هرگز نمی توان ارزش زمان ها و مکان ها را یکی دانست ، ماه رجب که ماه غفران الهی و زدودن زنگارهای گناه و دوری جستن از طریق شیطان رجیم و تقرب جستن به درگاه احدیت هست هرگز با سایر زمانها یکی نیست.
ماهی که عبادت خالصانه در آن بسیار ارزشمند است در روایتی وارد شده است :
عن سیف بن المبارک بن یزید مولى أبی الحسن موسى (ع) عن أبیه المبارک عن أبی الحسن قال : رجب شهر عظیم یضاعف الله فیه الحسنات و یمحو فیه السیئات من صام یوما من رجب تباعدت عنه النار مسیرة مائة سنة و من صام ثلاثة أیام وجبت له الجنة.
سیف بن المبارک از پدرش ، و او از حضرت موسى بن جعفر (ع) روایت کرده است که فرمود : ماه رجب، ماه بزرگى است که در آن (پاداش) حسنات چند برابر است و گناهان (آدمى) در آن آمرزیده مى شود ، کسى که یک روز در ماه رجب روزه بگیرد، آتش جهنم به اندازه یک صد سال از او فاصله مى گیرد، و کسى که سه روز (در این ماه) روزه بگیرد، بهشت براى او واجب مى شود(1).
اعتکاف یکی دیگر از اعمال مهم در این ماه پر خیر و برکت است ، معتکف در این عبادت خالصانه پله پله ، به سوی پروردگارش قدم بر می دارد و از سر سفره ولی نعمتش متنعم می شود.
انسان از ابتدای خلقت ، را به سوی کمال را جستجو می کند و این اعتکاف است که او را به کمال مطلق می رساند ، اعتکافی که پرورش جسم و جان است ، پرورش روح و روان است ، اعتکافی که انسان را از غفلت به دور می کند و سه روز عاشق را با معشوقش قرین می سازد.
در اهمیت اعتکاف همین بس که طریقت انبیاء و اولیای الهی بوده و همه شان از این عبادت های معتکفانه به سوی معبودشان پرواز کرده اند ، اعتکافی که در قرآن از انجام آن معادل با طواف کعبه و سجود و رکوع یاد شده است ؛ وَ عَهَدنا اِلی ابراهیمَ وَ اِسمعیلَ اَن طَهّرا بَیتی لِلطّائِفینَ وَ العاکِفینَ وَ الرُکّعِ السُجود (2) و ما به ابراهیم و اسماعیل فرمان دادیم که خانه مرا برای طواف کنندگان و معتکفان و رکوع کنندگان و سجده کنندگان از هرگونه آلودگی تطهیر کنند.
ارزش آدمی را عملش مشخص می کند ، معتکف به اندازه فضیلت عملش انسانی بزرگ است ، مقدس اردبیلی در فضیلت اعتکاف می گوید: مبادا کسی گمان کند که اعتکاف مقدمه عبادتی دیگر است. کسی که با طهارت و در حال روزه در مسجد مقیم می شود و تعهد قربت در اعتکاف می نماید، این عمل عبادت است. اعتکاف عبادتی مستقل است به مثابه حج و عمره و روزه و نماز و هر عبادت مستقل دیگر.
ایام اعتکاف در پیش است ، زمان عرشی شدن فرشیان ؛ اعتکاف با همه فضیلتش بندگان الهی را به سوی خود می خواند، فرصت طلایی عمر در پیش است و ایام در گذر؛ پس همتی باید تا با حضور از همسفران کوی دوست باشیم.
1. شیخ صدوق ، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال ، صفحه 54.
2. سوره بقره ، آیه 125.