همواره کسانی که می خواهند از مسولیت احکام شرعی شانه خالی کنند، برای خود توجیهاتی می آورند؛ یکی از این توجیهات فریبنده ، پاک بودن دل است. این شعار جذاب به هیچ وجه با آیات قرآن همخوانی ندارد.
شکی نیست که باید دل انسان پاک باشد و اصل مطلب نیز همان است؛ اما این به معنای شانه خالی کردن از احکام دینی(نماز و روزه و حجاب و غیره) نیست. به همین خاطر قرآن به ما تذکر می دهد که محبت دلی به تنهایی کافی نیست، تبعیت عملی نیز باید باشد. «قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُوني يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَ يَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُم؛ بگو (اى پيغمبر): اگر خدا را دوست مى داريد مرا پيروى كنيد تا خدا شما را دوست دارد و گناه شما را ببخشد.»[1] پیام این آیه کاملا واضح و روشن است؛ ادعای محبت خدا(در دل) بدون پایبندی به احکام شرعی، ادعایی ناقص است.
قرآن در آیات متعدد دیگری از عمل صالح(احکام دینی و هر کار شایسته) سخن به میان آورده است: «إِنَّ الَّذينَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ وَ أَقامُوا الصَّلاةَ وَ آتَوُا الزَّكاةَ لَهُمْ أَجْرُهُمْ عِنْدَ رَبِّهِمْ؛ آنان كه اهل ايمان و نيكوكارند و نماز به پا دارند و زكات بدهند آنان را نزد پروردگارشان پاداش نيكو خواهد بود.»[2] این آیه به صرحت از اعمال صالحی مثل نماز و زکات سخن به میان آورده است. البته آیات دیگری نیز در باره همراهی بین ایمان و عمل صالح وجود دارد.[3]
نکته مهم: متاسفانه برخی افرادی که حجاب را رعایت نمی کنند و نیز قلم به دستانی که از آنها حمایت می کنند، پاک بودن دل را پیش می کشند؛ آنها از این موضوع غافلند که بی اعتنایی نسبت به حجاب، گذشته از گناه فردی، گناه اجتماعی نیز در پی دارد. زیرا کمرنگ شدن حجاب، خواه ناخواه امنیت روانی و اخلاقی جامعه را دچار آسیب خواهد کرد، که متاسفانه در جامعه قابل مشاهده است.
پی نوشت
1ــ آل عمران/31
2ــــ بقره/277
3ـــــ آل عمران/57 و نساء/75و173