بحث روایی
نویسنده اصول کافى از محمد بن مسلم روایت کرده که از امام باقر معناى آیه (و اللیل اذا یغشى) و آیه (و النجم اذا هوى) و آیات شبیه این دو را که در آنها به حقایق تکوینى سوگند یاد شده پرسیدم و عرض کردم: «ما هم مىتوانیم مثلا به خورشید و ستاره سوگند بخوریم؟» امام فرمود: «خداوند مىتواند به هر یک از مخلوقاتش سوگند یاد کند ولى بندگانش نمىتوانند به غیر او سوگند بخورند.» [کسی میگفت برخی مغازهداران اطراف حرم حضرت معصومه در قم، وقتی میخواهند مشتریای را نسبت به اصالت یک کالا مطمئن کنند میگویند به همین خانم قسم. طرف فکر میکند منظور، حضرت معصومه است ولی مقصود او یکی از خانمهای رهگذر است!]
از امام رضا (ع) روایت شده که در تفسیر آیه (و اللیل اذا یغشى) مىفرمود: مردى در حیاط خانه مسلمانى، درخت خرمایى داشت و به همین بهانه باعث زحمت صاحب خانه مىشد. [مدام میخواست به درختش سر بزند.] صاحب خانه پیش رسول خدا (ص) شکایت کرد. پیامبر، صاحب درخت را خواست و به او فرمود: «درخت خرمایت را به درخت خرمایى در بهشت مىفروشى؟» مرد نپذیرفت و نفروخت. شخصی از انصار که کنیهاش ابى دحداح بود از این معامله خبردار شد. پیش صاحب نخل رفت و گفت: «درختت را در مقابل حائط (دیوار) من بفروش. آن مرد پذیرفت. ابو دحداح پیش پیامبر آمد و گفت: «درخت خرماى فلانى را در مقابل دیوارم خریدم.» پیامبر فرمود: «در مقابل دیواری که فروختی، یک نخل بهشتى خواهى داشت.»
اینجا بود که خدا بر پیامبرش این آیه را نازل کرد: (و سوگند به کسى که جنس نر و ماده را خلق کرده است - که اعمال شما متفرق و گوناگون است - اما آنکه انفاق کند و پرهیزکار باشد) یعنى درخت خرما را بدهد (و پاداش نیک روز جزا را قبول داشته باشد) یعنى وعده نخلهاى را که رسول خدا داد تصدیق کند. (به زودى راه انجام کارهاى نیک را برایش آسان مىسازیم). در تفسیر قمى ذیل آیه (و سیجنبها الاتقى) آمده که امام فرمود: «این اتقى ابو دحداح بوده است.» اینها روایات شیعه در تفسیر این آیات بود.
=============================================
برای مشاهده ی مطالب بیشتر:
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه هفتم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه هفدهم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه هیجدهم و نوزدهم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه بیست و بیست و یکم)
بحث روایی آیه ی هفدهم سوره لیل
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه هشتم تا یازدهم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه داوزدهم و سیزدهم)
ادامه تفسیر آیات داوزدهم و سیزدهم سوره لیل بر اساس المیزان
ادامه ی تفسیر آیات داوزدهم و سیزدهم سوره لیل بر اساس المیزان
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه داوزدهم)
آشنایی با سوره ی لیل
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان(آیه اول و دوم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه سوم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه چهارم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه پنجم و ششم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه چهاردهم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه پانزهم و شانزدهم)