ژاپن عاقل، ایرانِ غافل
در خبرها آمده بود وزارت علوم و تحقیقات ژاپن، سهمیه ورود دختران به دانشگاه را کاهش داده است تا آنها فرصت بیشتری برای ازدواج و فرزندآوری داشته باشند. چیزی که اگر در کشور ما انجام شود، حتما صدای اعتراض عدهای را در خواهد آورد و در نهایت به نام نقض حقوق زنان، به بایگانی سپرده خواهد شد!
رسالت اصلی زن، خانه داری و همسرداری است. این را امام علی علیهالسلام فرموده است: «جهاد المراة حسن التبعل» (1). سخن صحیحی که امروز کشور پیشرفتهای چون ژاپن، به ضرورتش پی برده است. اما افسوس عدهای نمیخواهند بازگشت نسبی غرب از راه طی شدهاش را ببینند و در این مسیر کج، بازنگری کنند!
بی خجالت و تعارف باید گفت بانوانی که کار بیرون از منزل انجام میدهند، توانمندی جسمی و روحی لازم برای همسرداری و مادری را ندارند و اگر چه در بیرون از منزل درآمد کسب میکنند اما قطعا درون خانه، عملکرد موفقی نخواهند داشت. زنی که روزانه هشت ساعت کار بیرون از منزل انجام میدهد، دیگر توانی ندارد که با عشق و علاقه برای همسر و فرزندش، غذا بپزد و اولی را با مهر و عطوفت روانه محل کار کند و دومی را در آغوش کشد و سر و رویش را ببوسد! و در صورتی که بخواهد هر دو وظیفه را به بهترین شکل انجام دهد، فرسوده، خسته و بیمار خواهد شد و در نهایت هر دو بار را به زمین خواهد گذاشت؛ چه آن که جمع هر دو برای مردان سختکوش هم دشوار است چه رسد به زنان پرعاطفه!
از سوی دیگر، با وجود داشتن درآمد و کسب استقلال مالی ، تکیه زن به شوهرش کمتر و کمتر خواهد شد و تا جایی پیش خواهد رفت که در مقابل شوهر بایستد و اساسا اطاعت و تمکین را بیمعنا بشمارد! در حقیقت اسلام، با واجب کردن نفقه بر مرد و تمکین بر زن، نوعی پیوند متوازن میان این دو برقرار کرده است و طبعا در صورتی که توازن به هم بخورد، شیرازه خانواده از هم میپاشد.
آفت دیگر در به هم خوردن تعادل روحی زنان است. زنان، لطیفتر و حساستر و آسیبپذیرتر از مرداناند. اشتغال به کارهای سنگین و طولانی ـ معمولا کارهای بیرون از منزل چنیناند ـ عطوفت زنانه آنان را میگیرد و لطافت دلبرانهشان را به صلابت مردانه بدل میکند.
این سه آسیب، به ذهن مدیران ژاپنی رسیده است و از این روی، مسیر توسعهای خویش را تغییر دادند اما عدهای همچنان در پی کپیبرداری ناشیانه از تمدن غرباند.
پی نوشت:
(1): وسایل الشیعه، ج ۱۱، ص ۱۵.
--------------------------------------------------
برای دیدن مطالب مرتبط:
نقد جریان فمینیسم؛اجتهاد در اصول یا انفعال در فروع؟
نقدی بر مصاحبه خانم فائزه هاشمی
نقد جریان فمینیسم؛زن و مسالهای به نام تساوی
نقد جریان فمینیسم؛زن دانشمند یا بانوی خانهدار؟