(إنَّ عَلَیْنَا لَلْهُدَى - وَ إِنَّ لَنَا لَلاَخِرَةَ وَ الاُولى، آرى هدایت به عهده ما است - و دنیا و آخرت مال ما است)
این دو آیه برای مطالب قبل یعنى تیسیر براى (یُسرى) و (عُسرى) دلیل میآورد. البته ممکن است بگوییم همان مطالب قبل را دارد با کوتاهترین بیان، تکرار میکند و حاصلش این است که ما این آسانسازی را انجام میدهیم و یا این آیات را فرو میفرستیم که هدایت کرده باشیم، چون هدایت خلق به عهده ما است و هیچ مانعى برای ما در این هدایت مزاحمت ایجاد نمىکند.
جمله (اِنّ عَلینا لَلهُدى) مىرساند که هدایت خلق از امورى است که خداوند بر خود واجب کرده است، چون حکمتش این را اقتضاء میکرده. بنابراین، خلایق را آفریده تا او را عبادت کنند. خودش هم هدف از خلقت را عبادت خود دانسته و فرموده است: (وَ ما خَلَقتُ الجِنَّ وَ الانسَ اِلّا لِیَعبُدُونِ) بر اساس آیه زیر، عبادت خودش را راه مستقیم میان خود و خلقش قرار داده است: (اِنَّ اللّهَ رَبى وَ رَبُّکم فَاعبُدُوه، هذا صِراطٌ مستقیمٌ) و نیز فرموده: (وَ اِنّک لَتَهدى اِلى صِراطٍ مُستقیمٍ صِراطِ الله).
خداوند بر خود واجب کرده که راه خود را براى بندگان بیان و سپس آنان را به آن راه هدایت کند. البته هدایت به معناى نشان دادن راه (نه اجبار در کشاندن آنان به آن راه) که ممکن است آنان بپذیرند و آن راه را در پیش بگیرند و یا نپذیرند و راه دیگر بروند. همچنان که فرمود: (وَ عَلى اللّهِ قَصدُ السَّبیلِ وَ مِنها جائرٌ) و نیز فرموده: (و اللّهُ یَقولُ الحَقّ وَ هُو یهدى السَّبیلَ) و در جای دیگر فرموده: (اِنّا هَدَیناهُ السَّبیلَ اِمّا شاکراً وَ اِمّا کَفوراً).
ممکن است بگویید بر اساس این آیات هدایت تنها کار خداست. پس انبیا چه کارهاند؟ در پاسخ مىگوییم: منافات ندارد که انبیا هم در هدایتگری وظایفی داشته باشند. زیرا اگر هدایت کنند با اجازه خداست و خود مستقلا هیچ کارهاند.
[البته نگارنده درباره هدایتگری خداوند دیدگاهی دیگر دارد که به وقتش بیان خواهد کرد. فعلا کلاه ما و عمامه علامه توی هم نمیرود.]
=============================================
برای مشاهده ی مطالب بیشتر:
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه هفتم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه هفدهم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه هیجدهم و نوزدهم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه بیست و بیست و یکم)
بحث روایی آیه اول سوره لیل بر اساس تفسیر المیزان
بحث روایی آیه ی هفدهم سوره لیل
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه هشتم تا یازدهم)
ادامه تفسیر آیات داوزدهم و سیزدهم سوره لیل بر اساس المیزان
ادامه ی تفسیر آیات داوزدهم و سیزدهم سوره لیل بر اساس المیزان
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه داوزدهم)
آشنایی با سوره ی لیل
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان(آیه اول و دوم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه سوم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه چهارم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه پنجم و ششم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه چهاردهم)
تفسیر سوره لیل بر اساس المیزان (آیه پانزهم و شانزدهم)