اینکه نوجوانان شب تا صبح را بیدار باشند تا بتوانند مقدار زیادی از زمان روزهداری را در حالت خواب و استراحت طی کنند، نه برای جسم ایشان مفید است و نه روح را به سوی آن هدف بزرگی که این تکلیف الهی دنبال میکند ارتقاء میبخشد...
ندای اصفهان- آزاده ابراهیمی فخاری
(عضو گروه نویسندگی صریر، وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی)
تا کنون سخن درباره راههای آسان سازی و کمک به تسهیل روزه داری در ایام ماه مبارک رمضان برای نوجوانان علی الخصوص روزه اولیها زیاد گفته و شنیدهایم. در اینکه باید نهایت همکاری را با این عزیزان داشته باشیم و در حد امکان شرایط را برایشان فراهم سازیم که خاطره ی خوبی از این عبادت عظیم در ذهنشان باقی بماند، شکی نیست؛ اما مطلبی که نباید فراموش کنیم این است که یکی از اهداف و حکمتهای روزه داری بالابردن روحیه صبر و مقاومت در انسان است.
به عنوان مثال اینکه نوجوانان شب تا صبح را بیدار باشند تا بتوانند مقدار زیادی از زمان روزهداری را در حالت خواب و استراحت طی کنند، نه برای جسم ایشان مفید است و نه روح را به سوی آن هدف بزرگی که این تکلیف الهی دنبال میکند ارتقاء میبخشد.
به گفته متخصصان ساعت بیولوژیک بدن نباید دستخوش تغییرات غیر طبیعی شود. اختلالات بیولوژیکی میتواند بر سلامتی و ایجاد حس خوب در فرد تأثیر بگذارد. از عوارض سوء این تغییرات میتوان به اضطراب، خواب آلودگی روزانه، افسردگی و عدم هوشیاری ذهنی اشاره کرد. همچنین اختلال در ساعت زیستی بدن ارتباط تنگاتنگی با ابتلا به بیماری و افزایش خطر ابتلا به دیابت و چاقی دارد.
اگر در طول ماه مبارک رمضان، این برنامه ناهماهنگ با سیستم بدن، ادامه داشته باشد؛ ممکن است عوارض جبران ناپذیری را، مخصوصا برای جسم جوانان و نوجوانان ایجاد کند.
به لحاظ معنوی نیز طبیعتاً بهره لازم از این تکلیف الهی نصیب ایشان نخواهد شد. احساس گرسنگی و تشنگی باعث ارتباط عمیق تر روح با عالم بالا میگردد و نفس سرکش را حداقل برای ساعاتی مهار میکند. برکات معنوی این حالات و آمادگی جان برای راز و نیاز با محبوب در لحظات روحانی نزدیک افطار برای کسی پوشیده نیست.
از پیامبر (صلی الله علیه و آله) روایت شده است که: «مَنْ اَجاعَ بَطْنَهُ عَظُمَت فِکْرَتُه وَ فَطَنَ قَلْبُهُ» یعنی: هر کس شکمش را گرسنه نگه دارد، فکرش بلند و قلبش بیدار و تیزبین می گردد.
تا غذاي اصل را قابل شوي
لقمه هاي نور را آکل شوي
لب فروبند از طعام و از شراب
سوي خوان آسمانی کن شتاب
بهر لقمه گشت لقمانی گرو
وقت لقمان است، اي لقمه برو
همچنین لازم نیست که غذاهای رنگارنگ، در سفره افطار قرار گیرد به نحوی که معده ای را که ساعتها خالی بوده به ناگهان از انواع مواد غذایی آکنده کرد، که این عمل نیز هم از لحاظ جسمی باعث اختلالات گوارشی در نوجوانان میشود و هم به لحاظ روحی مانع درک لذت مناجات در شب برای این نوگلان خواهد شد. در حدیثی از پیغمبرخدا (ص) میخوانیم:
«ما مَلاُ آدَمِیٌّ وِعاءً شَرّاً مِنْ بَطْنِهِ» (بحار، ج ۶۳، ص ۳۳۰)
(یعنی برای آدم هیچ ظرفی به اندازة پُربودن شکمش برایش شرّ نیست.)
بنابراین بهتر است بیش از حد نگران فرزندان روزهدار خود نباشیم. باید مطمئن به حکمت پروردگار و خالق انسان بود و مگر در شرایط خاص که شرع مشخص کرده است؛ اجازه داد که این ریاضت شیرین به جسم و جان کودکان بنشیند و پالایش مادی و معنوی را برای ایشان به ارمغان بیاورد. تحمل سختی، روح را جلا میبخشد و آمادگی برای دست و پنجه نرم کردن با مشکلات را در انسان بالا می برد؛ اکسیری که شاید در جهان امروز بیش از پیش محتاج آنیم.
http://nedaesfahan.ir/144108