. درباره یوم الحج الاکبر دو بحث است:
یکی این که چرا حج اکبر می گویند؟ به دو جهت:
اول: حضور مسلمانان و مشرکان در آن سال بسیار بوده است. و بعد از اعلام برائت از مشرکین، سال های بعدی مشرکان حق آمدن حج را نداشتند، ولو به بهانه اجرای حج ابراهیمی. از این جهت آن سال را حج اکبر گفته اند.
دوم: حج اصغر؛ که عمره است و حج اکبر؛ که قِران و اِفراد و تَمَتُّع است. چون دارای عرفه، مشعر و رمی جمرات است[1]، چنانچه در روایات ما آمده است.
بحث دیگر این است که، حج اکبر چه روزی است؟
جواب : سه دسته روایات آمده است: بعضی روایات روز عید قربان را می دانند. بعضی از روایات روز عرفه را می دانند. بعضی از روایات همه روزهای حج را می دانند. ولی روایاتی که از نظر سند و دلالت اعتبار خاصی دارد بیشتر با قول اول است. و فکر می کنم اگر روایاتی روز عرفه را گفته اند، به خاطر این است که در همون روایات مسئله وجه تسمیه حج به اکبر ذکر شد. از آن جهت که وقوف عرفه در این حج است، و عمره دارای وقوف عرفه نیست، آن را حج اکبر گفته اند.
با توجه به این محتوا سازی دانسته می شود که هدف این روایات تعیین روز عرفه نبود، بلکه تعیین اکبر بودن روز حج بود. و چنانچه دسته سوم که همه روزهای حج را روز برائت از مشرکین می داند برای اینکه اعمال حاجیان در صورتی قبول است که ذره ای آمیخته با شرک نباشد. از همون ابتدا باید نیت خالص با اعمالی که فقط دستور خدا، رسول خدا و اهل بیت است اجرا کنند و آلوده به خود سری ها و ریا کاری ها و بعضی از مراسم مشرکین نکنند.
1. تفسیر العیاشی، ج2، ص 72.
==================================
برای مشاهده ی مطلب مرتبط می توانید به لینک زیر مراجعه نمایید:
گزیده ای از تفسیر آیه ی 3 سوره توبه درس سوم