روز شنبه روزی است که از سمت یهود یک سری کارهایشان را نباید انجام می دادند و این امتحانی بود از سمت خدای متعال، از آنجایی که همه انسان ها در معرض امتحان هستند خداوند به این وسیله یهود را امتحان می کند و شکست یا موفقیت در دست خود انسان هاست.
وَ لَقَدْ عَلِمْتُمُ الَّذِينَ اعْتَدَوْا مِنْكُمْ فِي السَّبْتِ فَقُلْنا لَهُمْ كُونُوا قِرَدَةً خاسِئِينَ (65) فَجَعَلْناها نَكالاً لِما بَيْنَ يَدَيْها وَ ما خَلْفَها وَ مَوْعِظَةً لِلْمُتَّقِينَ (66)، سوره مبارکه بقره؛ ترجمه: بطور قطع حال كسانى را از شما كه در روز شنبه نافرمانى و گناه كردند دانستيد، ما به آنها گفتيم بصورت بوزينه هاى طرد شدهاى در آئيد. ما اين جريان را مجازات و درس عبرتى براى مردم آن زمان و كسانى كه بعد از آنان آمدند، و هم پند و اندرزى براى پرهيزكاران قرار داديم.
خداوند به یهود دستور داد که روز شنبه را تعطیل کنند، گروهی از آنها لب دریا می زیستند به عنوان آزمایش نباید روز شنبه ماهی می گرفتند، اما روز شنبه ماهی بیشتری روی آب می آمد، آنها به فکر کلاه شرعی افتادند و روز شنبه ماهی گرفتند، خداوند آنها را به خاطر این نافرمانی مجازات کرد و چهره آنها را به شکل حیوان در آورد.
کلاه شرعی: امروزه متأسفانه با اینکه بیشتر مراجع بزرگوار تقلید با سود های کلان وام های بانکی مخالف هستند و نزول هایی که بانک ها می دهند و میگیرند را قبول ندارند، بانکداران با حیله و نیرنگ سعی دارند بر درست جلوه دادن کارشان و رویه و روش خودشان را انجام می دهند.
جالب اينكه از امام باقر و امام صادق علیهما السلام در معنى اين آيه نقل شده كه فرمودند: منظور از «ما بين يديها» نسل آن زمان و مراد از «ما خلفها» ما مسلمانان هستيم، يعنى اين درس عبرت مخصوص بنى اسرائيل نبود، و همه انسانها را شامل مىشود «1».
__________________________________________________
(1)- تفسير مجمع البيان ذيل آيه مورد بحث.