و با این وصف که آلوده به گناهان و زشتی بود.این مطلب را به عرض پیامبر رساندند،حضرت فرمود«إن ّالصلاة تناه یوماً»(2)
1. نهج الفصاحه حدیث 2050
2. تفسیر مجمع البیان ج7 ص447