مرســـــــلون

بانک محتوای مذهبی مرسلون
MORSALUN.IR

خانه مطالب بررسی سنّت امهال و استدراج از منظر قرآن
امتیاز کاربران 5

تولیدگر متن

اکرمی هستم. از تاریخ 11 آبان 1394 کنشگری رو شروع کردم و همواره سعی کردم بهترین باشم. در این مسیر آموزش های لازم را پیگیری و از اساتید و مشاوران در تولید محتوا استفاده می کنم. من در نقش تولیدگر با قالب های تولیدگر متن تولید محتوا می کنم.
من در مرسلون تعداد 128 مطلب دارم که خوشحال میشم شما هم ذیل مطالبم نظر بنویسید و امتیاز بدید تا بتونم قوی تر کار کنم.


محیط انتشار
مخاطب
0 0
بررسی سنّت امهال و استدراج از منظر قرآن

با 0 نقد و بررسی | 0 نظر | 0 دانلود | ارسال شده در تاریخ یکشنبه, 30 مهر 02



مقدمه
گاهی اوقات عذاب‎هایی که خداوند برای کافران یا بدکاران در این دنیا نازل می‎کند، به گونه ای است که عذاب بودن آن بر خود آن‎ها پوشیده می‎ماند و غافل از آن هستند و باخوش خیالی تصور می‎کنند که زندگی‎شان در مسیرِ خیر و نیکی قرار دارد و غرق در نعمت‌های چشمگیر خداوند هستند، در حالی که حقیقت چیز دیگری است و ظاهراً نعمت آن‎ها را فرا گرفته است و در واقع غیر از بلا و عذاب چیز دیگری نیست. در قرآن از این نعمتِ پنهان، به «امهال و استدراج» (مهلت دادن) یاد می‌شود. قرآن در این رابطه می‌فرماید:
﴿وَلا یحْسَبَنَّ الَّذِینَ كَفَرُوا أَنَّما نُمْلِی لَهُمْ خَیرٌ لِأَنْفُسِهِمْ إِنَّما نُمْلِی لَهُمْ لِیزْدادُوا إِثْماً وَلَهُمْ عَذابٌ مُهِینٌ.[1]
و البته آنان که به راه کفر رفتند، گمان نکنند که مهلتى كه ما به آن‌ها مى‏دهیم به حال آن‌ها بهتر خواهد بود، بلکه براى امتحان مهلت مى‏دهیم تا بر سرکشى و طغیان خود بیفزایند و به آنان عذابى برسد که به آن سخت خوار و ذلیل شوند﴾.
به طور قطع یکی از نعمت‌های مهمّ دنیوی که خداوند در حقّ ِهر انسانی روا داشته، نعمتِ وجود و ادامۀ حیات است، اما با این وجود، این نعمت بارز الهی، برای کافران و بدکاران به معنای افزوده شدن بر جز عذاب او است؛ چرا که این گونه آدم‎ها هر چقدر در این جهان عمر کنند، به جای اینکه به فکر اصلاح و هدایت و ذخیرۀ توشه ‎ای برای آخرت خود بیفتند، هر چه بیشتر زمینۀ بروزِ خباثت ‎ها و تباهی‎ ها را فراهم می‎کند و روز به روز بر سنگینیِ بارِ گناهِ او افزوده می‎شود.
افراد فاسق و کافر گرچه مدتی را به خوشی و تبهکاری بگذرانند و نسبت به آیات الهی بی تفاوت باشند و از متذکّر آیاتِ خداوند نشوند و پیوسته غفلت آن‎ها ادامه پیدا کند، اما پس از این امهال و استدراج موقتی، ناگهان در برابر عذابِ آشکارِ خداوند قرار می‎گیرند و معذّب می‌گردند؛ همچنان که قرآن کریم در این باره می‌فرماید:
﴿ فَلَمَّا نَسُوا مَا ذُكِّرُوا بِهِ فَتَحْنَا عَلَیْهِمْ أَبْوَابَ كُلِّ شَیْءٍ حَتَّىٰ إِذَا فَرِحُوا بِمَا أُوتُوا أَخَذْنَاهُم بَغْتَةً فَإِذَا هُم مُّبْلِسُونَ .[2]
پس وقتى نعمت‌ها و عذابِ ما را به کُلّى از یاد بردند، درهاى همۀ لَذائذِ مادّى را به روى‏شان گشودیم و وقتى سرگرم و شادمان به آن شدند، ناگهان ایشان را به کیفر اعمالشان گرفتیم و آن هنگام خوار و نااُمید گردیدند﴾.
مشتقّات کلمۀ «امهال» و «استدراج» هر دو در قرآن به کار رفته است؛ مثلاً در آیات ذیل می‌فرماید:
﴿ وَذَرْنِی وَالْمُكَذِّبِینَ أُولِی النَّعْمَةِ وَمَهِّلْهُمْ قَلِیلًا.[3]
و امّا امرِ تکذیب‏گرانِ توان‎گر [كه بجز داشتنِ نعمتِ من، انگیزه‏اى براى تکذیب آیاتم ندارند] به خودِ من واگذار کن و اندکى مهلت‌شان بده﴾.
﴿وَالَّذِینَ كَذَّبُوا بِآیاتِنا سَنَسْتَدْرِجُهُمْ مِنْ حَیثُ لا یعْلَمُونَ * وَأُمْلِی لَهُمْ إِنَّ كَیدِی مَتِینٌ.[4]
و کسانی که آیاتِ ما را دروغ شمردند، اندک‌اندک از جایی که ندانند به کیفرِ خود گرفتارشان خواهیم ساخت و آنان را مهلت می دهیم زیرا که تدبیر من استوار است﴾.
این آیۀ مبارک، به طور اجمال نشان می‌دهد که سنّتِ «امهال و استدراج»، سنّتی پایدار برای دنیای کافران است.



کلیدواژه: قرآن، امهال، استدراج، عذاب، غفلت.



-------------------------
پی‎نوشت‎ها:
 . آل‎عمران/ 178.
2. انعام/ 44.
3. مزّمّل/ 11.
4. اعراف/ 183 و 182.

 

=============================================

برای مشاهده ی مطلب مرتبط
بررسی سنت امداد از منظر قرآن
ویژگی‌های سنّت‌های الهی

نظرات 0 نظر

شما هم نظری بدهید
پرونده های ویژه نقد و بررسی آثار شبکه تولیدگران
تمامی حقوق برای تیم مرسلون محفوظ است | 1400 - 2021 ارتباط با ما