(أُولَئک أَصحَب المْیْمَنَةِ - وَ الَّذِینَ کَفَرُوا بِئَایَتِنَا هُمْ أَصحَب الْمَشئَمَةِ - عَلَیهِمْ نَارٌ مُّؤْصدَةُ، آنها اصحاب یمین هستند - و کسانى که آیههاى ما را منکر شدهاند اهل شئامت و نحوستند - که آتشى سرپوشیده بر آنان احاطه دارد)
کلمه (میمنة) از ماده یُمن، ضد شوم است و اشاره (اولئک) به کسانى است که سیاق آیات قبل بر آنان دلالت دارد. آیه میگوید: اینها کسانی هستند که به هر عقبه دشوارى قدم نهادند و به خدا ایمان آورده، یکدیگر را به صبر و مرحمت سفارش کردند. چنین مردمى صاحب یُمن و شُگونند. این مردم، ایمان و اعمال صالحى که از پیش براى آخرت خود مىفرستند را جز زیبایی و میمنت نمىدانند.
بعضى مفسران گفتهاند: «منظور از (میمنة) طرف دست راست است و اصحاب دست راست کسانى هستند که در قیامت نامه اعمالشان به دست راستشان داده مىشود» ولى این سخن درست نیست، زیرا در مقابل اصحاب میمنه به این معنا اصحاب مشئمه قرار نمىگیرد. [اگر به بعضی رو بِدَهی، راست و چپ قیامت را به همین راست و چپ سیاسی ایران برمیگردانند. زهی خیال باطل]
آیات موجود در خارج از وجود انسان (در پهناى جهان) و آیات موجود در داخل ذات انسان همگی ادلهاى هستند که بر یگانگى خداوند در ربوبیت، الوهیت و لوازم این یگانگى دلالت مىکند. رد کردن این ادله، کفر به خود خدا، آیات خدا و آیات قرآن و هر حکمى است که از طریق رسالت نازل شده. ظاهرا مقصود از آیات، مطلق آیات و (مشئمة) ضد (میمنة) است.
(عَلَیهِمْ نَارٌ مُّؤْصدَةُ) یعنى آتشى چیره بر آنان است که از هر سو احاطه شان مىکند. [خدا بهمان رحم کند. در این دنیا که زندگی راحتی نداشتیم. اگر در آن دنیا هم در آتش باشیم که دیگر بیچارهایم]
----------------------------------------------------------------
مشاهده دیگر مطالب مرتبط:
تفسیر سوره بلد؛ منظور از فَلا اقْتَحَمَ الْعَقَبَةَ چیست؟
تفسیر سوره بلد؛ تشخیص خیر و شر با الهام الهی
تفسیر سوره بلد؛ کارکرد دو چشم، زبان و دو لب
تفسیر سوره بلد؛ منظور از یَقُولُ أَهْلَکْت مَالاً لُّبَداً چیست؟
تفسیر سوره بلد؛ منظور از أَ یَحْسَبُ أَن لَّمْ یَرَهُ أَحَدٌ چیست؟
تفسیر سوره بلد؛ منظور از لا اقسم بهذا البلد و انت حل بهذا البلد چیست؟
تفسیر سوره بلد؛ دعوت دیگران به صبر و ترحم
تفسیر سوره بلد؛ منظور از فَکُّ رَقَبَةٍ چیست؟
تفسیر سوره بلد؛ منظور از ایَحْسَبُ أَن لَّن یَقْدِرَ عَلَیْهِ أَحَدٌ چیست؟
تفسیر سوره بلد؛ منظور از لَقَدْ خَلَقْنَا الانسنَ فى کَبَدٍ چیست؟
تفسیر سوره بلد؛ منظور از وَ وَالِدٍ وَ مَا وَلَدَ چیست؟
تفسیر سوره بلد؛ چند رای دیگر درباره تفسیر وَ وَالِدٍ وَ مَا وَلَدَ
تفسیر سوره بلد؛ منظور از بلد کجاست؟
تفسیر سوره بلد؛ دلداری پیامبر با وعده فتح مکه
تفسیر سوره بلد؛ خلقت انسان همراه با رنج و سختی