نقش عفت وپاکدامنی در استحکام خانواده
پاکدامنی و تعهد نسبت بهم دیگر از جمله اصول اساسی است که تداوم و بقای خانواده را موجب می-شود.
استاد شهيد مطهري در تعريف عفاف مينويسد: «عفاف وپاک دامنی به عنوان یک حالت نفساني یعنی رام بودن قوة شهوانی تحت حكومت عقل و ايمان، تحت تأثير قوة شهواني نبودن، شره نداشتن»(تعليم و تربيت در اسلام، ص152).
حضرت علي × دربارة حقيقت عفت ميفرمايد: «عفت، مقاومت در برابر شهوتهاست»(مستدرك الوسائل و مستنبط¬المسائل؛ ج11؛ ص263).
خویشتنداری وعفاف محیط خانواده را از فساد اخلاقی و اختلافات ویرانگر در امان می¬دارد؛ زیرا عفّت، بزرگترین عامل حفظ انسان از غلتیدن به ورطه فساد و تباهی است. امیرالمؤمنین × فرموده¬اند: «نتیجه پاکدامنی، مصون ماندن است»(شرح غررالحکم، ج 3، ص 323).
انسان عفیف، در خواسته¬ها و تمایلات خویش حدو مرزی قائل شده و خطوط قرمز را مراعات می¬کند به همین دلیل در زندگی زناشویی به همسر خود قانع بوده، در پی هوسرانی نمی¬رود.
حضرت پایبندی به اصول خانوادگی و عدم اجازه ورود نامحرم به حریم زندگی را به عنوان یکی از صفات کمالی زن معرفی نموده¬اند: «برخی از بهترین خصلت¬های زنان برای مردان زشت و ناپسند است مانند تکبر، ترس و بخل. هرگاه زنى متكبّر باشد، بيگانه را به حريم خود راه نمىدهد، و اگر بخيل باشد اموال خود و شوهرش را حفظ مىكند، و چون ترسان باشد از هر چيزى كه به آبروى او زيان رساند فاصله مىگيرد»(نهج البلاغة، ح 234).
و به مردان توصیه می¬کنند در پوشش همسران و روابطشان دقت داشته باشند که بهترین روش برای حفظ پاکی و سلامت زن است(نهج¬البلاغة، نامه31).
حضرت فاطمه ÷ در آخرين لحظات زندگي به شوهر وفادار خويش صادقانه اظهار داشت: «اي عموزاده! هيچ گاه دروغ و خيانتي در زندگي از من نديدي و از وقتي كه با من زندگي مشترك آغاز نمودي، هرگز با دستورهايت مخالفت نكردم.
وعلي × هم در جواب او فرمود: پناه بر خدا! تو نسبت به خدا داناتر، نيكوتر، پرهيزگارتر، بزرگوارتر و هراسناك تر از آني كه بخواهم درباره مخالفت با خود، تو را سرزنش و توبيخ كنم»(المناقب، ص180).