استهزاى مؤمنان، دين و آيات الهى در دنيا و آخرت آثار و پيامدهاى متعددى دارد از جمله :
1. فراموش کردن خداوند: پيامداستهزا غفلت از ياد خداست: «فَاتَّخَذتُموهُم سِخريـًّا حَتّى اَنسَوكُم ذِكرى و كُنتُم مِنهُم تَضحَكون» (مؤمنون/23،110) در آن وقت (شما كافران) آن بندگان خاص مرا تمسخر مىكرديد تا آنجا كه اين سبب شد كه مرا به كلى فراموش كرديد و بر آن خداپرستان خنده و استهزاء مىنموديد.
2 – خداوند آنها را نیز فراموش می کند : خداوند نيز در قيامت آنان را فراموش مىكند: «و قيلَ اليَومَ نَنسـكُم كَما نَسيتُم لِقاءَ يَومِكُم هـذا و مَأوكُمُ النّارُ و ما لَكُم مِن نـصِرين *ذلِكُم بِاَنَّكُمُ اتَّخَذتُم ءايـتِ اللّهِ هُزُوًا» (جاثيه/45، 34ـ35) «و با آنها خطاب شود كه امروز ما شما را (از رحمت خود) فراموش مىكنيم چنان كه شما ملاقات اين روز سخت را فراموش كرديد. اينك منزل شما آتش دوزخ است و بر نجات خود هيچ يار و ياورى نداريد اين عذاب شما كيفر آن است كه به آيات خدا تمسخر كرديد.» بدون شك فراموشى براى ذات پاك خداوند كه علمش محيط به تمام عالم هستى است مفهومى ندارد، اين كنايه لطيفى است از بىاعتنايى و ناديده گرفتن يك انسان مجرم و گنهكار، حتى در تعبيرات روزمره ما نيز ديده مىشود.
3. حبط اعمال : باطل شدن اعمال از ديگر آثار استهزاى آيات خدا و پيامبران الهى شمرده شده است. اينان در قيامت ثواب اعمال خود را ازدست داده و هيچ بهرهاى از كارهاى خير دنيوى خود نخواهند برد:«اُولـئِكَ الَّذينَ كَفَروا بِـايـتِ رَبِّهِم و لِقاهِ فَحَبِطَت اَعمــلُهُم فَلانُقيمُ لَهُم يَومَ القِيـمَةِ وَزنـا ذلِكَ جَزاؤُهُم جَهَنَّمُ بِماكَفَروا واتَّخَذوا ءايـتى و رُسُلى هُزُوا» (كهف/18، 105ـ106) و جمله «فَلانُقيمُ لَهُم يَومَالقِيـمَةِ وَزنـا» به اين حقيقت اشاره دارد كه بر اثر بطلان اعمال استهزاگران، آنان هيچ وزن و ارزشى در پيشگاه خداوند ندارند، يا چنانكه برخى گفتهاند، بر اثر بطلان اعمال آنها خداوند هيچ ميزانى براى سنجش اعمال آنان بر پا نخواهد كرد.
4. هلاكت دنيوى: استهزاى پيامبران الهى از سوى امتهاى پيشين باعث شد كه خداوند به سختى از آنان انتقام گرفته، آنان را دچار هلاكت دنيوى كند و يكى از امورى كه بيشتر آنان به تمسخر مىگرفتند عذاب موعود از جانب پيامبران بود; ليكن همان عذابى كه آن را به تمسخر مىگرفتند دامنگير آنان شد: «فَحاقَ بِالَّذينَ سَخِروا مِنهُم ما كانوا بِهِ يَستَهزِءون» خداوند به پيامبرش دلدارى مىدهد و مىگويد از مخالفت و لجاجت و سرسختى آنها نگران نباش، زيرا" جمعى از پيامبران پيش از تو را نيز بباد استهزاء و مسخره گرفتند اما سرانجام آنچه را، مسخره مىكردند، دامانشان را گرفت و عذاب الهى بر آنها نازل شد" (وَ لَقَدِ اسْتُهْزِئَ بِرُسُلٍ مِنْ قَبْلِكَ فَحاقَ بِالَّذِينَ سَخِرُوا مِنْهُمْ ما كانُوا بِهِ يَسْتَهْزِؤُنَ). در حقيقت اين آيه هم مايه تسلى خاطرى است براى پيامبر صلی الله علیه و آله، كه در راه خود كمترين تزلزلى در ارادهاش واقع نشود و هم تهديدى است براى مخالفان لجوج كه به عواقب شوم و دردناك كار خود بينديشند(انعام/6،10)
====================================================
برای مشاهده ی مطالب مرتبط
فرق بین استهزاء و سخریه
فلسفه حرمت استهزاء