به گردن گرفتن گناهان؛ نقشه ای برای اغفال
به گردن گرفتن گناهان شیوه ای است که برخی تبه کاران برای اغفال دیگران انجام می دهند؛ در حالی که این شیوه، نه مورد تایید قرآن، نه عقل است.
شیاطین انسی به تبع شیاطین جنی، برای فریب دیگران و وادار کردن آنها به خواسته های خود، نقشه ها و سخنانی دارند؛ مثلا می گویند که ما به گردن می گیریم، قیامت با من، و سخنانی از این قبیل. این شیوه فوق را نیز مشرکان صدر اسلام برای اغفال مسلمانان داشتند. «وَ قالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لِلَّذِینَ آمَنُوا اتَّبِعُوا سَبِیلَنا وَ لْنَحْمِلْ خَطایاکُمْ وَ ما هُمْ بِحامِلِینَ مِنْ خَطایاهُمْ مِنْ شَیْءٍ إِنَّهُمْ لَکاذِبُون؛ کفار به مؤمنین گفتند بیائید طریقه ما را قبول کنید، اگر ضررى در این کار دیدید ما گردن مى گیریم، ولى آنها نمى توانند خطاهاى اینان را گردن بگیرند که مردمى دروغگویند.»[۱]
البته شکی در این نیست کسی که دیگری را گمراه می کند(دیگری را با خود به سرقت می برد)، بار گناه او را نیز به دوش می کشد. از این رو در آیه بعد می فرماید: «وَ لَیَحْمِلُنَّ أَثْقَالهَمْ وَ أَثْقَالًا مَّعَ أَثْقَالهِمْ؛ و آنها علاوه بر بار سنگین گناهان خود بار گناهان هر که را گمراه کرده اند نیز به دوش مى گیرند.»[۲] اما…
اما کسی که فریب خورده است، چیزی از گناه او کم نخواهد شد. زیرا چه بسا به انسان فریب کار و گفته های او اعتماد کرده باشد و خیال کرده باشد که در صورت انجام کار خلاف، هیچ گناهی برای او ثبت نخواهد شد(چون دیگری به گردن گرفته است).
شاید بتوان این گونه برداشتی از آیات قرآن نمود که؛ وقتی فریب خورده ها، انسان های فریب کار را در دوزخ می بینند، کانه به آنها می گویند مگر قرار نبود گناه ما را به گردن بگیرید پس چرا ما را وارد دوزخ کردند؟ «قالُوا بَلْ أَنْتُمْ لا مَرْحَباً بِکُمْ أَنْتُمْ قَدَّمْتُمُوهُ لَنا فَبِئْسَ الْقَرارُ؛ آنها (به رؤساى خود) مى گویند: «بلکه خوش آمد بر شما مباد که این عذاب را شما براى ما فراهم ساختید! چه بد قرارگاهى است اینجا!»[۳]
پی نوشت
۱ــ عنکبوت/۱۲
۲ــ همان/۱۳
۳ــ ص/60